Loading...
4 bytes

4 Tips voor online games kopen

tips voor online games kopen retrogamepapa

Wanneer je als verzamelaar “The Internets” gebruikt.

Een tijdje terug heb ik in een blog 4 tips voor verzamelaars besproken. In dit artikel geef ik 4 nieuwe en iets andere tips geven die meer specifiek gericht zijn op online games kopen. Tips die helpen bij die digitale zoektochten op het eindeloos grote jachtveld genaamd Het Internet. Voor de self-proclaimed kenners: Sommige van deze tips zullen voor enkele doorgewinterde wereldwijze verzamelaars onder de categorie “inkoppertje” of “DUHHHH” vallen. Besef dan dat niet iedereen jouw grenzeloze wijsheid en ervaring heeft.

Ik richt mij zoals altijd met dit artikel tot de vriendelijke en sociale verzamelaar die ook andere mensen een lolletje gunt, en niet aan de egocentrische verzamellul. Overigens zijn deze tips niet alleen handig voor online games kopen; ze zijn ook prima toe te passen op andere spullen, met name als het ook om verzamelobjecten gaat.


Check Feniks Gameshop vooral op Marktplaats, en houd de site in de gaten!

1: Zoek lokale verkopers en verzamelaars

Tenzij je echt heel afgelegen woont zijn er eigenlijk altijd wel mede-verzamelaars en/of verkopers in de buurt. Misschien moet je in sommige gevallen 15-20 minuten rijden, maar binnen die radius zijn er altijd wel 1-2 personen te vinden. Dit vergt wél enig zoekwerk, waarbij ik vaak gebruik maak van tip 2 die hieronder staat. De meeste verzamelaars en verkopers zijn aardige lui naar mijn ervaring. Hoe beter ze je kennen, des te eerder wordt je gematst doordat je bijvoorbeeld een lagere totaalprijs krijgt. Mijn advies is ook door gewoon je (nerdy) zelf te blijven. Ik doe mezelf niet anders of aardiger voor dan ik ben, maar ik ben wel extra beleefd. Mijn botte grappen houd ik in eerste instantie ook altijd maar voor me.

Doordat ik nu een paar mede-verzamelaars in de buurt goed ken is het veel makkelijker eens wat te ruilen of goedkoop iets van elkaar over te kopen. Je gunt elkaar meer. Ik verkoop graag voor een vriendenprijs aan hen games, of geef er zo nu en dan gewoon eentje weg. Zij doen visa versa hetzelfde. Dit geldt ook voor lokale gameverkopers en -handelaars zodra die jou beter kennen. Zo zit vlakbij waar ik woon Feniks Gameshop, die erg betrouwbaar is en heel fair zijn games prijst. Een echte aanrader om deze verkoper eens te checken op marktplaats of hun eigen site. Feniks verzendt over heel de wereld wanneer nodig, dus zij zijn ook globaal een aanrader. Geregeld koop ik bij hem daarom games. Zoals je hierboven kunt zien hebben ze een eigen site, maar die is nog in opbouw qua content. Check voor nu vooral de Feniks marktplaats pagina.


2: Marktplaats: Kijk in je wijk

Dit is echt een tip die niet alleen voor online games kopen handig is of andere verzamelobjecten, maar juist ook voor als je eenmalig iets zoekt, zoals een nieuwe felgele kast of een punnikset voor beginners. “Kijk in je wijk” is een optie op marktplaats, zowel in de app als op de site, die weinig mensen gebruiken of zelfs het bestaan ervan niet weten. Met deze functie kun je via een plattegrond zoeken en krijg je op die kaart dan te zien waar (in de buurt) overeenkomende advertenties zijn. Dit heeft meerdere voordelen:

  1. De betaalde/reclame advertenties verschijnen hier niet
  2. Er verschijnen advertenties die bijna of helemaal niet te vinden zijn op de normale manier
  3. Je kunt hiermee vrij makkelijk lokale verzamelaars en verkopers vinden

Punt 1 is gelijk al fijn, want als je op sommige consoles of games zoekt krijg je ladingen betaalde advertenties overal tussendoor. Dat zijn meestal juist niet de advertenties die je zoekt. Het zijn zelden de beste prijzen en het klopt ook vaak niet met de door jou ingevoerde zoekfunctie/game. Punt 2 is heel apart en heb ik ook niet echt een verklaring voor. Al meerdere keren heb ik ads gevonden die anders onvindbaar lijken. Zo vond ik Mr. Moskeeto, een vrij zeldzame ps2 game, enkel en alleen via “kijk in je wijk”. De hele advertentie was niet te vinden regulier. Tenslotte is punt 3 vrij logisch, want je ziet dan bij één locatie een giga-lading advertenties.


