Loading...
Mijn blog

10 jaar ZZP’er. Mijn ervaring en hoe ga ik verder?

peter scheffer drummen - foto door ted gijsman

Deze week bestaat mijn eigen onderneming 10 jaar. Dat is heel wat, vind ik zelf. In die tien jaar ben ik verschillende fases doorgegaan als ZZP’er, ook al bleven mijn diensten grotendeels hetzelfde: drumles geven, musiceren en vormgeving. Inmiddels doe ik ook (met name game gerelateerd) schrijfwerk erbij, zoals deze website. Ik heb mijn zzp taken lange tijd voornamelijk naast een vaste baan gedaan. Nu ben ik sinds 2019 voltijd zzp’er. ZZP’er zijn is niet makkelijk, zelfs als je het deels erbij doet. Maar toch wil ik, het liefst wanneer mogelijk, nooit meer terug gaan naar loondienst. Hoe is het allemaal gelopen en wat heb ik geleerd de afgelopen jaren? Tijd voor een terugblik!

De eerste jaren

Ik begon mijn eigen bedrijfje min of meer uit “noodzaak”. Ik was vrij onverwacht het drumdocent-vak ingerold in Breda door samenloop van omstandigheden. Het leek mij heel leuk, en dat bleek ook nog eens waar. Al snel kon ik ook in Rotterdam lesgeven bij Musicstation, maar die stopten daar op den duur. Omdat ik en mijn leerlingen graag wilden doorgaan, moest ik zelf een locatie vinden en alles gaan regelen qua facturatie. Dit kon ik het niet slechts freelance blijven doen. Vervolgens heb ik dus mijzelf als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zonder eigenlijk fatsoenlijk vooronderzoek te doen ernaar. Niet erg slim, en echt zo’n deuzige muzikanten-/drummers-streek, al zeg ik het zelf.

Uiteindelijk kwam er vanalles bij kijken waar initieel niet op was voorbereid. Administratie en belastingaangifte is vooral zoiets. Dit moest ik wel zelf doen, want ik kende niemand die mij hiermee kon helpen. Daarnaast verdiende ik te weinig voor een boekhouder. Uiteindelijk leverde het nogal wat gedoe op, vanwege zowel mijn onkunde, alsook foutjes bij belastingdienst zelf. Gelukkig ben ik uiteindelijk heel goed geholpen, door andere mensen en de belastingdienst zelf. Inmiddels weet ik wel redelijk hoe het zit, maar je blijft wel steeds leren. Het systeem is zo (nodeloos) complex in Nederland, met elke paar jaar weer andere regels en uitzonderingen, dat je het nooit allemaal precies kunt weten. Daarnaast veranderde mijn situatie ook een paar keer, en dan is het weer opnieuw lezen, leren en puzzelen. Gelukkig zijn er nu hele goeie sites zoals www.zzp-nederland.nl

zzp scheffer producties plaatje met pen waarop jubileum 10 jaar staat

Hoe gaat het nu

Uiteindelijk ben ik toch, ten dele door de recessie, steeds meer in loondienst gaan werken, en kreeg ik een vast contract als grafisch ontwerper en onderdeel van het marketingteam bij een bedrijf. Nu ben ik vanaf 2019 weer full-time zzp’er, nadat ik er toch achter kwam in 2018 dat ik het met zo’n vast kantoorbaantje wel gehad had. Solliciteren en alles wat hierbij komt kijken vond ik ook een verschrikking te noemen. Ook al is het “in” om als bedrijf nu mensen zichzelf te laten zijn, dit is nog altijd meer een farce dan echt realiteit.

Ik wil uiteindelijk doen wat ik leuk vind, iets wat mij motiveert. Muziek maken (met name drummen) en lesgeven vind ik leuk om te doen. Ik wil dit graag ook heel goed doen. Maar als er iets is dat ik ook niet wil opgeven, is het mijn liefde voor games. Het medium heeft mij altijd mateloos geïnteresseerd. Daarom ben ik altijd blijven schrijven over games, en doe ik dit nu onlangs op mijn eigen site. Het vergt veel werk en discipline, eigen baas zijn. Dit is echter een gemak om op te brengen wanneer je gemotiveerd bent. Ik ben ook meer gemotiveerd sinds ik (weer) volledig mijn eigen mannetje sta.

De toekomst

Hoe “makkelijk” en “comfortabel” dat die keuze voor loondienst ook lijkt voor velen, ik ben er langzamerhand achter gekomen dat ik er doodongelukkig van word. Voor nu althans, want wie weet wat de toekomst nog zal bieden. Het zzp bestaan brengt ook risico’s en vergt een constante motivatie om vooruit te denken, werken en ondernemen. Het biedt voor veel mensen wellicht teveel vrijheid, en hiermee kon ik in het begin ook niet omgaan. Het vergt ook bepaalde kennis van zaken, en die had ik ook niet. Voorlopig ga ik er in elk geval mee door, want alles wat ik doe motiveert mij en doet mij met plezier uit mijn bed springen ’s ochtends. Nou ja, gewoon mokkig opstaan totdat we een goede bak koffie hebben gezet. En dan proost, op de volgende 10 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.