Het duurde 25 jaar totdat Star Fox 2 uiteindelijk uitkwam. Dit oude avontuur van Fox McCloud ging lange tijd onverteld. Bleven de Arwings lange tijd geparkeerd dan? Nee! Inmiddels zijn meerdere latere avonturen van Vos van der Wolk en zijn dierenvrienden wel uitgebracht. Star Fox 2 is een direct vervolg op de iconische eerste Star Fox (Starwing), ook al maakt het allemaal qua verhaal niet veel uit. De game lijkt in eerste instantie heel erg op zijn voorganger, maar toch is het beduidend minder arcade-stylo. Bovendien lijkt Star Fox 2 in het begin weinig soeps, maar als je eens echt goed in je Arwing blijft zitten… Nou ja, lees maar!
Releasedatum | 2017 |
Platform | Super NES Classic Mini, Nintendo Switch (online service) |
Developer | Nintendo |
Publisher | Nintendo |

Ready for launch… but Nintendon’t
Star Fox 2 is vrij uniek te noemen qua launch, want deze was er namelijk eigenlijk nooit. Fox McCloud en zijn Arwing bleven lange tijd gestrand. De game was in 1995 helemaal klaar om op vele cartridgejes gezet te worden en zo te vliegen naar de SNES consoles over heel de wereld. Toch besloot Nintendo om de game niet uit te brengen, ondanks dat Star Fox 2 helemaal af was. Dit was omdat toen inmiddels de Sega Saturn en Playstation op de markt waren verschenen. Deze 32-bits “next-gen” consoles bliezen grafisch heel die beestenbende met hun Arwings aan gort. Nintendo vreesde dat Star Fox 2 hiermee sterk zou worden vergeleken om als gevolg daarvan keihard te floppen.
Ergens is dit natuurlijk erg zonde. Heb je een game helemaal pico bello af weten te maken… wordt deze vervolgens in een digitale la der vergetelheid gegooid. Gelukkig is deze spreekwoordelijke la nooit naar de sloop gegaan of leeggegooid boven de prullenbak. De source code en alles van Star Fox 2 is bewaard gebleven. En zowaar, met het uitbrengen van de Classic SNES Mini besloot Nintendo dat dit een mooie gelegenheid was om eindelijk eens Star Fox 2 de gamewereld in te lanceren. Nu dan de vraag: Is Star Fox 2 nog wel de moeite waard vandaag de dag? Om te beginnen: Grafisch is het natuurlijk erg verouderd, maar de muziek is trouwens wel weer echt Star Foxy fine!

Lylat Wars: Apeshit Apocalypse
Het verhaal van Star Fox 2 is weer net zo dunnetjes als deeltje 1. In het Star Fox universum is iedereen een antropomorfisch dier (mensenlichaam met beestenkop). Andross, de grote gemene antropo… ja ik blijf het niet typen, AAP, is terug voor oorlogsrondje 2. Hij valt alles en iedereen aan met zijn robotleger. Fox McCloud moet dus weer eens in zijn Arwing stappen met zijn dierenbuddies, om alles kapot te schieten. Het doet er ook compleet niet toe om heel eerlijk te zijn. Met de arcade stijl die Star Fox 1 en 2 hebben, zou een uitgebreid verhaal alleen maar vervelend zijn. We willen foxverdorie gewoon lekker schieten ja! Nou, dat doe je heel erg veel in deze vervolgtitel, maak je maar geen zorgen.
Afgezien dat het verhaal qua vervolg echt jaren ’80 cartoon niveau herhaling is (heeft ergens ook zijn charme) is veel toch ook anders. Star Fox 2 lijkt qua gameplay initieel veel op zijn voorganger, wat je ook zou willen. Je vliegt en schiet op zowel planeten als in de ruimte tegen vijanden, waarbij je vaak een baas moet verslaan. Toch houdt daar de vergelijking op, want al snel merk je dat Star Fox 2 veel anders doet. Na het opstarten van de game krijg je een character select, waarbij je twee piloten kunt kiezen met wie je dit nieuwe ruimte-avontuur aan gaat. Naast de bekende Fox, Falco, Peppy en Slippy heb je ook twee nieuwe: Miyu de lynx en Fay de poedel. Ze zeggen niet veel tijdens de missies, maar wanneer ze dit doen, is het altijd unieke tekst.

