Loading...
Mijn blog

Assassin’s Creed: Wathallo?

assassins creed valhalla met retrogamepapa's hoofd

Met Assassin’s Creed doet Ubisoft het al jaren goed qua verkoopcijfers. De bekende gamereeks is al vanaf het eerste deel een succes en dat is ook welverdiend. Er zitten wel wat mindere delen tussen, maar geeneen hoeft zich in een baal hooi te gooien. Elk deel is grotendeels dik in orde en op niveau. Als je kijkt naar de stapel Assassin’s Creed games dat al uit is gekomen, is het redelijk uniek dat er geen drol tussen zit. Hoe zal het uitpakken met het nieuwe deel dat dit jaar uitkomt: Assassin’s Creed Valhalla? Je bent dan een viking sluipmoordenaar. Ehh wat?

Van het ninja-padje

Hoe belachelijk het ook klinkt, Assassin’s Creed Valhalla gaat denk ik prima in het rijtje thuis horen. Het vertelt weer een ander stuk geschiedenis in een nieuwe locatie voor de serie. Maar de gamereeks draait toch om stealth-kills? Ja, maar ook nee. De eerste Assassin’s Creed ging over de oorspronkelijke “assassins”, het volkje dankzij wie het woord bestaat. Wat deden de originele assassins? Publiekelijk iemand vermoorden en dan zichzelf opofferen. Dat laatste vonden de makers een goed idee om aan te passen, iets dat ik wel kan begrijpen. Wat doe je dan precies als hoofdpersoon? Zoveel mogelijk sneaky en stealthy zijn… tot het laatste moment. Vervolgens is het bij elk vervolgdeel dat men heeft gekeken naar hoe men deze spel-elementen kon toepassen en uitdiepen, op passende wijze binnen de setting.

verschillende hoofdpersonages assassin's creed
Ik prefereer de dames in AC, maar deze lieden zitten in de beste games

Overzichtje van alle delen

Als we dan eens gaan kijken, superkort samengevat, naar alle delen op een rijtje, dan zie je dat het echt (letterlijk) alle kanten op gaat:

 • Assassin’s Creed (AC): Altaïr als de echte assassin. Nog altijd een topgame, vooral qua sfeer en setting.
 • Deel 2, Brotherhood en Revelations: Ezio, een soive Italiaan in de Renaissance. Meer fun qua gameplay vooral. Stealthy, maar je blaast ook hele torens op. In Revelations speel je soms ook Altaïr.
 • Assassin’s Creed 3: Als Ratonhnhaké:ton in Amerika, half-Indiaan, half-Brit. De VS in oorlog met Groot-Brittanië. Veel stealth, maar ook hele patrouilles uitmoorden. Vette tijd, maar komt erg traag op gang.
 • AC 3 Liberation: Als Aveline de Grandpré. Heel stealthy, met kostuums wisselen en dubbele gedaantes volhouden. Setting in New Orleans is erg vet, maar ergens mist de game een bepaalde cinematografie.
 • AC IV: Black Flag: Piraat Edward Kenway. Piraten zijn niet stealthy, sorry. Toch speelt het geweldig, en voel je je echt een zeebonk met zijn crew. Toch voelt als AC, gek genoeg.
 • AC Rogue: Een tweede “stealth” piraat rond dezelfde tijd als Black Flag. Setting in het noorden van Amerika is geweldig, maar verhaal is hooguit 6 uurtjes, maar er is 30 uur nodeloze bloating
 • Unity: Stealth-Frenchie in een overvol Parijs. Revolutie! Maar niet revolutionair qua game. De map is te vol. Detective elementen zijn erg gaaf, maar de multiplayer is waardeloze toevoeging
 • Syndicate: Tweelingbroer en zus in overvol London eind 19de eeuw. Stealthier dan je zou denken, maar ook ontploffingen, en paard en wagen chases “o plenty”.
 • AC Chronicles: 2.5D échte stealth-gameplay! 3 gave verschillende characters en settings, die meer aandacht dan één side-game verdienen.
 • AC Origins: Een beschermer van het oude Egypte. Lijkt hiermee weer wat meer op de eerste Assassin’s Creed. Meer RPG, waardoor veel grootser en meer vrijheid.
 • AC Odyssey: Griekse zeevaarder die met zwaard, speer, schild enzo vecht. Stealth? Zit er wel in maar is secundair. Black Flag in combinatie met Origins, maar dan iets te groot gemaakt.
Er zit wel degelijk stealth gameplay in AC Valhalla

Wiki de Ninja

Kijkend naar bovenstaand overzicht is het niet zo gek meer dat we met Assassin’s Creed Valhalla de wereld van de vikingen in zijn gedoken. Heel eerlijk: het liefste heb ik dat ze weer meer de stealth en silent assassin kant op gaan. Maar… Ik denk dat het weer een erg toffe game wordt. Het enige dat mij zorgen baart is het feit dat de games écht te groot zijn geworden vanaf AC Origins. Zo groot hoeft echt niet en zo lang hoeft het niet te duren. Ik heb nu zo’n 60 uur in AC Origins gepompt, met nog altijd geen eind in zicht. Idem geldt voor AC Odyssey. Nu kwam er in mei het nieuws dat AC Valhalla “kleiner en korter” zou zijn dan de voorganger. Zeg ten eerste maar “minder tyfusgroot en teringlang”. Ik vond dit goed nieuws. Maar niet lang daarna kwam het nieuws dat AC Valhalla wél groter zou worden. Hou toch op. NEE!

Uiteindelijk vind ik alle Assassin’s Creed games goed te pruimen. AC Unity vind ik de minste, en zelfs die zit nog boordevol kwaliteit game-ervaringen. Het enige wat ik écht niet snap is dat Ubisoft blijkbaar al sinds deel 1 graag naar Japan zou willen gaan met een setting. JOH! Ninja’s! Feodaal Japan zit vol met epische geschiedenisstukken die zich perfect lenen voor een Assassin’s Creed deel! Maar nee, piraten en vikingen zijn logischer. Ach ja, gelukkig hebben we dan Ghost of Tsushima, een game die voor mij aanvoelt alsof Sucker Punch speciaal een game voor mij heeft gemaakt. En zullen we dan wedden: nu Ghost of Tsushima zo’n gigantisch succes is zal de eerstvolgende Assassin’s Creed zal plaatsvinden in Feodaal Japan? En na-apen of niet: Ik sta te juichen als Ubisoft dit zou doen.

AC valhalla collector's edition met vrouw figurine
Voor het eerst een vrouwelijke assassin als figurine bij de CE!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.