Loading...
Retro Game Review

Plants vs. Zombies

plants vs zombies

Plants vs. Zombies mag dan al wel 10 jaar oud zijn, maar de game heeft echter wel een soort frisse hipheid. Ironisch, voor een game met zombies. Het stijltje is leuk en voelt origineel aan. De makers zelf zijn hier ook al even achter, want met het succes waren ze ook zo slim om in de Angry Birds stijl ook merchandise ervan te verkopen, zoals knuffels, figures etc. Daarnaast is PopCap ook niet stil blijven zitten en zijn er al meerdere vervolgtitels verschenen. Eigenlijk speel ik nooit echt dit soort spellen, maar toch heb ik Plants vs. Zombies heel erg veel gespeeld. Hoe komt dit? Ik liet mijn BRAAAAINS er eens over draaien.

Plants vs. Zombies stats

  • Releasedatum: mei 2009
  • Platform: Alles. Gespeeld op: Android, PSVita en Xbox360
  • Developer: PopCap
  • Publisher: PopCap en EA
plants vs zombies screenshot main logo startscherm
Ook al zou de game compleet ruk zijn: het artstijltje is geweldig.

Mobiel kerkhof

Plants vs. Zombies ben ik pas echt goed gaan spelen toen de game verscheen op de PSVita. De hoofdreden: Ik game niet graag op mijn telefoon, maar de game sprak mij wel erg aan. Ook al spelen een hele hoop games er echt wel prima op, ik heb dat ding al meer dan genoeg in m’n klauwen de hele dag. Ik vind het daarom ook altijd jammer wanneer games mobile only zijn, vooral omdat veel van die games uiteindelijk voorgoed onspeelbaar worden. De Dead Space Mobile game bijvoorbeeld is een uitstekende titel, maar al wel wat verouderd. De game vertelt een canon sidestory die inhaakt op Dead Space 2. Inmiddels is echter deze game offline gehaald door EA, en dus onspeelbaar, mits je deze niet nog op je telefoon had. Maar goed, ik dwaal af. Hierover later meer!

Met het grote succes van Plants vs Zombies op mobile apparaten kwam de game uiteindelijk vrijwel op elk platform uit. Gelukkig voor mij, want daardoor ging ik de game dus ook pas spelen. Plants vs. Zombies is een tower defense game waarmee je de horde zombies met je schietende en vechtende planten moet zien tegen te houden. De game is echt gemaakt voor touch controls, en speelt daarom voor mij persoonlijk op de PSVita het beste, aangezien deze handheld console dit ook support. Ik speel ook heel graag op mijn PSVita, net als met Bloodstained: Curse of the Moon. Je moet geregeld zonne-energie en muntjes oppakken uit je tuin slagveld, en je moet telkens aangeven welke plantsoort je op welke plek wilt planten met je supergroene vingertjes. Dat speelt minder goed met een controller of muis.

plants vs zombies nacht level screenshot
De nachtelijke levels vergen hele andere tactiek

Oorlogsplanten

Het unieke aan Plants vs Zombies is dat het een enorm leuke stijl heeft, waardoor het voor een heel breed publiek leuk is. Mijn zoontje van 4 is echt nog te jong om het spel fatsoenlijk te kunnen spelen, maar de eerste levels proberen en meekijken vind hij ontzettend leuk. Dit komt omdat alles er zo grappig en schattig uitziet. Daarnaast is hij ook fan van zombies, geen idee hoe dat komt, met al die zombiegames in huis… Retrogamemama is er overigens ook fan van de game. Meer dan ik nog zelfs. Zij heeft naast de main story ook nog eens alle extra games en dingen uitgebreid gespeeld. Je hebt namelijk ook nog leuke minigames en een broeikasje waar je a la Tamagotchi plantjes kunt onderhouden.

De “main story” (verhaal is er niet echt hoor) heeft 50 levels in totaal, wat niet weinig is te noemen. Na vrijwel elk level krijg je in Plants vs Zombies een nieuw soort schietplant of vechtvegetatie om je flora-leger uit te breiden, of komt er een nieuw soort zombie of omgeving. Hierdoor loopt ook heel gradueel de moeilijkheidsgraad op, maar het houdt alles vooral afwisselend en boeiend. Met de komst van bepaalde nieuwe zombies moet je heel je tactiek aanpassen. Daarnaast heb je ook dat je van tuin wisselt en levels hebt overdag en ’s nachts. In de zonloze levels moet je gebruik maken van je paddenstoelen collectie, welke weer een heel andere tactiek vergen. Ook zit heel Plants vs. Zombies vol met humor, vooral de verschillende zombies blijf ik hilarisch vinden. Je hebt discozombies, bobsleezombies, ga zo maar door.

plants vs zombies screenshot dag level met zwembad
Het is heerlijk als je eenmaal een sterke tactiek hebt gevonden

Plants vs. Zombies is een game die terecht is weten te herrijzen uit zijn mobile only graf. De game spreekt ook niet voor niets vrijwel iedereen aan. Het speelt vlotjes en ziet er heel leuk uit. Bij PopCap weten ze ook nog eens uitstekend hoe je bij zo’n puzzelachtige tower defense game het boeiend moet houden. Erg nostalgisch voelt deze eerste Plants vs. Zombies (nog) niet aan, maar dat is niet per se negatief. Mijn grootste euvel is eigenlijk met de gamereeks. Plants vs. Zombies 2 zit vol met micro-transacties en is mobile only. Beide eigenschappen verpest heel dit vervolgdeel voor mij. De andere games zijn online multiplayer games, en daar kom ik nooit aan toe.

Plants vs. Zombies

8.6

Nostalgiefactor

7.0/10

Herspeelbaarheid

9.5/10

Grafisch

9.0/10

Audio/Muziek

9.0/10

Pros

  • Superleuke artstijl
  • Blijft per level elementen toevoegen
  • Na 10 jaar nog altijd origineel
  • Veel extra minigames en extra's

Cons

  • Lange speelsessies trek ik er niet mee
  • De vervolgdelen zijn niet zo denderend
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.