Toen ik laatst wilde beginnen aan God of War op de PS4 (late to the party inderdaad), besefte ik ineens dat ik nog een “knokken met Kratos” deeltje had liggen: God of War Ascension. Deze was ik eigenlijk een beetje vergeten. Is het nodig om die game eerst te spelen alvorens je aan het laatste deel begint? Nee, totaal niet. Maar de kans leek mij behoorlijk groot dat ik nooit meer zou omkijken naar de oude delen in de Griekse mythologie, als ik eenmaal was begonnen aan Kratos in de Noorse Mythologie. Dus ben ik toch maar eerst goed gaan zitten voor God of War Ascension, en ik kan je alvast verklappen dat ik mezelf hier erg dankbaar om ben!
Releasedatum | maart 2013 |
Platform | PS3 |
Developer | SIE Santa Monica Studio |
Publisher | Sony Computer Entertainment |

Mooi, maar geen interesse.
Toen God of War Ascension uitkwam in 2013 had ik zelf last van Kratos-fatigue. Persoonlijk vind ik nog altijd God of War 3 niet zo’n hele goeie game. Qua verhaal viel het mij erg tegen en ik irriteerde mij erg aan Kratos zijn geschreeuw de hele tijd. Er zat nagenoeg geen enkele character-arc of story-arc in heel de game, terwijl de voorgaande delen, zelfs de PSP side-delen, dit allemaal wel hadden. God of War (GoW) Ascension kocht ik uiteindelijk wel, maar ik deed er weinig mee. Wat ik mij ook nog goed kan herinneren is dat ik het wilde laten zien aan een vriend die GoW fan is, maar dat de installatie en update-download bij elkaar ruim 1,5 uur duurde. Tegen die tijd moest hij weer naar huis. Maar dat is altijd een groot probleem geweest met de PS3, waar ik mij erg aan heb geïrriteerd.
Wat mij tevens ook nog kon herinneren aan GoW Ascension is dat ik het er erg mooi uit vond zien. Iets waar de serie om bekend is overigens, maar dat laat niet weg dat het altijd indrukwekkend bleef. Nu de game zo’n 7 jaar oud is en al weer 2 (!!) consolegeneraties terug gaat, moet ik zeggen dat ik het nog altijd er erg goed uit vind zien. Alles voelt en speelt als een volwaardig GoW deel viel mij nu op. Dat had ik om heel eerlijk te zijn niet verwacht. Een erg gaaf detail is ook dat Linda Hunt wederom haar geniale stem verleend als de narrator van het verhaal.

The Sjaak and the Furies
De game begint met Kratos die vastgeketend zit, als gevangene bij “The Furies”. Dit zijn 3 machtige entiteiten die echt in de Griekse Mythologie voorkomen. Zij moeten ervoor zorgen dat “oathbreakers” gestraft worden, en laat Kratos er nu zo eentje zijn. Zijn pact met Ares had hij namelijk gebroken, en hierdoor is hij nu dus de spreekwoordelijke Sjaak bij The Furies. Maar wij als spelers weten inmiddels wel dat je met Kratos absoluut niet moet fucken. Als ik iemand te vriend zou willen houden in de wereld van games, is het Kratos wel. Uiteraard duurt het niet lang voordat Kratos vrij weet te komen, anders zou de game nogal saai zijn.
Vervolgens draait heel de game om het verslaan van The Furies. Daarbij wordt het verhaal niet-chronologisch verteld, iets dat ik in het begin nogal verwarrend vond om eerlijk te zijn. Eenmaal aan gewend, is het juist wel leuk gedaan. Het verhaal heeft niet heel veel om handen, alhoewel er wel een paar interessante dingen gebeuren. Het knoopt wel op een mooie manier Kratos zijn verleden met Ares aan elkaar, en er gebeuren echt wel een paar interessante dingen. Het plot is niet van het hoge niveau in GoW deel 1 en 2 maar wel beter dan dat van GoW 3. Ik vind Kratos ook goed geacteerd en niet zo irritant als in de oude delen. Zijn menselijke kant komt in GoW Ascension juist ook weer iets meer naar voren.

