Loading...
Mijn blog

Games Kopen op Marktplaats

kopen op marktplaats afbeelding retrogamepapa

En verkopen… Wat een feest én wat een ellende.

Op marktplaats dingen kopen is vaak handig en het scheelt bijna altijd ook in de prijs. De enige echte alternatieven zijn (online) winkels, Ebay en de veel kleinschaligere soortgelijke 2de hands verkoopsites. Bij mij gaat het qua ervaringen qua verkopen en kopen op marktplaats altijd, net als met alles in het leven, met ups en downs. Of ik nu iets weg doe of wil aanschaffen, eens in de zoveel tijd gebeurt er iets verbazingwekkends. Deze momenten van “flabbergastness” zijn geregeld positief, maar vooral vaak negatief. En ik vermoed dat jullie lezers nu allemaal ja knikten, of “dacht het wel ja (daggutmaorweet)!” door de kamer riepen.

Marktplaats verkoop-lul

Zo ben ik afgelopen week tegen een pipo aangelopen die dermate strikt, paranoïde en moeilijk in de omgang is, dat ik weer eens stomgeslagen was van verbazing. Ik zou een zeldzaam iets overkopen van deze meneer, waarbij we snel tot een overeenkomst kwamen. Het enige dat mij opviel was dat hij wel overkwam als een vrij strikt persoon. Niks mis mee in eerste instantie, want ik kan ook vrij strikt zijn. Hier in huis moet bijvoorbeeld elke handheld meteen terug zijn hoesje in, hetzij er anders krassen opkomen. Hierin voer ik een streng en strikt bewind. Echter ging deze meneer uiteindelijk wel erg ver. Ik kwam namelijk 20 minuten te laat op de afgesproken locatie aan, wat resulteerde in een permanente cancel. Nu mag ik nooit meer iets kopen van deze man (bij hem dan). Je kunt veel kopen op marktplaats bij hem (wat ik niet aanraad).

Het is begrijpelijk dat de marktplaats verkoper erg geïrriteerd of zelfs boos was dat ik te laat kwam. Terecht, want tijd is kostbaar en het was van mij asociaal. Ik had echter erg veel tegenslagen. Zelfs met 30 minuten extra reistijd ingecalculeerd, redde ik het niet. Ik had een half uur van te voren gestuurd dat ik later zou zijn maar wel allang onderweg was. Geen reactie. Vervolgens was de meneer al verdwenen en heeft nooit meer op een bericht gereageerd. Ik ging echt door het stof qua excuses en heb ruim een uur staan wachten. Toen kreeg ik een mail dat mijn bod op de advertentie was verwijderd. Ik bood aan dat ik het graag goed wilde maken en 50 euro extra bij wilde leggen voor de verloren tijd. Geen reactie. Nooit heb ik meer een respons gehad. Sterker nog, ik mag nooit meer iets bij deze meneer kopen op marktplaats, want elk bod wordt verwijderd. Ik had het laatst nog over cancel culture

kopen op marktplaats lul retrogamepapa
Fragmenten van de verkooplul 1-way conversatie

Wat u niet wil dat u geschiedt…

Persoonlijk vind ik de verkoper in bovenstaand verhaal echt een bizar star, bitter en naar persoon. Heel extreem. Maar bovenstaand verhaal is bij lange na niet de eerste en enige ervaring van idiote mensen op marktplaats. Via mijn instagram pagina had ik dit verhaal gepost, waarop veel andere verzamelaars ook een bittere duit in het zakje deden aangaande marktplaats aso’s, gekkies en ronduit nare mensen. Van mensen die nooit komen opdagen en dan vervolgens nooit meer reageren, tot aan ronduit lompe aso’s die dreigen, bedriegen en stelen. Bijna iedereen die ik ken is wel eens de dupe geweest van een oplichter op marktplaats.

