Loading...
Mijn blog

Streaming Schmeaming

retrogamepapa google stadia argusogen

Films streamen, prima. Games streamen, of ook wel cloud gaming, liever niet. Is dit hypocriet? Het zijn twee verschillende vormen van media, dus ik vind van niet. Veel mensen echter, zullen streamend gamen ook dikke prima vinden. De massa zal het uiteindelijk prefereren, gok ik zelfs, wanneer we een gaming variant van Netflix krijgen. Het bestaat overigens al min of meer, want Sony en Microsoft bieden beiden al zoiets aan. Het is natuurlijk ook heel makkelijk, wanneer je games goed kan streamen. Zolang het tenminste werkt, iets dat het zeker weten niet altijd doet (en ook nooit volledig zal doen). Maar het is toch vrijwel zeker weten de toekomst: Nieuwe games spelen we straks vrijwel alleen nog streamend via subscription model. Ik krijg er een beetje de rillingen van.

The Times They Are a-Changin’

Ik had ooit een behoorlijke filmcollectie op videoband en dvd, maar inmiddels heb ik het meeste weggedaan. Dit is mede omdat ik niet eindeloos veel ruimte heb en ook al met gigantisch veel videogames zit, die ik zeker weten (in elk geval voorlopig) niet weg wil doen. Maar dat is niet de hoofdreden waarom ik mijn filmcollectie heb teruggeslonken naar 1 kartonnen doos. Het is vooral omdat ik het niet meer echt nodig heb. Ik heb vrijwel alle films digitaal tot mijn beschikking. Aangezien ik tegenwoordig niet meer zoveel tijd heb om films te kijken, vind ik het ook niet erg dat ik slechts een beperkte en constant wisselende reeks films ter beschikking heb op Netflix en Prime Video.

Het wordt steeds minder nodig om iets te bezitten. Pc gamers kopen al jaren vrijwel geen games meer fysiek, en met consoles verwacht (en vrees) ik hetzelfde. Langzaam ben ik mijzelf er bij aan het neerleggen dat fysieke games langzaam ophouden te bestaan. Nu zijn al veel titels digital only, of krijgen een zeer gelimiteerde oplage van uitgevers als Limited Run en dergelijke. Hierover heb ik het al eens specifiek gehad in een blog over digitalisering. Dat gelimiteerde zorgt voor een iets te grote verzamelgekte en woekerprijzen dat het de lol er voor mij uit het verzamelen haalt. Er zal over een bepaalde tijd dan wel weer een resurgence komen, maar de tijd zal het leren.

Veel gamers gaan al voor digital only met games
Veel gamers verkiezen tegenwoordig digitaal over fysiek.

Blowing in the Wind

Stap 2 is van het digitaal bezitten naar digitaal lenen. De meeste mensen boeit het immers ook geen ene moer of ze een game altijd kunnen spelen, noch dat het ze interesseert dat de game wel fysiek is. Op de Xbox One heb je nu bijvoorbeeld Game Pass, waarmee je met een spotgoedkoop lidmaatschap een hele shitload toffe games tot je beschikking krijgt. En ik geef toe, het is best relaxed, want steeds vaker verschijnen nieuwe titels zoals Gears of War 5 en The Outer Worlds er al op vanaf de dag van release. Maar de fysieke kopieën in de winkel zijn ook te koop voor 59.99 eurootjes. Raad eens hoe “goed” deze verkopen. Ik heb Gears 5 ook niet gekocht omdat ik deze toch gratis kon spelen via de Game Pass try-out. Over een paar jaar ligt ie toch in de budgetbak, dan koop ik m wel fysiek.

Tja, op deze manier gaat het straks hard. Alleen volledig afhankelijk zijn van een subscription model om te kunnen gamen vind ik toch een beetje een doem-scenario. Ik wil echt heel graag zelf een game bezitten en kunnen spelen wanneer ik wil. Nog liever wil ik de game in mijn handen kunnen hebben. Naast dat dit mijn collectie meer show-power geeft dan enkel een digitaal lijstje, gaat het mij ook omdat ik de game kan spelen wanneer ik eens géén internet heb. En wat nu als Steam failliet gaat, of compleet plat komt te liggen? Dan is het dus bye bye met al je games. Maar eerlijk is eerlijk, als storm HARRY* straks ons dak eraf waait, is mijn fysieke collectie ook gone with the wind.

*Waarom geven we nu ineens namen aan elke storm of windvlaag die langskomt? De VS doet dit al veel langer, maar laten we eerlijk zijn, daar zijn die windjes dan ook wel wat erger.

Het zal waarschijnlijk nog wel wat jaartjes duren totdat we echt goed streamend gamen

Tot Slot

Fysieke games zullen nooit helemaal verdwijnen, is mijn verwachting, maar het is wel heel duidelijk dat we vooral digitaal games zullen bezitten. Dit doen heel veel gamers al zelfs. Ik denk wel dat veel gamers niet het nodig vinden een game echt te hoeven bezitten. Dus een logisch vervolg is het “lenen” en dan vervolgens via een cloud aanbieden. Of we echt volledig naar lidmaatschappen gaan en cloud gaming/streamend gamen zal nog wel even duren. Tenslotte zijn het nog altijd twee losse elementen. Met de Google Stadia speel je streamend via cloud gaming een game, maar je moet ze wel kopen. Toch denk ik echt dat we over 15 jaar veel games enkel streamend via een subscription service kunnen spelen.

Ik hoop uiteindelijk dat er genoeg gamers blijven zoals ik, die het liefst toch echt nog een fysieke kopie willen hebben, waarbij streamend gamen niet klinkt als muziek in de oren (nou ja, schlagermuziek misschien). Uiteindelijk wint gebruikersgemak, dus als het streamend gamen om één of andere reden teleurstelt hierin, gaan we misschien weer terug naar cartridges. Wanneer we ooit zware problemen hebben met internet of er vindt een server-ramp plaats, weet ik in elk geval dat Donkey Kong Country het gewoon zal blijven doen op mijn SNESje. Daar kan nog altijd weinig tegenop.

Het ziet er toch naar uit dat cloud gaming al best goed werkt
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.