3: Andere ebay instellingen

Ik heb in het andere artikel met 4 tips voor verzamelaars al uitgelegd hoe het zit met prijzen checken via “verkochte objecten” aan te vinken. Uiteraard moet je daarnaast ook kijken naar welke versie van de game je hebt (pal, ntsc, Franse uitgave etc.) én in welke staat. Wat echter ook wijs is om eens te checken bij het zoeken van een game/zoekterm: kijken bij verschillende objectlocaties. Er zijn advertenties die je nooit zult vinden als je niet op “wereldwijd” klikt, terwijl deze dan wél gewoon verzenden naar jouw land en adres. Dit lijkt net als bij punt 2 wel een programmeerfout, maar al jaren is dit het geval.

Als je zoekt naar schaarse dingen, zoals een zeldzame game bijvoorbeeld, verschijnen na een handjevol “lokale hits” automatisch daaronder de wereldwijd aangeboden advertenties die overeenkomen met je zoekopdracht. Dit levert toch ook andere resulaten weer op dan wanneer je zelf aangeeft wereldwijd te zoeken. Bij zoekopdrachten met veel hits/advertenties is het vaak een onoverzichtelijke lijst. Wissel daarom ook geregeld tussen objectlocaties én de volgorde waarin je de advertenties laat verschijnen (van laagst naar hoogst geprijsd of op nieuw aangeboden bijvoorbeeld).


favoriete consoles sega verzameling spelcomputers retrogamepapa
Dankzij “verder vragen” heb ik een OG Mega Drive en Master System!

4: Verder vragen

Dit is iets waarvan veel verzamelaars denken dat zij dé persoon zijn die dit hebben bedacht. Hun “geheime truc” die vervolgens bijna elke verzamelaar met enige ervaring te pas en te onpas toepast. Namelijk: wanneer je op het punt staat iets te kopen van iemand, vragen of ze misschien nog meer hebben. In meer dan de helft van de gevallen is het antwoord hierop “ja”, gevolgd door “ik moet even kijken”. Geef de verkoper dan vooral het gevoel dat je serieus bent en wees duidelijk met aangeven wat je zoekt. Deze “verder vragen” tip heeft mij en menig verzamelaar die ik persoonlijk ken al dikwijls verzamel-goud opgeleverd!

Is het wel nodig deze ultra-inkopper van een tip te plaatsen? Toch zijn er ook nog zat verzamelaars die dit niet weten. Waarom houd ik deze tip niet voor mezelf? Omdat ik geen verzamellul ben. Want deze “verder vragen” tip werkt tevens negen van de tien keer niet als je een eikel bent. Iemand die opdringerig gaat doen bij mij of dit op een botte manier vraagt, daar ga ik niet de moeite voor doen om te kijken wat ik nog meer bereid ben om te verkopen. Zoiets komt ook echt een beetje aan op een gun-factor.

4 ijskoude games retrogamepapa
Don’t let a fellow collector out in the cold!

Tot Slot

Uiteindelijk is het aller-belangrijkste altijd: wees aardig, beleefd en eerlijk. En jaaahaaaa beste moraalridders: dat geldt voor alles in het leven, niet enkel voor online games kopen. Als je dat niet bent, maakt eigenlijk vrijwel geen enkele tip ene reet uit, tenzij ik diefstal- en afpers-tips ga geven. Ook al loopt bij mij soms ook de irritatie hoog op dan nog blijf ik netjes. In veruit de meeste gevallen blijkt uiteindelijk dat de persoon gewoon niet zo goed is in commnuniceren, maar verder prima persoon is. Als iemand echt onredelijk wordt vind ik dat je je vriendelijkheid wel wat kan laten vieren. Ik denk ook heel vaak “waarom zo kortaf, onpersoonlijk en lomp?” Maar sta ik dan eenmaal bij die persoon voor de deur blijkt het een aardig persoon te zijn die gewoon niet zo goed is in tekst typen.

2 comments
    1. Retrogamepapa

      Haha! Ja zo kun je het ook lezen, damn. Ik ga de titel niet meer veranderen :P. Het was overigens erg moeilijk hier een beetje SEO verantwoorde titel voor te bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.