Loading...
4 bytes

Handheld consoles: de 4 beste

handheld consoles spongebob gameboy advance

Die het meest de moeite waard zijn om nu aan te schaffen!

Ik ben gek op handheld consoles en handheld gaming. Het was voor mij echt een magische beleving toen ik voor het eerst op een Gameboy speelde. Je kon daarmee overal goeie games spelen! Van die stomme LCD Tiger mini-game apparaatjes, naar een full-fledged console in handformaat. Zelfs nu nog vind ik het nog altijd een magisch element van deze tijd. In de auto, op vakantie, buiten in de tuin; overal kun je met handheld consoles genieten van games. Ik heb door de jaren heen daarom ook een aardige verzameling handhelds vergaard: de aloude Gameboy en Game Gear tot de 3DS en van de minder bekende Atari Lynx tot de geweldige PS Vita. Hieronder geef ik je mijn expert opinie: de top 4 handheld consoles die je het beste in huis zou kunnen halen, of moet hebben!

Let wel: Ik heb gemodde apparaten of 3rd party handhelds (waarvan er elke maand wel eentje uitkomt), hierbij niet meegeteld. Zo verbouwen veel mensen een oude DS Lite naar een soort Super Gameboy Advance. En dankzij modding kun je van je PSP of Vita een retro-game emulator V(it)alhalla maken. In recent nieuws heb je ook de Analogue Pocket, die echt gemaakt is voor oude handheld cartridges. Deze 4 Bytes gaat echt om 4 (ooit) verkrijgbare retail handheld consoles die de beste aanschaf zijn.

gameboy advance SP model spongebob AGS-101 en famicom
Links is een Spongebob GBA SP AGS-101 backlit, rechts is 001 frontlit.

1: Gameboy Advance SP AGS-101

Deze Gameboy Advance versie heeft die open-dichtklap funcie (SP), plus een supermooi backlit scherm (AGS-101). Groot extra voordeel is dat GBA handheld consoles compatibel zijn met de oude Gameboy en Gameboy Color titels. Naast de geweldige bibliotheek aan Gameboy Advance titels, kun je dus ook alle klassieke handheld games uit de 8-bit tijd ervaren. Nog altijd is dit mijn favoriete handheld, als ik zou moeten kiezen. Dit komt vooral door het feit dat dit een handheld SNES is, iets waarover ik al fantaseerde toen we nog allemaal met die grijze draagbare vrieskoffer rondliepen die 4 AA-batterijen per 5-6 uur opvrat. Een goed alternatief is eventueel de Nintendo DS Lite (niet DSi of latere modellen!). Dit tweede DS model heeft heel goed beeld en is het laatste DS console waarop je óók Gameboy Advance titels kunt spelen.

PS Vita Playstation Vita handheld

2: Sony PS Vita

De PS Vita was qua verkoop geen succes, maar dat laat niet weg dat het een geweldig apparaat is, met heel veel unieke, goeie games. In Japan verkocht de Vita beter dan de rest van de wereld, en daardoor zijn er heel veel super-Japanse stijl games uitgebracht op de Vita, hetzij digitaal. Ik had hier bijna de PSP gezet. Maar de Vita is als opvolger van de PSP denk ik uiteindelijk net een iets betere keuze, als je nu zou moeten kiezen over welke aan te schaffen. Je kunt op de PS Vita namelijk ook de meeste PSP games spelen (wel via de PSN store). Het eerste model PS Vita is de beste overigens, want die heeft een bizar mooi OLED scherm. Het tweede model heeft dit niet!

new nintendo 3ds handheld console

3: New Nintendo 3DS

Een Nintendo (3)DS hoort uiteraard ook in deze top 4, en daarbij is de “New” Nintendo 3DS de beste om te hebben. Deze versie van de handheld kan een klein aantal speciale New 3DS games aan zoals Xenoblade Chronicles. Maar dat is niet het belangrijkste eraan. Bovenal spelen de games vloeiender en beter op de New 3DS, én je kunt er een x aantal SNES spellen op spelen, digitaal verkrijgbaar vanuit de eShop (zolang het nog kan tenminste). En dan nog als extra klapper: op alle 2DS/3DS consoles kun je alle DS games spelen! GBA games kunnen helaas niet. Mijn voorkeur gaat tevens uit naar de normale variant, niet de XL versie. Met die van normaal formaat kun je het uiterlijk van de DS vervangen zoals bij Nokia-phones vroeger. Bovendien is het scherm groot genoeg, naar mijn ogen inziens.

Nintendo Switch Lite bij BOL in reparatie
Helaas is mijn Switch Lite reeds in de reparatie, 2 maanden na aanschaf

4: Nintendo Switch Lite

Dit is toch eigenlijk wel de beste handheld van dit moment, of wellicht zelfs ooit gemaakt. Mits die niet kapot gaat… En dat zeg ik als iemand die helemaal fan is van de Vita, PSP en als persoonlijke favoriet de Gameboy Advance. De Switch Lite heeft het beste aanbod, waarbij de games die je koopt ook nog eens via de gewone Switch op je knoepertgrote tv kunnen worden gespeeld. Waarom kies ik niet de normale Switch, maar gaat mijn voorkeur naar de Lite? De controls en het beeldscherm van de Switch Lite fantastisch, en het gaat mij hier om handheld consoles! Het volledige potentieel van de Switch Lite is nog lang niet bereikt, aangezien nog altijd weinig oudere games erop zijn verschenen. Geen N64 games, geen GBA of DS games, beperkt aantal SNES games etc. Kom op Nintendo, doe wat meer met je backlog!

zelda link's awakening op oude gameboy
Met deze beauty begon het allemaal!

Dit zijn dan de 4 handheld consoles die ik persoonlijk het sterkst zou aanraden om op dit moment aan te schaffen. Voor deze krijg je het meeste waar voor je geld. Zoals ik eerder al aangaf kun je de GBA eventueel vervangen voor een DS Lite, maar dan kun je geen oldskool Gameboy en Gameboy Color games meer spelen. Welke handheld(s) raad jij iedereen aan? Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.