Loading...
Mijn blog

Zeik niet zo over de (nieuwe) Star Wars films

retrogamepapa bij screenshot van luke skywalker in the last jedi

De laatste 2-3 maanden krijg ik wel elke week minimaal 1 artikel onder mijn digitale neus geschoven waarin men Star Wars analyseert, bekritiseert of simpelweg afzeikt. Maar ondertussen moge het duidelijk zijn: het is een ontzettend geliefde IP, vooral de oude, eerste drie Star Wars films. De nieuwe films krijgen er vooral van langs. Screenrant en dat soort idiote sites weten waarschijnlijk dat “top 10 worst mistakes in The Last Jedi” voor ontzettend goeie clickbait zorgt, daar heel hun businessmodel hierop draait. Het bekritiseren gaat echter vaak een beetje ver. Als je wilt kun je tenslotte alles afkraken. Ik ben hierin jarenlang een grootmeester geweest. Deze jongen heeft zwarte band, tweede dan in Zeikwando. Maar toch vind zelfs ik dat men echt eens moet ophouden met dat eeuwige gezeur over de Star Wars films.

This is the way?

“I have spoken” zei George Lucas op de set bij Ep I The Phantom Menace wellicht teveel. Zoals ik al eerder aangaf in mijn blog over Disney en Star Wars games, lijkt het erop dat George Lucas omringd was door ja-knikkers. De prequel trilogie van Episode 1 tot en met 3 zijn ook duidelijk niet met een briljante regisseursvisie gemaakt. Maar toch vind ik ze veel goeie elementen hebben, en kan ik ervan genieten. Qua plot bijvoorbeeld, hoe Palpatine langzaam zijn macht weet te versterken is echt heel erg knap en goed uitgewerkt. Daarnaast is de meeste characterontwikkeling ook goed, waarbij het vooral altijd dik genieten is hoe Obi-Wan per film steeds meer de eindbaas wordt, met veel Bond-like bijdehandheid.

Lucas zijn stem mis ik echt een beetje bij de nieuwe trilogie, maar ik heb van begin af aan geaccepteerd dat het Lucasloos is. Maakt dat de films minder coherent? Wellicht, en ik snap veel kritiek heus wel. De garantie dat met Ome George de nieuwe films beter waren geweest twijfel ik steeds meer aan. Maar maakt al die kritiek de nieuwe Star Wars films ook echt slecht? Dat vind ik dus niet. Inmiddels heb ik Episode VII tot en met IX elk minimaal 2x gezien. Had ik sommige dingen het liefst anders willen zien? Ja, maar zeker weten of het dan goed was geweest, is echt een tweede. Niets bestaat zonder imperfecties. Perfect zijn ze niet, maar ze zijn toch echt wel goed te noemen. Je moet ze zien voor wat ze zijn, niet voor wat jij wil dat ze zijn.

Bekende filmcritic Mark Kermode is erg positief over The Last Jedi

Zeurpunten

Het grootste probleem met de Star Wars films is dat men het eigenlijk nooit meer goed kan doen. Veel mensen hechten ontzettend veel waarde aan de wereld, wellicht té. Maar iedereen wilt iets anders, en net als met religies dit vaak gaat krijg je splitsingen, waarbij elke partij er heilig (ja ja) van overtuigd is dat hun mening de enige ware is in het universum. De één vindt Rogue One een meesterwerk, de ander vindt het een aanfluiting. Beiden partijen weten met dermate veel argumenten op de proppen te komen dat je er een bloedneus van krijgt. Persoonlijk heb ik zowel loftrompetjes alsook kritiek, maar wederom, sinds ik de film accepteer voor wat het is, is Rogue One een veel betere film geworden om te ervaren.

Zo zal ik eens wat punten op een rij zetten van wat veel Star Wars devotees willen of vinden (light spoilers ahead), waarmee ik een beetje probeer aan te tonen hoe hypocriet het kan zijn:

De oude trilogie is THE WAY, alles moet hier zoveel mogelijk op lijken.

