Loading...
New Game Review

Catlateral Damage

museum dinobotten slopen

Poezenliefhebbers opgelet! Aanhangers der chaos en anarchie leest verder! In Catlateral Damage mag je de ongegeneerde stoute kitten uithangen. Je treed in de vacht van poesjes die je niet zonder handschoentjes moet aanpakken. Deze schattige viervoeter die je speelt is niet uit op wat eten, geur afbakenen en wat aaitjes, maar op wraak. Alles slopen, kapot gooien en door de war halen, dat is je missie. Je enige missie. Purrrrfect? Lees maar verder wat ik er over te miauwen heb. Het is in elk geval geen kattenpis.

Releasedatum2019
PlatformPs4 (gespeeld), pc
DeveloperChris Chung
PublisherChris Chung, Firehose games, Manekoware
Catlateral Damage titelscherm

Hoe is het verhaal en de setting?

Er is geen verhaal bij Catlateral Damage. Je speelt een jonge kat die in zijn uppie in een woning, kamer of etage bevind. Deze jonge kat is erop uit om alles van elke tafel of plank te gooien. Om alles zoveel mogelijk te slopen en overhoop te halen. Aan het begin staat er elke keer wel een zogenaamde reden zoals “I’m bored, so I’ll make them pay!” Ja beste poezenmannen en kattenvrouwtjes, dat was het qua verhaal.

Qua setting speel je bij Catlateral Damage vooral in een normale woonkamer of appartement met allerlei planken, tafels, meubels, etc. Al die dingen die de meeste mensen wel hebben, mits je niet een één of andere spartaanse leefstijl hebt of een buitengewoon saaie (creepy) kwibus bent. Je hebt ook nog andere speellevels, zoals een eetzaal, supermarkt, Halloween laboratorium (met oogballen op sterk water en skeletten enzo) en een Kerst-thema level.

catlateral damage rommel kamer

Hoe is het beeld en geluid?

Een simpele cartoony cell-shaded stijl. Ik denk dat de game ook prima zou draaien op een PS2 of originele Xbox. Op zich past het wel bij de sfeer van de game, namelijk ludiek en vrolijk. Deze game kun je gerust zonder handschoentjes aanpakken dus.

De muziek is niet echt interessant. Er is ook niks mis mee, maar om nu te zeggen dat er dikke banging tracks in zitten die ik graag wil herbeluisteren, nee. Op zich wel een gemiste kans want bij dit soort simpel spelende games kan het erg veel toevoegen, zoals Katamari Damachi dat ook doet.

screenshot halloween thema met kat

Hoe speelt de game?

Alles op de grond meppen en duwen! Catlateral Damage lijkt naast grafisch ook qua “pure fun” gameplay op de Katamari games (zit ook niet voor niets KAT in Katamari?). In plaats van objecten ophopen tot een grote bal, moet je er hier als kitten voor zorgen dat alles op de grond belandt. Met de L1 en L2 toetsen duw en sla (echt zo’n kattenpootveeg) je met je linkerpoot, en je raadt het al, met R1 en R2 is dat met de rechterpoot. De game speelt in levels, waarbij je steeds beperkt de tijd krijgt om x aantal objecten tegen de vlakte te gooien. De fun factor qua gameplay doet tevens ook denken aan Untitled Goose Game (zie mijn review), hetzij iets simpeler.

Er zijn slechts 6 verschillende stages, maar de inrichting en layout wordt steeds randomly generated. Daarbij is dan ook je objective steeds anders. Wederom net als bij de Kat-amari games kan de moeilijkheidsgraad erg tegenvallen. Het lijkt in het begin kinderspel, maar het vergt echt enige ervaring voordat je het objective weet te halen. Dit gaat altijd om een x aantal objecten op de grond zien te krijgen, waarbij je wel meer tijd krijgt bij meer objecten. Ook wordt er random bepaald dat er 1-2 objecten meer punten opleveren. Naar die objecten moet je dan vooral zoeken als stoute kat, kan ik aanraden.

screenshot kattenpoot die de boel van boekenplank veegt

Typisch gamemoment

Je kiest je stoute kitten van de dag uit tussen zo’n 30 verschillende, waarvan je er al 16 hebt weten vrij te spelen. En we beginnen het level op het bed, met extra bonuspunten deze keer voor rode boeken op de grond gooien. Hop, snel die boekenkasten afraggen! Gelukkig vind je nog wat power-ups tussendoor, waardoor je harder kunt meppen en hoger kan springen, want die bovenste planken zijn bijna onhaalbaar, zelfs voor een lenige boze kitten!

Waarom wel spelen

Als je eens lekkere relaxte onzin wil spelen. Katamari Damachi en Untitled Goose Game zijn veruit een betere keuzes, maar Catlateral Damage is eveneens ook lekker simpel en vermakelijk. Bovendien kost de game slechts rond de 10 euro. Het toont vooral veel potentie, hoe fun het ook is: het zou makkelijk nog leuker kunnen. De latere levels in het museum en de Halloween ruimte geven een voorproefje van de potentie. Voor kids overigens ook erg leuk, aangezien je een mode kunt kiezen zonder tijdslimiet.

Waarom niet spelen

Wanneer je iets kwalitatiefs hoogstaand wil spelen met diepgang. Catlateral Damage is vermakelijke onschuldige fun, maar ook erg simpel en dom. Dat maakt de game beslist niet slecht, maar dat is wel wat het uiteindelijk is. Je kan dit als een kat in de zak ervaren dan dus!

catlateral damage game referentie easter egg

Er komt binnenkort op de pc via Steam een verbeterde verise uit, genaamd: Catlateral Damage Remeowstered. Geef de bedenker een schaaltje melk!

catlateral damage

7

Gameplay

7.5/10

Graphics/Geluid

7.0/10

Sfeer

6.5/10

Verhaal/Characters

6.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Simpele fun
  • De stoute kat uithangen!
  • Leuk bedacht
  • Veel verschillende katjes vrij te spelen

Cons

  • Erg kort en simpel
  • Voelt vaak meer als een bèta game
  • Veel potentie die nog niet wordt waargemaakt
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.