Loading...
Mijn blog

Games kopen: hoe deed ik dit vroeger?

retrogamepapa met power unlimited en zelda game in handen

Hoe haalde je vroeger je games in huis? Hoe kwam je jaren 80-90 zonder het internet in hemelsnaam aan de kennis wat je kon en wilde kopen? Dit was vooral een uitdaging voor een jeugdig manneke zoals ik met weinig geld, Retrogamepapa was toen nog “Gameboy”. Overigens was de Gameboy mijn eerste eigen console, waarvoor ik spellen ging zoeken en jagen. De volwassen computerspelletjesspelers (de term gamer bestond nog niet heh) hadden het overigens wel makkelijker, want die konden toen ook al games bestellen. Die hadden de knowledge en de monnie. Now you’re playing with Nintendo Power was leuk, maar daar was vooral “Adult Power” bij nodig.

Tijdschrift = kennis

Eerst moest ik als gamertje weten wat voor games dat er verschenen, en welke mijn zuurverdiende bijbaantjes geld waard zouden zijn. Je moest je kennis vooral halen uit de media die je wél tot je beschikking had, en dat waren met name de tijdschriften. De meest populaire was de Power Unlimited (PU) van Benelux bodem. Hier was ik tot mijn zestiende ook fan van. Voor walkthroughs, cheats en tips moest je ook bij de bladen zijn, waarbij met name de PU ook weer voor mij vaak de eerste keuze was. Achterin had je de rubriek “Eeuwig Leven” en daarin stonden dan verschillende tips, cheats en hulp uitleg van verschillende games. In de winkel ging ik dan eerst bladeren of er informatie in stond van games die ik had. Deze bladen kostten immers ook weer knaken!

Qua nieuwe games en games die aangekondigd waren was de PU ook beslist een goed blad, maar je moest het daarbij toch vooral hebben van de bladen uit het buitenland. Die bladen waren dermate duur vond ik, dat ik ze zelden kocht. Deze liepen vaak wel echt iets verder voor. Zeker ten tijde van de SNES, Megadrive en PS1 kwamen games nog heel vaak een stuk later pas uit in Europa. Als ze zelfs überhaupt al uitkwamen. Zo stond er een uitgebreide review van 2-3 pagina’s over Earthbound ooit in de PU. Zelfs na maanden wachten en vragen in de winkels kwam de game toch echt nooit uit in Europa. Vette pech voor de Europeaantjes, zoals best vaak het geval was.

gaming tijdschriften power unlimited etc
The source of knowledge!

Zeldzame titels = veel geld of geluk hebben

Enkel in het buitenland verschenen titels zoals Earthbound bleek je wel aan te kunnen komen wanneer je deze liet importeren, of je bestelde deze bij speciaalzaken als Dimension Plus. Met mijn 15 jarige jochie “kennis” en “vermogen” kwam ik niet erg ver. Wanneer ik er al achter wist te komen waar ik toffe importgames kon bestellen, waren ze ook veel te duur. Ten eerste was de verkoopprijs nog hoger dan normaal. In plaats van de gemiddelde 149 gulden voor een SNES game, moest je rond de 200 gulden ervoor betalen. Dimension Plus was dan ook nog eens zo’n naaikont dat je enkel kon bestellen onder rembours. Hierdoor kwam er nog 30-40 gulden bij! Games kopen uit het buitenland was erg duur.

Dit is echt een nadeel uit die oude tijd van voor het internet. Het was teringmoeilijk om aan de obscuurdere titels te komen. Wist je van het bestaan, dan moest je ze nog in een winkel aan zien te treffen. En bestellen was vaak veel te duur. Games kopen en vinden in het wild, daar ging ik dan als mannetje van 14-16 altijd voor. Vaak, heel vaak op mijn fietsje de winkels afgaan, dat was mijn enige methode en manier. Vele ritjes leverden niks op, maar die paar geslaagde ritjes hebben mij uiteindelijk heel veel keimooie games opgeleverd. Een neusje voor de obscuurdere en zeldzamere games heb ik gelukkig ook altijd al gehad. Je moest toch echt vaak games kopen aan de hand van de hoes/box. Chrono Trigger en Terranigma behoren tot mijn favoriete RPG’s aller tijden, en beiden heb ik gekocht aan de hand van merk en hoes.

super metroid big box snes games kopen foto
Mijn pa was zo lief mij in de regen met de auto naar Bart Smit te brengen hiervoor.

Heden ten dage

Nu is het allemaal met gemak te pre-orderen, en overal kun je voordelig de obscuurdere titels vinden en bestellen. Ook dit heeft zijn keerzijdes inmiddels. Nadeel van tegenwoordig vind ik dat je zo gestoord veel edities hebt van grote games. Ik ben dol op de Assassin’s Creed games, maar 6 verschillende edities per game vind ik echt van de zotten. Laat staan dat er dan edities bij zitten van 200-300 euro. Dingen lijken ook bewust schaars gemaakt. Zo zijn en komen sommige gewilde Amiibo nooit in winkels te koop. Wil je aan die “zeldzame” Amiibo komen moet je digitaal de slaapmat klaarleggen. De Cloud Amiibo was al weken voor de releasedatum overal uitverkocht online, en dat is het stomme beeldje nagenoeg altijd gebleven.

Daarbij vind ik het wel jammer dat games in winkels kopen langzaamaan volledig verdwijnt. Zo’n analoge zoektocht had ook zijn charme. Tegenwoordig is mijn jachtveld Ebay en Marktplaats, dat is niet altijd een feest. Maar ach, uiteindelijk zijn dit ontzettende eerste wereldproblemen. Games kopen kun je uiteindelijk meer dan genoeg. Graag games willen hebben is goed, maar laat het nooit hebberigheid worden, want dan word je een verzamellul! Eén ding is in elk geval overeenkomend de afgelopen 40 jaar: Er zijn meer toffe games dan dat je in heel je leven kunt spelen. Tenzij je alleen van FIFA houdt, maar waarom lees je dan in hemelsnaam mijn blog of zit je op mijn site?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.