Ook al heb ik genoeg levenservaring om te weten dat er behoorlijk veel gekke mensen zijn, toch werd ik er erg door verrast. Dit komt misschien ook wel door het feit dat ik de afgelopen 1,5 jaar vrijwel alleen maar positieve ervaringen heb gehad. Zowel qua kopen als verkopen is dit het geval geweest. De jaren daarvoor was het best erg. Ik ben zelfs tijdje met verkopen en kopen op marktplaats gestopt omdat het bijna altijd vervelend ging. Maar ik kwam erachter dat dit ook deels aan mijzelf lag. Wat ben ik anders gaan doen dan? Ik ben duidelijker, vriendelijker en begripvoller gaan communiceren. Hoe irritant het ook overkomt dat Kees en Hassan 3 euro bieden op Castlevania III, zolang ze verder netjes communiceren maakt ze dat geen verkeerde mensen. Ik reageer op zoiets nu heel beleefd, helder en duidelijk dat die prijs veel en veel te laag is.

dreamcast met sonic adventure
Mijn Dreamcast heb ik jaren geleden op Marktplaats gekocht

(K)open op marktplaats

Communiceren is lastig. Iedereen heeft een andere manier van praten en schrijven. Wat vooral bijna iedereen denkt is dat hun manier van praten doen dé meest normale en logische wijze is. Ik zelf doe dit ook. Al snel heb ik bijvoorbeeld de neiging om te beginnen met “Yo”, maar als de verkoper iemand is van 60, dan zullen die al snel denken “wat een onbeleefde aanhef, het zal wel schorriemorrie zijn”. Deze fout maakte ik eigenlijk ook in bovenstaand voorbeeld, al vermoed ik dat het niets had uitgemaakt. Zo vertrouwde mijn moeder een tijdje terug een koper niet, vanwege de rare manier van communiceren. Toen ze mij de conversatie liet lezen, was ik er gelijk van overtuigd dat het gewoon een tiener was. Daarin bleek ik naderhand gelijk te hebben.

Dus wat moet je dan doen? Ik probeer altijd zo beleefd mogelijk te zijn en een beetje te peilen wat voor persoon dat hij/zij is waarmee ik aan het handelen ben. Is de persoon jonger dan zal ik snel “Hey” doen als aanhef, maar bij een ouder iemand juist niet (al vergeet ik dit weleens). Andersom is ook goed kijken. Soms vind ik mensen echt raar of bot overkomen, maar vaak is dat niet zo bedoeld. Ik blijf zelf netjes en dat heeft geloond. Daarnaast probeer ik, wanneer het duidelijk is we beiden game-verzamelaars zijn, er een beetje mee aan de babbel te gaan. Beetje jezelf menselijker maken. Dat werkt bijna altijd echt goed. Vica versa gebeurt dit ook weleens, en dat vind ik altijd leuk. Heeft iemand er geen behoefte aan, is het ook geen probleem.

games kopen op marktplaats kan ook leuk zijn retrogamepapa
Meestal heb ik een leuke ervaring tegenwoordig!

Tot Slot

Uiteindelijk als ik het aantal positieve ervaringen vergelijk van de afgelopen 4 jaar met het aantal negatieve, is het overgrote merendeel positief. Ik heb aantal jaren terug ook een periode gehad dat het voornamelijk negatief was, met name als verkoper. De afgelopen paar jaar is dat eigenlijk niet meer. Dit is zeker weten ook te danken aan het feit dat ik mijn eigen houding heb verbeterd, en duidelijker communiceer. Wellicht is het ook een beetje mazzel, want als je op trustpilot de rep checkt van marktplaats… Jemig. De negatieve ervaringen zijn echter vaak dermate vervelend dat je deze supergoed blijft onthouden. Toch heb ik ook echt hele positieve gehad, en zelfs leuke kennissen en vrienden aan overgehouden. Zo ken ik nu een x aantal supervriendelijke sociale mede-verzamelaars met wie ik zo nu en dan contact heb.

Nog 1 ding: het marktplaats beoordelings-systeem werkt matig en geeft soms verkeerd beeld. Je had in het begin mensen die bij minste of geringste je 1 ster gaven al tijdens de deal, maar tegenwoordig kun je alleen beoordelen als de deal is gesloten. Maar iemand die allerlei deals zomaar cancelt, kun je dus nooit beoordelen. Heel het systeem daarin klopt ergens nog altijd niet. Daarover zal ik in een andere blog nog weleens terugkomen. Ik blijf in elk geval zelf positief erin staan, ook al voelde ik me wel even totaal ontmoedigd door deze laatste zeer negatieve ervaring. Prompt heb ik vlak erna al weer contact gehad met een buitengewoon aardige verkoper. En laat ik daar dan vooral mijn focus op leggen, en niet langer energie spenderen aan onmenselijke, zakelijke en nare marktplaats-lullen.

Deze Youtuber geeft tips over plaatsen van ads
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.