God of War Ascension én Descent?
Qua gameplay is GoW Ascension een light-versie wellicht te noemen ten opzichte van de delen die daarvoor uitkwamen. Kratos heeft hier namelijk eigenlijk enkel zijn iconische Chains of Olympus als wapen, met daarnaast wat tijdelijke sub-wapens hebt die je her en der vindt. Dit vind ik juist fijn, want met al die extra speren, klauwen en gekke andere wapens die je bij de voorgaande delen kreeg zag ik door de bomen het bos (of the boss) niet meer. Je unlocked wel elementaire krachten met de chains, die je ook elk unieke bonussen geven wanneer je vijanden verslaat. Met vuur-powers krijg je meer level-up power orbs bijvoorbeeld.
Verder is de gameplay grotendeels zoals we die kennen van God of War: vloeiende, snelle gameplay met erg strakke controls. Daarbij is er wel een goeie balans tussen vechten, platforming en puzzelen. Je hebt zo nu en dan weleens meerdere rondes vijanden achter elkaar, vooral richting het eind, maar nergens voelde dit als een zware last. Dit kan ik mij nog wel herinneren bij alle voorgaande delen, dat sommige knokpartijen wel erg lang konden duren. Naar mijn gevoel is bij GoW Ascension de balans hierin beter dan bij alle andere delen. Verder krijg je er nog een paar vette abilities bij verderop in de game: De mogelijkheid om de tijd stil te zetten en om een soort shadow-clone van jezelf mee te laten vechten. Beide deze abilites gebruik je vervolgens ook in puzzels, waarbij je ook tijd terug kunt draaien.

Episch, Epischer, God of War
God of War Ascension heeft gelukkig ook weer supergave locaties en bossfights van Grieks epische proporties. Dit is altijd naar mijn gevoel waar het echte goud zit bij de GoW games: Dat je met je mond open zit te gamen en te kijken naar wat er voor grootse idiote dingen er gebeuren. En wat nog zelfs heden ten dage zeldzaam is: het is dan ook nog eens in real-time waarbij je Kratos kunt besturen, hetzij soms met een quicktime event. Deze zijn trouwens gelukkig lekker makkelijk in GoW Ascension, want die dingen zijn een verschrikking wanneer ze dit niet zijn.
Zo heb je al vrij snel in het begin een gevecht tegen een supergrote dode gigant die wordt bediend door grote insecten. Één van de drie Furies heeft deze powers. Alledrie de Furies hebben unieke krachten, wat zorgt voor erg vette bossfights. Eentje houdt steeds Kratos vast in illusies, waarvoor je uiteindelijk een speciaal item moet vinden om die te kunnen doorbreken. Verder wil ik niet teveel verklappen over wat er allemaal gebeurd, want ik vind gewoon dat je zelf God of War Ascension moet ervaren. Overigens is er een sterke replay-waarde aan de game, want je kunt hele gave (cheat-upgrade-achtige) items vinden gedurende je avontuur met Kratos, die je met New Game+ pas kunt toepassen.

Eindoordeel
God of War Ascension is een dijk van een game die uitkwam in een tijd dat veel gamers, net als ik, het even een beetje beu waren met dit type games en Kratos zijn geschreeuw. Uiteindelijk vind ik de jongere versie hier van Kratos juist erg ingetogen en beter geportretteerd dan in GoW 3. Daarbij is heel de game vele malen beter dan ik had verwacht. Het verhaal is niet super-episch of zwaar belangrijk, maar het is interessant verteld, sluit mooi aan op andere delen en er zitten veel prachtige, epische momenten in. Pak daarbij de iconisch goeie gameplay van God of War, met ook gave puzzels en dat soort afwisseling, en je hebt een echte PS3 aanrader!