Loading...
Mijn blog

Binnen gamen met lekker weer

retrogamepapa met baby wolf in de armen binnen gamen

Een taboe!

Het weer is weer eens lekker zonnig en warm in Nederland. Naar buiten! Je moet naar buiten! Afgezien van dat ik meestal niet in de gelegenheid ben, ook al zou ik het willen, voel ik ook niet altijd hiertoe een verplichting. Lekker binnen gaan gamen terwijl het (kneiter-)warm en lekker weer is. Ik vind het geen probleem, maar de meeste mensen in Nederland lijken dit wel te hebben. Ergens ook best begrijpelijk. Maar ik vind andersom ook begrijpelijk. De gordijnen dicht, console aan, en hop: wij gaan eens lekker een game spelen, fuck die zon!

Sunrunner of Moonwalker

Even ten eerste, voordat alle moeders en jongerenwerkers boos op mij worden: Tegenwoordig zitten teveel kinderen teveel binnen. Hier ben ik het mee eens. Het is belangrijk om dikwijls buiten te spelen (of zijn), eigenlijk ongeacht wat voor weer het is. Alleen maar binnen zitten is echt slecht. Maar… Ik vind niet dat je altijd per sé met lekker weer naar buiten moet. Die verplichting voelen veel mensen in Nederland altijd wel. Komt er een klein zonnestraaltje tevoorschijn: Je MOET naar buiten en je bent een belachelijke flapdrol als je dit niet doet of wil. Ondanks dat ik heel mijn jeugd altijd veel heb buiten gespeeld, deed ik daarnaast dit ook lekker afwisselen met: binnen gamen.

Het was op een verzengend hete vrijdagmiddag in 1994 dat ik met mijn vriendje Michiel zat op zijn kamer. Heel de middag hebben wij toen Moonwalker op de Master System zitten spelen. Hij had het (voor mij obscure) Sega apparaat weten te lenen van iemand en wij vonden Michael Jackson allebei erg tof (wie niet toen). Omdat we beiden niet bekend waren met deze spelcomputer, was het extra leuk om erop te spelen. Het was erg warm in zijn kamer. Toch boeide het niet veel, we wilden Moonwalker spelen ja! Geen sunrunner in elk geval, wat je buiten moest doen om niet je voeten te verbranden.

boktai in de zon met gba niet binnen gamen retrogamepapa

Lekker zonnetje!

Naderhand besefte ik dat dit wellicht een beetje gek was. Maar dat viel best mee, want het was buiten ook echt niet om te harden op die vrijdag in 1994. Buiten was het echt nóg heter en vanwege feestdag x was alles dicht. Soms is naar buiten gaan, tenzij je gaat zwemmen of zoiets, niet voor iedereen een geweldig idee. Mijn oude studiegenoot Jonathan vertelde mij ook eens hoe idioot dat hij Nederlanders vond met hun “lekker zonnetje, meteen naar buiten!”-obsessie. Hij kwam zelf uit het immer zonovergoten Colombia. Een land waarvan diens inwoners, zoals hij zelf zei, “vluchten voor de zon”. Ik was het wel met hem eens. Je hoeft echt niet per-fucking-sé altijd naar buiten als het lekker weer is, en vaak is het helemaal zo “lekker” niet.

Toen ik op mijn 13de de glorieuze Game Boy kreeg, kon ik legit met lekker weer buiten “spelen”. Geweldig! De Game Boy heeft ook een zo fel mogelijk licht nodig, dus je kan er perfect mee gamen buiten, zoals ik al aangaf in mijn artikel over de 4 beste handhelds voor in de zon. Toen ik eenmaal ook rond die leeftijd kwam, deed ik ook steeds minder dingen buiten. Sporten kon vaak wel buiten, maar dat doe je dan niet de hele dag. Mijn hobbies/passies waren muziek en games. Buiten piano spelen of drummen is toch echt een no go (ook al zat één buurman hele dagen te zagen en timmeren in zijn tuin). Ik baalde (en baal nog steeds) vaak ervan dat drummen per se binnen moet. Buiten gamen ging wel, want ik had immers een Game Boy! Vooral met Zelda, Warioland en Wario Blast heb ik mij eindeloos vermaakt.

gameboy met warioland binnen gamen retrogamepapa
Genoeg voor uren, dagen, weken speelplezier.

Tot Slot

Wat ik uiteindelijk met mijn gezwets (en gezweet) wil aangeven is dat buiten tijd vertoeven heus wel belangrijk is, maar niet een heilige verplichting. Ga dan ook als buiten-trotter niet een binnen-zitter met een schuld- of schaamtegevoel opzadelen, wanneer hij of zij liever eens een dag of middag binnen wil blijven zitten. Per se niet naar buiten willen gaan is dan natuurlijk weer een ander uiterste alles moet binnen enige nuance uiteraard. Je hoeft niet altijd juist wel naar buiten. En ga niet lopen gillen dat dit moet, want ik ga dat ook niet doen andersom bij mensen die altijd maar buiten zitten.

Ik zou kunnen roepen: “Ga toch binnen gamen, bruinbak-sukkel!” Maar het maakt mij geen reet uit. Wil jij lekker heel de dag buiten in de zon zitten, go your gang! Maar ik als semi-ginger gamer/drummer, doe dit toch echt niet. En wederom als laatste: Als je echt alleen maar binnen zit en zit te gamen, is er wél echt iets mis en heb je hulp nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.