Ar-you Ready?
Het eerste wat je na character select te doen krijgt, is een overzicht van het Lylat universum, waarbij je met een piepklein Arwingetje kunt vliegen naar een planeet, kliekje vijanden of een ruimtestation. Is dit lekker rondcruisen geblazen dan? Daar lijkt het wel op… Maar wat is dat tellertje bovenin het scherm? Oh nee, alles kost tijd en alle vijandige basissen en schepen blijven geregeld aanvallen! Elke aanval die doorkomt, sloopt de planeet Corneria… Help, “time is of the essence”! Ja dat klopt. Echter is dit op normal en hard mode allemaal nog niet echt een probleem. Met gemak speelde ik de game uit zonder dat Corneria ook maar een schrammetje opliep. Op Expert mode echter… Oei. Dan is het teringmoeilijk.
Begin je eenmaal aan een missie, dan is het een herkenbaar Star Fox feestje. Met dezelfde controls, muziek en sfeer vlieg je door… Heeeeej wacht eens even, wat is die grens hier? Star Fox 2 is qua leveldesign beduidend anders. Geen lineaire stukken meer, maar alleen gebieden waarin je vrij rondvliegt. Voor kenners van de serie: zoals bepaalde levels in latere delen inderdaad! Daarnaast blijf je niet vliegen, want je Arwing kan nu ook transformeren in een lopende mech (walker mode). Dit haalt wel wat snelheid uit de game, maar de walker Arwing (Arfoot?) speelt wel erg leuk vind ik. Uiteindelijk moet je bij basissen altijd switches vinden om vervolgens de core te vinden, soms gepaard met een baas.

Mijn Ar-Varing
Star Fox 2 was wel echt even inkomen, maar dankzij de drie verschillende modi helpt de game je hiermee. Het switchen tussen de flight- en walker mode is leuk, maar wel wennen. De switches vinden en alles is ook vaag in het begin. En dan het tactische element en vechten tegen de tijd… Ik haat timers in games, waarbij je allemaal moet opschieten. Het zorgt voor stress en het is vaak gewoonweg niet leuk. De game is op normal mode vrij kort en simpel, waarbij je er goed in kan komen. Bij hard mode krijg je nieuwe levels en bossfights en wordt het iets minder makkelijk. Pas op expert mode wordt het crisis-time management, waarbij elke beslissing telt. Dan heb je nog meer nieuwe levels, bossfights, terwijl Andross echt als een malle blijft aanvalle(n).
Het is erg apart om een game die 25 jaar geleden is gemaakt te ervaren als een nieuwe titel. Je hebt veel echte nieuwe “retro”games tegenwoordig, zoals Bloodstained: Curse of the Moon. Deze games voelen oldskool aan maar hebben ondertussen eigenlijk altijd wel moderne foefjes. Ze spelen vloeiender of zijn minder straf qua saven en game over. Star Fox 2 heeft dit van origine niet. Maar gelukkig kun je met de Classic SNES mini en op de Switch state saves doen, stukjes rewinden en ziet de game er op zijn HD-pixelig best uit. Op expert mode kun je het soms met 1 vergissing helemaal verpesten, en de speelsessies worden vanaf normal mode al behoorlijk lang. Fijn dat je kunt “cheaten” met de nieuwe functies, want het maakt de game fijner om te spelen.

Eindoordeel
Star Fox 2 begon voor mij als een krappe 6, maar eindigt beduidend hoger. Ten eerste moet je beseffen dat het niet een arcade-stijl game is. Er zijn beduidend minder snelle vliegstukken. Nu ik vele uurtjes in dit retro Lylat avontuur heb gestopt en snap hoe gameplay, tactiek en alles werkt, is het toch echt een hele goeie titel. Star Fox 2 doet ontzettend veel nieuwe dingen qua gameplay die later zijn toegepast bij vervolgdelen (die wel uitkwamen). Het is daarom wel echt even inkomen. Maar alles speelt leuk en het was destijds echt super vernieuwend geweest. Perfect is Star Fox 2 niet. Soms vertraagt de boel best veel en ik vind het verschil tussen hard mode (makkelijk) en expert mode (kneitermoeilijk) te groot. Uiteraard ziet de game er ook pokke oud uit, maar dat is nogal ar-wiedes. Geef Star Fox 2 eens een goeie kans, zeg ik!
Een tip: Check eerst de mooie online handleiding voor je begint te spelen.