Waarom dat deze games vaak “je precious” zijn.
Het voelt een beetje als het vinden van een geheime schat wanneer je een hele vette game vind die blijkbaar vrijwel niemand kent. Wil je deze dan geheim houden, als een soort Gollum? Nee, meestal is het juist het tegenovergestelde! “Kijk eens wat ík heb gevonden!” Je wilt het graag met de wereld delen. Dat is onder andere de reden waarom ik deze website heb gemaakt. Maar waarom is het zo leuk om hidden gems te vinden?
Jouw Ontdekking
Vroeger als kleine telg zocht ik eindeloos door de MSX- en pc-diskettes van mijn pa naar nieuwe, onbekende games. Zolang ik het niet al eens eerder had gespeeld, was het ook altijd onbekend. Sterker nog, veel van die games bleven onbekend, want dikwijls kwam je totaal niet ver, noch wist je wat de bedoeling was. Ja mensen, zo was de tijd van voor het internet! Niemand anders in de wijde omgeving had een MSX; ik was de enige die dus de games erop kende. Alle goeie games waren dus wel een beetje hidden gems hierdoor. Zo voelde het althans. Ik kwam er met de MSX al snel achter dat Konami een “seal of quality” was, zoals ik al vertelde in mijn blog over de ondergang van Konami. De MSX had veel gave exclusieve Konami games en niemand anders op school en mijn omgeving wist dat ze bestonden.
Tegenwoordig met heel de wereld in connectie met elkaar dankzij het internet, kom je er al snel achter dat er altijd nog best veel mensen zijn die “jouw hidden gems” kennen. Uiteraard. Er is heus niet slechts 1 exemplaar van een game gedrukt, laat staan dat jij de enige bent die de titel heeft gekocht of download. Maar ja, er zijn nogal wat gradaties van bekendheid. Vraag aan 10.000 mensen op straat maar eens wie Super Mario is, en 99 procent zal het weten. Deze groep vragen of ze weleens van Call of Duty hebben gehoord, en het slinkt al naar 60 procent. Vraag je naar Tomb Raider zal het ook al minder zijn. Vraag ik uiteindelijk aan hen of ze Demon’s Crest kennen, één van mijn favoriete SNES games, zal hooguit 2 procent hiervan hebben gehoord.

Waarom zo gaaf?
Maar waarom is het zo leuk om een hidden gem te ontdekken, en waarom voelt dit als het vinden van een geheime schat? Omdat het speciaal voelt, alsof jij iets weet en kent waar de rest niks van weet. Maar wat doe je dan vervolgens na je ontdekking? Als een doorgeflipte goudzoeker terug naar het dorp rennen met je ontekking en het met zoveel mogelijk mensen delen! “Deze game moet je eens spelen!” “Check deze film!” “Heb je al eens van deze band gehoord?” Zo heb ik in 2020 het zowel op deze site alsook op social media uitgebreid gehad over Fade to Silence, een game die ik echt dik genieten vond. Ik heb zelfs contact met de developer opgenomen, waarna ik allerlei goodies kreeg en extra kopieën van de game om uit te delen via mijn instagram kanaal.
Hidden gems hebben ook te maken met verwachting. Van GTA V verwacht je hoogstaande kwaliteit, maar van obscure game X niet. Fade To Silence is zeker niet een AAA game, maar de game bleek veel toffer en beter dan ik had verwacht. Was Fade to Silence zogenaamd van Rockstar onder veel promotie, bravoure en stampij dan was ik er ook minder positief over geweest. Neutraal een game, film, boek of wat dan ook in kunnen stappen blijft toch nog altijd beter dan met een lading vooroordelen en utopische verwachtingen. En tegenwoordig met alle internet promotie hype en vrachtladingen aan content-spoilers, is het nagenoeg onmogelijk om bij games en films zonder torenhoge verwachtingen eraan te beginnen.

Soorten Hidden Gems
Zo heb je nu een beetje een nieuw vreemd fenomeen dat ik noem: AAA hidden gems. Paradox gem is een betere term? Er zijn verschillende soorten hidden gems naar mijn gevoel. Dit zijn de verschillende die ik bespeur:
De Authentieke Hidden Gem: Een onbekende game die jij weet te vinden. Zoals bij mij Demon’s Crest, Fade to Silence en Akane.
Forgotten Treasure: Een goeie (en ooit bekende) game die iedereen is vergeten, of jij juist hebt gemist. Little Big Adventure voor de pc is er één. Komt veel voor op pc.
De AAA Hidden Gem: een (inmiddels) goeie, bekende game met een slechte reputatie: zoals Mass Effect Andromeda, Dead Space 3.
De laatste is een vreemd fenomeen: AAA games die je hidden gems kunt noemen. Dit komt met name door een slechte reputatie voor, tijdens en vlak na de launch. Soms is dit door vooroordelen zoals bij Dead Space 3, omdat iedereen flipte om de micro-transacties en dat het zoveel meer actie zou hebben (terwijl DS 3 meer op DS 1 lijkt juist). Maar tevens zijn tegenwoordig juist veel AAA games bij launch vaak nog niet af. Mass Effect Andromeda werkte niet goed bij launch. Met de idiote verwachtingen was het bij voorbaat al een uphill battle. Cyberpunk zit in hetzelfde schuitje op dit moment. De game lijkt voorlopig ook niet uit dit schuitje, aangezien nota bene de laatste patch 1.1 een game-breaking bug introduceerde.

Tot Slot
Uiteindelijk is de les hieruit: Kijk niet alleen naar wat recht voor je neus wordt geschoven, en vorm altijd je eigen mening. Juist in de donkere vergetelhoekjes schuilen vaak schatten, waarbij sommige titels speciaal voor jou lijken te zijn gemaakt. Hidden Gems zijn niet voor iedereen dezelfde games. Voor de ene persoon is een game of film een absolute drol, terwijl deze voor de ander een meesterwerk is.
Ik was enorm verbaasd dat naast mij veel andere mensen in de wereld ook zo’n fan waren van Megaman Legends. Weinig tot geen vrienden waren onder de indruk wanneer ik hen deze geweldige hidden gem liet zien. En lieve mensen, heb ook eens de ballen om terug te gaan naar de geniale Dead Space 3, Mass Effect Andromeda, Recore en dergelijke titels. Ik ga dit zelf ook doen met Cyberpunk 2077, hopelijk nog voordat het daadwerkelijk 2077 is.