Zodra men dit doet, worden de makers er altijd beschuldigd van creatieve armoede. De sweetspot hierin is vrijwel onvindbaar, want dat is voor iedereen anders.

y-wing lego spaceship nieuwe trilogie versie
De oldskool spaceships kregen in de nieuwe films een kleur-update als compromis.
De originele trilogie characters hadden in de nieuwe films weer eens volledig bijeen moeten komen.

Over fanservice gesproken. Ik had dit ook heel (héél) graag gewild, dat geef ik toe, maar het zou naar alle waarschijnlijkheid nogal een geforceerde fan-fantasy zijn geweest. Wederom had men het dan (op de lange termijn wellicht), niet goed gedaan. Jammer, maar het is nu eenmaal zo. Uiteindelijk zijn Rey, Finn, Poe en Kylo Ren ook allemaal echt toffe characters. Het is anders, maar deze trilogie is ook anders, net als de Ep 1 tm 3 dit ook zijn.

Darth Sidious terug laten komen in Ep IX slaat nergens op

Nee, want tot nu toe was alles in Star Wars altijd zo superlogisch! Bovendien, als je een beetje een kenner bent van wat Sith-powers allemaal wel niet kunnen behelzen, is het zo gek nog niet. Hij is ook duidelijk erg begaaid. Persoonlijk vind ik het juist goed dat Darth Sidious terugkwam, tegen mijn eigen verwachting in overigens. Een geheel nieuwe Sithlord was ook raar geweest. Snoke terug laten komen a la Darth Maul in The Clone Wars TV-serie, dat had ook nog wel gekund. Maar laten we eerlijk zijn, Ian McDermid is als Darth Sidious echt dé shit, eh Sith.

death star was toch kapot?
HUH, de Death Star was toch volledig opgeblazen? #boutfilm” – Een zeiksnor
Domme MacGuffins

Een MacGuffin is een persoon of object wat er enkel en alleen is om het plot verder te helpen. Inderdaad, MacGuffins komen voor in Star Wars, maar niet alleen in de laatste drie. In elke avonturen/actiefilm zit er bijna altijd wel minimaal eentje. De ene is beter bedacht dan de ander, dat geef ik toe. Maar zeur er niet zo over en doe niet alsof J.J. Abrams de uitvinder is ervan, dat was namelijk Alfred Hitchcock (oei, nu kun je niet meer zeiken erover). Indiana Jones And The Raiders of the Lost Ark, wat redelijk algemeen gezien wordt als dé perfecte actiefilm, draait om één grote MacGuffin*.

*Bovendien had Indy net zo goed de hele tijd in een stoel een boek kunnen zitten lezen, dan was alles nog steeds hetzelfde gegaan. Onze held (ik ben echt fan van Indiana Jones) bereikt letterlijk NIKS heel de film lang. The Big Bang Theory behandelt dit ook prachtig in een aflevering.

Hoth Slot

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Uiteindelijk kun je elke film afzeiken, hoe perfect deze ook lijkt. De Godfather is langdradig en Al Pacino heeft een punchface, 2001 Space Odyssey is maar raar, The Shining legt geen reet uit en bij The Thing hebben de hutten op fucking Antarctica wandjes zo dun als 1 laagje triplex. Star Wars was bedoeld voor kinderen, en om kinderen te inspireren zelf avonturen te bedenken met de characters. Kinderen kijken ook gewoon de films en voelen zich vermaakt of niet, in plaats van foutjes eruit te vissen. Mijn zoontje vindt het allemaal harstikke leuk. Kinderen hebben hierin een betere visie dan wij volwassenen.

Laten wij daarom ook gewoon de films accepteren voor wat ze zijn, dan heb je 11 goed te versmaden Star Wars films. Accept, enjoy and may the force be with you.

rise of skywalker royalty free pic
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.