Loading...
New Game Review

Doodle Champion Island Games

Doodle Olympic Islands game sceenshot intro

Google brengt een game uit voor de Olympische Spelen in Tokio.

Er is weer eens een game te spelen via Google: Doodle Champion Island Games. Toen ik op 23 juli 2021 een nieuw tabblad opende in mijn browser, zag ik dat Google weer eens een apart logo had. Pixelart! Daar gaat mijn retro gamershart gelijk wel wat sneller van kloppen. Maar wacht eens even, het is ook nog eens een game? Doodle Champion Island Games is ogenschijnlijk een klein deuzig spelletje, maar het blijkt een volwaardige game te zijn. Als de wiedeweerga moet ik als Retrogamepapa daar een review over pennen natuurlijk!

Releasedatum2021
PlatformAlle toestellen met een browser met google!
DeveloperGoogle
PublisherGoogle
doodle olympic island games screenshot main logo retrogamepapa

Hoe is het verhaal en de setting?

In Google’s nieuwe Doodle game speel je Lucky, een calico (k)atleet die het eiland bezoekt om eens te laten zien dat hij de beste is in alle games. De setting is een anthropomorfische dierenwereld, waarbij alles is uiteraard heel erg Japans is. Het ziet er op Champion Island vooral traditioneel Japans uit. Het eiland is verdeeld in verschillende stukken, waarbij eigenlijk elke mini-game (7 in totaal) zijn eigen stukje eiland heeft.

Doodle Champion Island Games is een RPG met mini-games. Alles is gebracht vanuit de isometrische topdown view zoals we die kennen van de oude 8-bit en 16-bit Zelda games, en de oude RPG’s op de SNES. Je kunt met vrijwel iedereen praten, waarbij je geregeld advies krijgt, of iemand je om hulp vraagt. Ook is het de bedoeling dat je een team kiest: rood, blauw, geel of groen. Het team waar jij bij komt heeft zijn eigen unieke dojo en alle punten die je vergaart komen bij het wereldwijde leaderboard.

doodle olympic island games screenshot tanooki city retrogamepapa

Hoe is het beeld en geluid?

Heel Doodle Champion Island Games is in een oldschool 16-bit stijl, waarmee weer bewezen wordt dat retro game aesthetics in zijn. Superleuk getekend en geanimeerd. Je merkt dat er veel aandacht is besteed aan alles. Elk apart gedeelte van het eiland heeft een unieke stijl en zit vol details. Wat mij ook vooral opvalt is hoe goed het allemaal geanimeerd is, met name onze kattige hoofdpersoon Lucky. Daarnaast zijn er nog hele gave anime-stijl cutscènes tussendoor, speciaal gemaakt door animatiestudio 4°C. Top notch.

De muziek is erg leuk ook helemaal in een 16-bit stijl met veel flair en charme. Alleen bij elk gedeelte is die wel hetzelfde en ook al is deze main score prima, het ging mij op gegeven moment wel een beetje vervelen. Zodra je ergens naar binnen gaat krijg je wel weer andere muziek, alsook wanneer je een mini-sportgame gaat proberen.

skateboard mini-game olympic island retrogamepapa

Hoe speelt de game?

Doodle Champion Island Games speelt simpel, maar heel leuk en goed. De RPG elementen zijn leuk, want je kan echt met iedereen praten en de side-quests waarbij je mensdieren helpt zijn simpel maar leuk. Het zijn vrij simpele fetch quests of boodschappen doorgeven, maar ze zijn leuk doordacht bevatten her en der zelfs een twist. Je kunt ook een hoop geheimen vinden, extra stukken vrijspelen en je hebt van elke mini-sport meerdere levels/challenges. Sommige daarvan moet je echt unlocken of vinden op geheime plekken. Wil je uiteindelijk alles doen en vrijspelen, ben je wel een paar uurtjes zoet.

Je hebt de volgende mini-sportgames: tafeltennis, boogschieten, skateboarden, klimmen, gesynchroniseerd zwemmen, rugby en marathon rennen. De controls bij alle mini-sportgames zijn simpel, waarbij je altijd alleen maar de richtingstoetsen gebruikt in combinatie met de spatie. That’s it. Met skaten kun je alsnog stunts uithalen, met tafeltennis alsnog een powermove. De 7 mini-sporten vond ik allemaal leuk om te spelen, maar verwacht geen diepgaande controls. Ik vind het juist slim dat ze het simpel hebben gehouden. De controls zijn trouwens erg direct, zolang je browser meewerkt.

olympic island map overzicht screenshot retrogamepapa

Waarom wel spelen

Doodle Champion Island Games is een ontzettend leuke, schattige 16-bit RPG game met leuke mini-games. Het is bijna crimineel te noemen hoe goed en leuk dat deze RPG is als gratis game in je browser. Ik begon eraan met het idee dat het supersimpel en kort een spelletje was, wat overigens prima was geweest. Maar Google wilde gaan voor goud, en dat krijgen ze van mij. Olympisch goud natuurlijk!

Waarom niet spelen

Houd je niet van SNES era stijl Zelda/Squaresoft like games, dan moet je Doodle Champion Island Games maar negeren. Als jij alleen maar behoefte hebt aan dikke graphics, of het belachelijk vindt om gratis games te spelen.

anime 4C Lucky characters screenshot retrogamepapa

Doodle Olympic Island Games

8

Gameplay

8.0/10

Graphics/Geluid

8.0/10

Sfeer

8.0/10

Verhaal/Characters

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Leuke 16bit stijl RPG
  • Mooie omgevingen vol details
  • Leuke mini-games
  • Veel geheimen en extra's
  • GRATIS!

Cons

  • Main music score gaat vervelen op den duur
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.