Loading...
Mijn blog

Minecraft spelen: voor alle leeftijden

Retrogamepapa speelt minecraft met zijn zonen

Bij jong en oud een succes, met immer stijgend aantal spelers

Minecraft spelen is inmiddels voor veel mensen over heel de wereld een hobby waarmee ze dagelijks bezig zijn. Uiteraard met ups en downs. De afgelopen paar jaar was Fortnite helemaal de shite bij jeugdige gamers. Nog steeds is die game populair, maar veel jongere gamers zijn afgelopen jaar gradueel terug overgestapt op Minecraft. Met de huidige Corona-crisis is men ook beduidend meer gaan gamen, daarom had ik ook een 4 gezinsgames op een rij gezet voor tijdens de lockdown. Minecraft stond hier ook bij, als logische keuze. Minecraft heeft in deze Covid-19 ellende zelfs de 200 miljoen verkochte exemplaren grens bereikt, met meer dan 126 miljoen actieve spelers. Kortom het gaat teringgoed met Minecraft! Waarom is dit?

Mijn-craft

Het is alweer zo’n 5 jaar geleden toen ik voor het eerst Minecraft ging spelen. Ik dacht dat het maar een stom spel was dat om één of andere manier superpopi was geworden. Mijn geliefde Vintagemama begon erover dat ze het spel toch wel graag eens wilde proberen. Ik taalde er zelf helemaal niet naar, populistische meuk vond ik het! Op de tablet installeerde ik toen de game, zodat ze Minecraft kon spelen daarop. Vervolgens speelde ze de game best vaak, maar de speel ervaring was op de Nexus tablet (beste tablet die er toen was) niet zo goed. Oké dat vond ik dan wel jammer voor haar, dus ik installeerde de game op de Xbox 360.

Het duurde vervolgens niet lang totdat ik toch eens besloot mee te doen met Minecraft spelen. Het zag er toch wel vermakelijk uit. Vervolgens was de ervaring vele malen beter dan ik dacht. Ja, de game voelt soms aan als dwangarbeid als je in survival mode aanploetert. Een verhaal is er eigenlijk ook niet. Maar de enorme vrijheid, relaxte sfeer en constante kleine stapjes voorwaarts trokken mij erg diep in de game. Het bleef (en blijft) me verbazen wat je allemaal wel niet kan maken, bouwen, oogsten etc. Uiteindelijk viel ook het kwartje dat jouw eigen avontuur “het verhaal” vormt. Ik kan me nog goed herinneren dat ons zoontje Wolf een dagje bij opa en oma was. “Kom, we gaan eventjes Minecraft spelen”, was ons idee in de ochtend. Vervolgens vergaten we te eten en bijna zelfs ons kindje op te halen. Samen de game spelen is vooral ook ontzettend leuk.

minecraft spelen wat zoontje Wolf heeft gebouwd
Mijn zoontje heeft een overbevolkt spookhuis gebouwd

Kindcraft

Omdat ik veel les geef aan een enorme diversiteit aan kinderen tussen de leeftijden van 6 tot 60, heb ik altijd een goeie mini-maatstaf van wat “in” is. Minecraft is iets wat al jarenlang steeds weer terugkomt, iets dat best frapant is. Meestal noemen kinderen iets dat 1-2 jaar oud is al “van vroeger”. Het feit dat vele kinderen die nu tussen de 6-12 zijn zo fervent Minecraft spelen is denk ik wel een unicum in de game industrie. Veel spelers waren nog niet eens geboren toen de eerste officiële versie van Minecraft verscheen in 2011. Volgend jaar bestaat Minecraft dus al 10 jaar! Maar wat in hemelsnaam blijft mensen trekken naar deze blokkige game?

Kinderen blijven nog altijd graag Minecraft spelen omdat:

 • Al hun vriendjes spelen het ook
 • De game een grenzeloze vrijheid en creativiteit biedt
 • De simpele artstijl juist kinderen aanspreekt
 • De controls en interface zijn simpel
 • Minecraft zit vol unieke wezens, dingen en mysteries
 • Er steeds weer nieuwe elementen aan de game bijkomen
 • Alle hippe YouTubers spelen de game ook

Het feit dat het al om zoveel redenen gaat is ook uitzonderlijk. Hier heb ik geen uitgebreid diepte-onderzoek naar gedaan door 12000 kinderen te interviewen, maar het is wel iets dat mij opvalt door er ruim 6-7 jaar lang kinderen over te hebben horen praten. En mijn eigen speelervaring telt ook mee natuurlijk!

Om te checken vroeg ik na deze punten op een rij te hebben gezet ook aan onze oudste zoon Wolf van 5,5 jaar oud waarom hij zo graag Minecraft speelt. Mijn zoontje zijn argumenten zijn:

 • Omdat alles zo vierkant is
 • Dingen bouwen
 • Leuk dat je fophuis kunt bouwen, met hendel en dan val je in de lava
 • Dat je met portal naar de Nether kan
 • Creepers zijn gaaf, die ontploffen
 • De Ender Dragon!
coronavirus a4 bytes artikel screenshot minecraft spelen

Tot Slot

De oudere kinderen tussen de 13 en 60 (en ouder), gaan die Minecraft spelen om dezelfde reden? Grotendeels wel. Afgezien van de YouTube influencers, die eerder averechts werken, zijn de redenen eigenlijk wel hetzelfde. Minecraft speelt als een soort digitale Lego game, met zijn eigen elementen daaraan toegevoegd. Survival mode heeft zijn saaie momenten wellicht, maar ik moet ook zelf toegeven dat Minecraft een game blijft waarin je ontzettend in kan relaxen. Daarom blijf ik er zelf ook geregeld naartoe teruggaan, waarbij ik mezelf ook blijf verbazen hoeveel lol ik blijf hebben in Minecraft. Momenteel ben ik met mijn oudste zoon een gigantisch paleis aan het bouwen met doorzichtige vloeren waartussen lava stroomt.

Elke speelsessie in je eigen Minecraft-wereld zijn altijd wel gevuld met kleine succesjes en nieuwe ontdekkingen. Dat werkt als kleine beloningen, terwijl je ondertussen naar grotere doeleindes werkt zoals de Ender Dragon verslaan, je droomhuis bouwen of kijken wat er gebeurt als je ladingen lava door de tunnels heen giet. Vergis je overigens ook niet in de idioot complexe dingen die praktisch allemaal mogelijk zijn. Door gebruik van onder andere knoppen, hendels en met name Redstone (Minecraft’s elektriciteit), kun je eigenlijk allerlei geautomatiseerde apparaten maken. Er is en blijft zoveel mogelijk in Minecraft, al helemaal met de updates die de game steeds krijgt.

Dit filmpje leg ook uit hoe dankzij YouTubers Minecraft weer superpopi is.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.