Loading...
Mijn blog

Retro Games Spelen

retro games spelen retrogamepapa

Hipper dan ooit tevoren?

Pixels en blokjes zijn weer helemaal sexy. Terwijl de graphics geile PS5 en de Xbox Series X nakende zijn, en pc’s inmiddels zo’n beetje 16K 400fps hyperrealisme realiseren, weelt heel de game industrie ondertussen ook juist van oude stijl games. Retro games, ook wel genoemd. En deze worden niet gespeeld door enkel de makers zelf. Nee, ze worden goed verkocht en zijn populair. Kijk maar naar het daverende succes van de NES classic mini console of menig kickstarter campaign van gepixelde/sprite games zoals Shovel Knight. Daarnaast blijven de prijzen van oude games (computerspelletjes) ook nog altijd stijgen. Hoe zit dit dan? Is met gaming het verleden de toekomst?

8-bit op 4K

Laatst kwam er bij ons thuis visite over de vloer, een kennis van in de 50 die amper tot niks weet van games. Op dat moment zat ik net met mijn oudste zoon de geweldige Bloodstained: Curse of the Moon 2 te spelen (zie hier mijn review). Ook al is deze game nieuw, het ziet er wel uit als een 8-bit titel uit eind jaren 80 (hetzij met betere framerate, meer kleuren etc.). De mevrouw op bezoek constateerde heel scherp: “Het is wel grappig dat je de modernste tv en consoles hebt staan, en dan zo’n spel gaat spelen als dit”. Die ironie was mij ook inderdaad niet ontgaan, moest ik schaterlachtend toegeven.

Oude stijl games zijn al enige tijd weer helemaal in. Niet bij de kuddeschapen die alleen FIFA en Call of Duty spelen, maar afgezien daarvan is aantal sowieso groot. Als iemand die er zelf nooit over heeft gepijnsd om zijn oude grijze Game Boy van de hand te doen, laat staan elke opvolgende console die ik kocht, doet deze “new retro wave” mij een pionier voelen. Nog altijd speel ik met regelmaat oude games uit de tijd van cartridges en geen internet. Voor mij is het altijd normaal geweest, lang voordat we de term “retro” gebruikten. Maar lange tijd was het niet normaal om retro games te spelen. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik werd uitgelachen rond mijn 18de, omdat ik nog mijn SNES had. “Who’s laughing now”, heh.

nes en megadrive mini met converter en n64 game
Veel manieren om oude games op de nieuwe tv’s te spelen. Turok 2 is heruitgebracht als remaster in 2019.

Opa krijgt flashbacks?

Hoe komt het dan dat retro games spelen nu veel meer mainstream is dan vroeger? Ik denk vooral dat dit komt omdat de generatie die opgroeide in de jaren 70, 80 en 90 allemaal ouder zijn geworden. We zitten nu in een vrij unieke tijd, aangaande games. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid dat er nu mensen ronlopen die zijn opgegroeid met videogames. Zij zijn niet de enige gamers maar wel de eersten voor wie games een jeugdsentiment zijn. Er zijn genoeg oudere papa’s, mama’s en opa’s en oma’s die ook graag gamen, maar dat is een enorme minderheid. Dat komt omdat zij niet opgegroeid zijn met games, waardoor het sterke openminded houding vergt. Dat is lastig. Velen denken zelfs nu nog dat het enkel Pac-Man is of draait om geweld.

Retro games spelen zullen bejaarde gamers van nu ook minder doen dan mijn generatie. Die slingeren het liefst een modernere titel aan meestal, zij hebben immers geen nostalgie-feels bij blokkige 8-bit pixels of die wonky PS1 3D renders. En nostalgie is juist één van dé redenen waarom er veel gamers tegenwoordig ook retro games spelen. Onderschat ook niet de drugs die nostalgie heet. Als ik één van mijn oude jeugdsentiment games aanslinger, kan ik nooit zomaar meer stoppen. Afgezien van dat je vaak de klappen van de zweep nog weet, brengt het ook leuke herinneringen op. Spelen jongeren trouwens retro games? Volgens mij amper tot niet, al liep ik bij mijn laatste retro gamebeurs bezoek constant tegen 18 jarige snotneuzen aan.

Shirley Curry is een echte gaming grandma die Skyrim speelt. Zeldzaam, en leuk!

Innovatie van het verleden

Wil je nu eens nostalgie opsnuiven in gamevorm dan kun je net zolang snuiven tot je in de kist ligt. Je kan kiezen uit duizenden echte oude games en vrachtladingen nieuwe retro games. De echte oude games spelen is tegenwoordig ook makkelijker, want veel van de oude games zijn te herleven op de moderne consoles. Het leukste vind ik dat we die mini-console classics nu hebben, waarbij ik ook erg hoop dat ze dit gaat lukken met de N64 en Sega Saturn binnenkort. Als je die apparaten soft-mod kun je er je eigen game-library opgooien. Daarmee kun je op je dikke 4K tv de oude games er goed of zelfs op hun best uit laten zien. Tevens komen er steeds vettere upgrades en mods voor de oude consoles, zoals de DCHDMI waarmee je Dreamcast scherpe HDMI output krijgt.

Men blijft innoveren qua hardware, emulatie etc. om oude games goed te kunnen spelen, waarbij de pc altijd voorloopt qua innovatie en mogelijkheden. Het blijft wel jammer dat Nintendo, Sony en Sega zelf nog altijd te weinig met hun oude catalogus doen. Zij focussen vooral voorwaarts, iets dat wellicht begrijpelijk is. Als je dan uiteindelijk kijkt naar hoe deze hele retro trend zo’n b(l)ooming business is, komt dit niet alleen vanwege de ouder wordende gamers, maar ook dankzij digitalisering en crowdfunding. En hoe vreselijk ik op sommige vlakken digitalisering ook vind, dat kunnen we niet ontkennen! Even goed verkopen als een Ghost of Tsushima of nieuwe Halo titel zullen die blokkige spelletjes tenslotte nooit doen.

bloodstained retro games spelen
Bloodstained Curse of the Moon 2 kwam uit in 2020, maar lijkt eerder uit 1990

Tot Slot

Zullen ooit de blokkige, oldskool uitziende retro games helemaal verdwijnen? Tenslotte is het allang niet meer nodig om die blokjes met het blote oog te kunnen zien. Ik denk van niet. Wanneer mijn generatie is uitgestorven zullen misschien daarbij ook retro games hun gratie verliezen, dat zou kunnen. Daardoor zal het wel minder populair worden, maar ik denk dat er altijd wel gamers en ontwikkelaars zullen blijven die een oude stijl retro games een warm hart toedragen. Komende 30-40 jaar zullen we er nog zat van kunnen genieten in elk geval!

En nu ga ik weer even de 26 jaar oude Castlevania: The New Generation spelen op mijn Xbox One X, want die Castlevania reviews schrijven zichzelf niet…

retro games spelen mini-game
Retro games zitten soms als extraatje in een game, zoals bij Pikuniku
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.