Loading...
Mijn blog

The Last of Us Remake: Fanservice of Cashgrab?

the last of us remake van part 1 retrogamepapa comparison zinloos blog

De clickers hadden het al enige tijd geleden rond laten gaan op het internet, maar nu is het dan echt officieel: er is een remake van The Last of Us (Part 1) in de maak. Deze is zelfs al een heel eind klaar en zal rond september uitkomen voor full-price nota bene. Deze volledige remake zal ten tijde van de release pas krap zo’n 10 jaar oud zijn en er is nota bene ook al een remaster verschenen op de PS4. Zo’n remake als dit doet bij mij vooral veel vragen opdoemen. Is het echt nodig om The Last of Us helemaal opnieuw te maken? Gaat het wel echt een enorme verbetering (kunnen) zijn? Is dit niet een beetje rap?

Hypocriet gezeur?

Naast louter vragen opwerpen werkt deze “from the ground up” remake bij mij ook wel enige irritatie op. The Last of Us heeft een paar jaar terug nog een HD remaster gehad en toen ik deze in 2020 reviewde had ik op GEEN ENKEL moment zoiets van “sjonge jonge, wat een verouderd spel zeg, dat mogen ze weleens opnieuw gaan maken”. Zelfs de originele The Last of Us op de PS3 speelt en voelt nog altijd prima en voelt grotendeels als een verse, current gen game. Waarom doet Naughty Dog dit dan? Ik kan mij niet voorstellen dat er daar ook maar één persoon zit die oprecht vindt dat dit avontuur van Joël en Ellie een totale hervertelling moet krijgen. Ah wacht: het zal allemaal wel weer om geld gaan, zoals ik al eens heb gezegd in een andere blog over remakes. Een andere reden kan ik er écht niet voor bedenken.

Is The Last of Us remake een unicum, dat het na 10 jaar al een remake krijgt? Zeker niet. De eerste Tomb Raider kreeg ook een volledige remake precies 10 jaar later in de vorm van Tomb Raider: Anniversary. Resident Evil kreeg al een remake na 6 jaar zelfs! Toch voelt dit anders, ook al ligt dat deels aan mezelf. Omdat ik toen een stuk jonger was voelde 10 jaar veel langer dan dat dit nu voelt. Maar de game-industrie was toen nog veel sterker in ontwikkeling dan nu. De sprong van PS1 naar PS2 was enorm, zowel grafisch als qua rekenkracht. De sprong van PS4 naar PS5 is merkbaar, maar het is echt bij lange na niet zo groot als het verschil tussen de eerste twee speelstations. Voor mij waren Tomb Raider: Anniversary en Resident Evil (Gamecube) welkome remakes van geliefde games, dus ben ik nu niet een beetje een bekrompen en hypocriete zeurkous met The Last of Us: Part I?

the last of us remake retrogamepapa part I ps5
De Firefly edition is in de US zelfs al uitverkocht

Wanneer onnodig, of altijd?

Ik ben zelf niet per definitie tegen remakes, maar voor mij kunnen ze wel echt aanvoelen als totaal overbodig. Zo vind ik persoonlijk ook de remake van Shadow of the Colossus op de PS4 niets toevoegen aan het origineel. De aankomende Dead Space remake ziet er enorm gelikt uit en zal ik als groot Dead Space fan zeker weten spelen. Maar het lijkt een 1 op 1 remake te zijn, met minimale verschillen? Wie weet voegen ze nieuwe elementen toe. Ik vermaak mij trouwens nog altijd prima met het origineel op Xbox 360/PS3, waarbij ik niet verwacht dat dit ooit zal veranderen. Ik hoop vooral dat deze remake de “hull breacht” voor een Dead Space 4. De 1 op 1 remake van Destroy All Humans is ergens ook overbodig, maar ik moet zeggen dat ik de game veel beter vind spelen, ook al voegt het amper tot niet iets nieuws toe. Het is meer een remaster in de vorm van de remake.

Als je kijkt naar films: Remakes van films pakken meestal heel slecht uit (Robocop bijvoorbeeld), ook al zijn er wel uitzonderingen (zoals The Thing (1982)). Toch hebben remakes van films en games één ding overeenkomend: Er moet een goede reden zijn naast cashgrabbing om ze te maken. The Last of Us heeft geen remake nodig. Waarom pakken ze niet een game die wel écht een remake zou kunnen gebruiken? Een remake van Jak & Daxter zou ik toejuichen, want die gamereeks en wereld heeft veel meer potentie dan ze waarmaakt én heel veel is verouderd qua leveldesign en gameplay. En als we dan recenter kijken: pak dan Uncharted deel 1. Die game is nog altijd goed speelbaar, maar daaraan vind ik heel veel elementen sub-par. Zo heeft de game echt véél te lange shootouts en de pacing is ook niet helemaal lekker 75% van de tijd.

