Loading...
Mijn blog

De voor- en nadelen van online games spelen

fortnite en andere games microtransactions overzicht in de ps store

De voor- en nadelen van online games spelen zijn niet voor iedereen hetzelfde, maar ze zijn er wel. Zoals we allemaal weten is dankzij het internet heel de wereld veranderd. Iedereen weet ook dat dit positief is als negatief, zoals eigenlijk met elke ontwikkeling. De gameindustrie is ook permanent veranderd door het internet, heel sterk zelfs. En uiteraard, ook voor onze “computerspelletjes” heeft dit positieve en negatieve kanten. Weg is de tijd dat je spelletje het in 1x doet, en weg is de tijd dat er maar 1 versie is. Het is allemaal ook nog steeds in verandering. Dermate rap zelfs, dat het echt bijna niet bij te houden is, zeker niet als je al wat ouder wordt en ook wel andere dingen aan je hoofd hebt, of je nu wilt of niet.

Nooit meer offline

Zo speelde nog geen 3-4 jaar geleden praktisch alle jeugd vrijwel alleen maar Minecraft en games op de mobiele telefoon, nu speelt iedereen al weer 1-2 jaar alleen maar Fortnite op de PS4 of Switch. Nu staat ongetwijfeld weer een nieuwe game al in de startblokken op door te breken. Ongeveer elke anderhalf jaar is er een nieuwe gekte, net als met speelgoed. Maar er is ÊÊn ding wat alle meest gespeelde games overeenkomend hebben: je speelt ze online via een internetverbinding. Offline spelen kan dikwijls helemaal niet, want ze zijn immers multiplayer. Je speelt de games tegen elkaar, of je werkt samen in teams. Vroeger kon dit enkel met LAN parties, of met games als Super Mario Kart op de bank, turend naar 1/4de van die dikke beeldbuis tot je hoofdpijn kreeg.

Het leuke aan deze online multiplayer games, is het sociale aspect. Je kunt na school, na je studie of na je werk met je beste matties online lekker relaxen (mits je niet te fanatiek wordt). De meeste gamers tussen de 10 en 30 doen vrijwel niet anders. Persoonlijk doe ik dit zelden tot nooit. Ik game dikwijls het liefst alleen, want het is voor mij net als een boek lezen of een film kijken. Ik wil meegenomen worden naar een andere wereld en/of opgeslokt worden door een spannend verhaal. Populaire online games zijn druk en hebben geen verhaal. Perfect voor als je zestien bent, en leuk op zijn tijd ook voor mij, maar niet avond na avond. Massive Multiplayer Online Roleplaying Games echter, zijn een combinatie hierin. Daarom speel ik zo’n type online game nog weleens, zoals The Elder Scrolls Online.

fortnite item te koop in store
De basis van Fortnite is gratis, maar voor uitbreidingen moet je betalen

Vroeger was alles… Anders

Vroeger was het heel simpel: je stopte je game in het juiste apparaat, en het spel startte op. Daarbij ging er zelden iets fout. Ging er iets fout, dan lag het aan je spullen. De game deed het altijd, mits op console. Op de pc was het geregeld hommeles en puzzelen geblazen. Ik ben daarom lang geleden van pc gamer naar console gamer gegaan. Maar tegenwoordig is er eigenlijk weinig tot geen verschil meer. Als ik een nieuwe game in mijn PS4 of Xbox One doe, is het eerste wat altijd in beeld verschijnt dat de game een update nodig heeft. Deze zijn soms enkele tientallen gigabytes. Lekker een middagje of een dagje moeten wachten eer je de game kan spelen is de nieuwe standaard.

Dankzij dat het normaal is dat je console op internet zit, kunnen makers het zich veroorloven een game aan te leveren die niet helemaal goed is nog. Daar houdt de online sores nog niet op. Laatst zaten we thuis met zijn allen Minecraft te spelen offline binnen een eigen gebouwde wereld, tot het internet er even uitvloog. Hoe kwamen we hierachter? We werden plompverloren de game uitgegooid. Dit gebeurde vervolgens nog 3x, alvorens alles zich weer had hersteld in het netwerk. Wanneer mijn consoles niet op het internet zitten, kan ik zelfs de meeste offline games niet eens spelen. Want deze games willen allemaal via internetverbinding kunnen controleren of jij wel echt de game hebt, of zoiets.

ps4 update schijfruimte issues zijn irritant
Dit soort dingen word ik nooit zo vrolijk van.

Tot slot

Het is mede om ook dit soort redenen dat ik het heerlijk vind om geregeld op oudere consoles games (offline dus!) te spelen. Alles doet het allemaal zonder gezever en gedoe. De game op het schijfje of de cartridge is wat het is. Het altijd “online moeten zijn’ aspect van de nieuwe consoles mag van mij gerust wat minder extreem zijn, want de apparaten van nu lijken allemaal compleet in de war wanneer de verbinding wegvalt. Deze ergernis had ik ook al met de PS3 destijds, maar dat is stof voor een andere blog.

Het voordeel van heel je internetverbinding is wel dat games nu vaak leuke uitbreidingen krijgen, echte goeie updates na veel kritiek en andere extra’s. Dankzij internet kunnen nu games voordeliger de markt op komen en bestaat er nu dankzij digitalisering zoiets als indie games. Uiteindelijk zijn er vooral veel voordelen aan. Maar de vrijwel complete afhankelijkheid van een internetverbinding, daarmee mogen de consoles wel echt kappen. Als gehele samenleving mogen we daar ook eens beter voor uitkijken, maar die rabbithole duik ik wel een ander keertje in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.