Loading...
Game ReviewsRetro Game Review

Indiana Jones and the Staff of Kings

indiana jones and the staff of kings

Nee, dit avontuur gaat niet over het zoeken naar het personeel van Willy. Het gaat over een lange stok waarmee je kunt lopen, die magische krachten heeft. Indiana Jones en Nazi’s willen beiden deze staf al te graag hebben! Dit is niet de eerste keer dat ik Indiana Jones and the Staff of Kings review. Echter had ik destijds in 2009 toen de game uitkwam niet de tijd om dit Indy-avontuur uit te spelen. Sterker nog, ik ben erachter gekomen dat ik nog niet eens de helft ervan had gespeeld alvorens ik een review moest aanleveren. Is mijn mening nu 11 jaar later en met de Staff of Kings achter de rug (of in m’n broek) verandert? Ja, dat is zeker veranderd. Al is het wel opvallend hoe uiteindelijk de conclusie en het cijfer op hetzelfde neerkomt.

Releasedatum2009
PlatformWii (gespeeld), later ook op PS2 en PSP
DeveloperLucasArts
PublisherLucasArts
Indiana Jones and the Staff of Kings balspel inca

Kenmerken

Indiana Jones and The Staff of Kings volgt een uniek verzonnen en geschreven Indy avontuur die voldoet aan alle”Indy tropes”. Na een intro-leveltje waarbij je als Indy royaal geniaal genaaid wordt doordat iemand je opwacht buiten de tombe om de boel af te pakken (trope 1). Deze is keer is dat een concullega archeoloog (trope 2), met een groep Nazi-scum (trope 3). Vervolgens gaat Indiana Jones op zoek naar de Staff of Kings, de staf waarmee Mozes de zee splijtte (Bijbelreferentie: trope 4). Hierbij wordt onze charismatische zweepgrage archeoloog vergezeld door een dame (trope 5). Uiteindelijk gaat zijn hele avontuur gepaard met vele vuistgevechten, ongelukken, schietpartijen, achtervolgingen en explosies (trope overload). Is daar iets mis mee? Nee, want dit is wat we willen!

Het is al snel duidelijk bij het spelen dat Indiana Jones and the Staff of Kings geen AAA titel is.De game is ten eerste ontwikkeld voor de Wii, die in 2009 toch al wel echt achter begon te lopen. De game speelt geheel in de stijl van Tomb Raider/ Uncharted, wat erg begrijpelijk en passend is, gezien dat die twee gamereeksen beiden nogal sterk geïnspireerd zijn door Indiana Jones. Third-person drukke actie gameplay, afgewisseld met rustig en sfeervol platform/puzzelwerk. De focus is in de eerste helft van de game vooral actie, maar in de tweede helft is het meer archeologisch snuffelen en puzzelen. Er zit een leuke afwisseling in gameplay en locaties, al is de besturing met motion-controls soms niet zo goed. Vooral op het eind. Dan is er een supervet bedachte achtervolging, maar een bike besturen met soort Wii-mote wappercontrols is echt vreselijk.

indiana jones verkenning puzzelwerk

Waarom speel ik de game?

De game ben ik vooral gaan spelen omdat ik zin had in een Indiana Jones avontuur. Inmiddels kan ik de game ook accepteren voor wat het is, en heb ik er 90% van de game-tijd echt plezier erin gehad. Ja, het heeft ruwe kantjes, soms stomme motion-controls en cheap deaths, waardoor het meer een game lijkt uit begin jaren 00. In 2009 was dit lastiger te accepteren, aangezien Indy met zijn (wapper-)Staf der Koningen pas kwam aankakken na de eerste Uncharted game verscheen, én na Tomb Raider Underworld. Indiana Jones and the Staff of Kings komt dan echt over als een lachertje, als “The Rod of Fools”.

Een tweede belangrijke reden waarom ik met de Staff of Kings aan de zweep ging is omdat je de geweldige point-and-click adventure Indiana Jones and the Fate of Atlantis kunt vrijspelen. Deze game is één van mijn favoriete games allertijden, en hiervan zal ik binnenkort ook een review schrijven. In mijn blog over walkthroughs heb ik het er al eens over gehad. Met het proberen van de co-op adventure kwam ik achter een aangename verrassing trouwens: Het is een apart, kort avontuur met papa Henry Jones en met unieke levels! Deze vergt ook hele toffe samenwerking, waarbij je samen puzzels oplost, platformt en onder andere een tank bestuurd.

Indiana Jones and the Staff of Kings wii game screenshot inca tempel

Waarom wel spelen

Als je zin hebt in eens een ander Indy avontuur te spelen, en geen moeite hebt om hiervoor een meer oldskool game ervaring te hebben. De locaties, het leveldesign en het “Tomb Raider werk” zijn erg gaaf. Daarbij is de pacing en algehele sfeer overall erg goed. Niks duurt te lang, en het gehele avontuur heeft een authentieke Indiana Jones vibe. Daarnaast is er een vet uniek co-op avontuur waarbij je metgezel als Henry Jones met full-on Sean Connery-stem. And shatsh alwaysh aweshome.

Waarom niet spelen

Als je niet tegen ouderwets aanvoelende gameplay kunt, waarbij je zo nu en dan ineens doodgaat en dat soort geintjes. De Wii-mote wapper-controls stukjes zijn slecht, maar gelukkig ook schaars. Hoe dan ook, je moet wel een tolerantie voor die momenten hebben. De cutscenes zijn erg wisselend in kwaliteit, soms zijn ze prima, maar vaak kappen ze ineens af of kun je stukje dialoog niet verstaan.

Indiana Jones and the Staff of Kings

Indiana Jones and the Staff of Kings

7.6

Gameplay

7.0/10

Graphics/Geluid

7.0/10

Sfeer

8.0/10

Verhaal/Characters

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Leuk origineel Indy avontuur
  • Goeie pacing en afwisseling
  • Tomb Raider stukken zijn gaaf
  • Co-op avontuur een aangename verrassing
  • Veel extra's, zoals Fate of Atlantis in zijn geheel!

Cons

  • Wii-mote wappercontrols werken vaak slecht
  • Cutscenes hebben bèta-fase kwaliteit
  • Cheap deaths met soms onduidelijk waarom
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.