Een groot verschil is het niet eens. De originele game ziet er prrrachtig uit.

Zoek de verschillen

Wat is er precies anders aan de remake van The Last of Us: Part I? Als je kijkt naar de comparison hierboven, lijkt mij dat er niks anders is behalve de grafische pimping. Het lijkt dus echt op een remaster, maar dan in de vorm van een remake. Er zullen wel wat verbeterde controls zijn en her en der wat dingen getweaked. Waarom in hemelsnaam maak je dit dan? De remake van de eerste Resident Evil voegde een hoop dingen toe aan een game die niet al te groot was, waarbij ook de grafische vooruitgang gigantisch was. De Tomb Raider Anniversary remake heeft naast betere graphics met name ook veel betere controls en leveldesign. Wat gaat The Last of Us remake toevoegen? Weinig. Is dat erg? Nee, want er hoeft ook niks toegevoegd aan een nagenoeg perfecte game.

Uiteindelijk vind ik deze The Last of Remake een cashgrab die echt onnodig en overbodig is. Ik heb liever dat Naughty Dog een deel 3 maakt of een totaal andere game in plaats van een remake van een game die nog supergoed speelt. Hebben ze last van creatieve armoede? Heeft een sales-analyst met grafiekjes en cijfers Naughty Dog weten te overtuigen dat het enorme revenue zal opleveren? Dat zal waarschijnlijk wel, maar ik denk dat veel fans zich een beetje gedwongen en genaaid voelen ermee. Ik geloof in elk geval niet dat er veel fans en gamers op een remake zitten te wachten. Ik snap het uiteindelijk niet waarom Naughty Dog met hun diepe zakken en succes deze remake maakt. Maar ik snap wel meer beslissingen niet. De tv-serie van The Last of Us gaat, voor zover begrijp, hetzelfde verhaal vertellen van de eerste game. Waarom niet een canon side-story? Wederom creatieve armoede? Daar lijkt het wel op helaas.

Tot Slot of Us

Om eerlijk te zijn verwacht ik dat de Last of Us remake een verkoopsucces zal zijn. De “firefly edition” is al uitverkocht (uitgepre-orderd), al verwacht ik nog wel een Europese editie en restock. Mijn vrees is ergens ook wel dat dit een precedent gaat zijn voor meer onzinnige remakes. Om een beetje een besef te schetsen van hoe debiel deze remake is: kun je je voorstellen dat Horizon Zero Dawn over 3 jaar een remake krijgt? Wolfenstein: The New Order komt uit 2014. Stel je eens voor dat dat een remake krijgt over een jaar. Belachelijk. Ga dan eens matige games met veel potentie remaken, zoals de meeste Jurassic Park games. Of remake eens een game die echt de tand des tijds niet meer heeft doorstaan. Zo vind ik de remake van Knights of the Old Republic een wijs idee. De game speelt nog wel oké, maar jemig want toont die zijn leeftijd op alle vlakken.

Wat vind jij van de remake van The Last of Us part I? Ren je als een losgeslagen infected naar de winkel op launchday, wacht je even of ben je van plan er nooit aan te beginnen? Ooit zal ik The Last of Us remake zelf ook wel kopen, wanneer die flink is afgeprijsd en ik heb zin om voor de 5de keer de game uit te spelen. Ik denk dat Naughty Dog ook onderschat hoeveel gamers dat naast mij ook hebben gedaan.

OEH Wat ziet die remaster er OUD UIT ZEG!
2 comments
 1. Jaranseven

  Ik hou het kort, jou mening is deels ook mijn mening.
  Remakes zijn een teken van creatieve armoede, en voegen imho weinig toe.
  Je haalde Shadow of the colosseus aan, de remake heeft dezelfde bugs als het origineel, hoe origineel:)
  Een Resident evil origins voor Xbox one kan ik nog inkomen (origineel is van 1996,Ps one, dus door vele generaties niet gespeeld ) is nu hd en widescreen en een echte klassieker.
  Maar the last of us riekt net wat teveel naar money.

  1. Retrogamepapa

   Thanks voor je reactie man. Het lijkt meer op grotendeels met mij eens ;). Ik heb de eerste Engelstalige podcast opgenomen (gaan we 1x in de maand doen) waar we het ook hier over hebben, die komt binnenkort online (als het meezit). Er zijn best wel wat voorbeelden en situaties waarin ik een remake erg fijn vind, maar toch voelt het ergens overbodig voor mij vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.