Loading...
Retro Game Review

Eledees

eledees wii game hoes

Eledees is echt zo’n game waarvan ik nog nooit iets had gehoord tot ik een jaar of zes geleden deze schattige hoes zag liggen tussen een stapel Wii games. Het bleek uiteindelijk een goeie aanschaf te zijn, want het is een hele leuke en unieke game. Dit kan vooral mijn vriendin beamen, want zij heeft uiteindelijk de game helemaal uitgespeeld, terwijl ik nooit voorbij level 4 was gegaan. Voor mijn backlog bonanza vond ik het daarom eens een goed idee om Eledees onder handen te nemen!

Eledees stats

  • releasedatum (europa): 2007
  • platform(s): Nintendo Wii
  • developer: Konami

Kende dees of hedde dees?

Met deze Eledees review gaan we eens de eerste Wii game aanpakken. De Wii is echt een console die veel hidden gems heeft, met name omdat er zo ontzettend veel voor uitkwam. Daarnaast hadden de “echte gamers” het idee dat er voor de Wii enkel maar deuzige familiespellen uitkwamen voor “niet-gamers”. De meeste Wii titels die je in de schappen zag liggen, waren vaak inderdaad laagdrempelige games voor iedereen. Niks mis mee, want die moeten er ook zijn. Deze verkochten tevens het beste, waren goedkoper en werden dus ook in grotere hoeveelheid ingekocht. Voor de echte goede titels moest je vaak onderin de schappen kijken en de hoekjes.

Daar heb ik menig juweeltje gevonden, zoals ook Eledees. De hoes heeft die echte Pikmin feel, en daarmee bedoel ik: het lijkt alleen voor kids, maar het is stiekem voor iedereen erg leuk. Zou het ook een Pikmin stijl spel zijn, of totaal iets anders? Ik had geen idee. Dat er het Konami logo ook nog bij stond, maakte het extra interessant. Konami was toen (nog) goed bezig, en stond al vanaf mijn 4de leefjaar voor kwaliteit. Dat ik Eledees in een hoekje verstopt vond bleek uiteindelijk erg toepasselijk. Heel de game draait namelijk om het zoeken en vinden van kleine beestjes genaamd… Eledees.

eledees wii game screenshot cutscene
Eledees showt fraaie tekeningen in de cutscenes tussendoor

Hoe speel dees?

Hierbij denkt iedereen wederom aan Pikmin, maar toch is Eledees erg anders. Je loopt in elk level in first person rond waarbij je met een soort “capture gun” op zoek bent naar Eledees. Deze beestjes zorgen voor alle elektriciteit in de wereld. Zonder hen, geen stroom. Je speelt ook een kind dat eigenlijk weer zou willen dat zijn tv werkt, maar ineens zijn alle Eledees verdwenen. Jouw ouders zijn Eledees-kenners en die geven al aan dat er iets aan de hand is, en je zoveel mogelijk Eledees moet zien te verzamelen. Verder doet het verhaal er niet echt toe, maar het is leuk dat er eens in de 6-7 levels weer iets van plot of verhaal voorbij komt zetten. In totaal heeft Eledees 27 levels.

De game is in opzet dus vrij simpel, en begint ook makkelijk: kijk overal tussen, op, in en onder naar Eledees, en vang ze daarna (met de capture gun erop schieten). Hoe meer je er vangt, des te meer Watt dat je verzamelt. Hoe hoger je aantal Watt aan Eledees, des te meer apparaten gaan werken in je omgeving. Bij 500w werken de speakers, bij 2000w gaat de oven werken, bij 3000w de wasmachine etcetera. Wanneer je dan deze apparaten activeert poppen er een lading nieuwe Eledees tevoorschijn. Dit zijn dan voornamelijk andere Eledees die verschijnen, namelijk het soort dat je gun sterker maakt, in plaats van Watt toe te voegen.

eledees screenshot wii game activeren apparaat, daaruit komen dan gele eledees

Eledees Verschillen Weleens

Je hebt dus verschillende soorten Eledees. Om een level te halen moet je zorgen genoeg wattage te behalen. De turqouise gekleurde Eledee is de meest standaard die zorgt voor een bepaald aantal Watt, maar je hebt voor meer Watt ook blauwe die moeilijker zijn om te vangen, oranje die kunnen vliegen, en rode die alarm kunnen slaan. Waarom zou je dan nog de gele vangen? Je moet uiteindelijk om in een levelgebied verder te kunnen komen meer dingen op kunnen tillen dan iets van 1.5 kilo. Je moet dus ervoor zorgen dat je meer kunt optillen en openmaken om zo weer meer Eledees te vinden die je Watt verhogen. Je hebt ook zwarte Eledees, daarbij moet je uit de buurt blijven!

Daarbij werkt de game eigenlijk een beetje als een escape room. Je bent vrij om te gaan waar je wilt, maar je moet in een bepaalde volgorde vaak te werk gaan. Zorg eerst dat je in kamer A genoeg Eledees hebt om kamer B in te kunnen, om daar dan allerlei apparatuur aan te zetten. Dat soort dingen. Vooral verderop in de game wordt het lastiger, wanneer je grotere gebieden hebt de doorkruizen om de Eledees te vinden. Daarbij heb je ook nog items die je kunt vinden om je te helpen, zoals een Eledees-radar, auto-aim en super-strength. Vooral die laatste is slim om op het juiste moment in te zetten. Voor complete chaos moet je ook uitkijken, want je kunt echt met alles gooien en alles slopen. En dit mag ook niet altijd zomaar. Sloop je x aantal vaasjes en andere dure spullen, dan moet het level opnieuw!

eledees wii game screenshot

Eledees is een vage, originele en vooral leuke titel voor de Wii. De moeilijkheidsgraad loopt rustig op en er zit een goeie diversiteit in de lengte van de levels. Echt lange speelsessies houd ik er niet mee vol, maar mijn vriendin doet dat dan weer wel. Uiteindelijk is Eledees ook bepaald geen kleine game, want naast dat je best veel levels hebt weet je pas na meerdere playthroughs alles te vinden. Daarnaast heb je ook nog een multiplayer optie en vele extra modi, mocht je echt helemaal geen genoeg krijgen van Eledees. Enige minpunt echt vind ik dat je geen check- of savepoints hebt bij de langere levels. Maar goed, toch drukt dit de pret met de kleine electrobeestjes maar amper.

TIP: Bij bol.com is de game vaak (nog) voordelig verkrijgbaar! Zie link hieronder.

Eledees

8

Nostalgiefactor

7.5/10

Herspeelbaarheid

9.0/10

Grafisch

7.5/10

Muziek/Audio

8.0/10

Pros

  • Unieke en leuke gameplay
  • Grappige sfeer
  • Veel levels en veel vrij te spelen

Cons

  • Lange levels helemaal opnieuw moeten doen is niet leuk
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.