Loading...
Mijn blog

Gamers zien gamen

gamers zien gamen twitch logo met retrogamepapa logo

Op Twitch enzo. Zinloos, of toch niet?

Wanneer ik op YouTube en op Twitch populaire streamende gamers kijk, voel ik mij vaak vooral oud. Daarbij had ik ook lange tijd zoiets van “waarom in hemelsnaam is dit “gamers zien gamen” zou populair?” Inmiddels denk ik hier anders over; ondanks dat ik vaak nog dingen zie waarbij ik het nog altijd niet snap. Toch ben ik nu uiteindelijk van mening: het is echt zo kwalijk en stom niet als dat het lijkt, dat kijken naar hoe iemand anders een spel aan het spelen is.

Onbetwitchte vooroordelen

Toen ik erachter kwam dat het steeds populairder werd bij “de jeugd” om te kijken naar hoe andere mensen een game spelen, snapte ik hier geen snars van. Daar is toch immers geen zak aan? Waarom ga je niet zelf de game spelen? Het begon min of meer met uploads van gameplay op YouTube, wat vaak gepaard ging met audio-commentaar van degene die aan het spelen was. Op een gegeven moment gingen er ook YouTubers zichzelf er tegelijkertijd bij filmen. Hierdoor kreeg je letterlijk een gezicht bij de stem, en kon je nu natuurlijk ook de emotie en reacties zien van de speler.

Uiteindelijk werd dit een live stream gebeuren. Live meekijken! Dit kan ook op YouTube, maar er kwamen al snel andere apps en sites zoals soortgelijke services, die helemaal ingericht zijn op “gamers zien gamen” of gamertje kijken. Ik snapte er eigenlijk geen drol van. Hoe kan dit hele game mee-kijk fenomeen in hemelsnaam zo populair zijn? Hierin was ik niet de enige, want iedereen die 30+ is snapt het niet. Zo had ook in 2015 Jimmy Kimmel veel minachting en kritiek op mensen die kijken naar andere gamers. Lachend was ik het hiermee toen eens.

Twitcheroo Banzai

Zoals je kon verwachten kreeg Jimmy Kimmel op de social media na zijn negatieve uitlatingen er behoorlijk van langs (zie video hierboven). Het is inderdaad wat, als je dat zo allemaal hoort. Maar geeft dit een goed beeld van alle soorten reacties die Jimmy kreeg? Tuurlijk niet. Er waren ook twitteraars met weloverwogen reacties die onderbouwd aangaven waarom dat het een bekrompen houding was van de late night showhost. En bovendien: de gemiddelde leeftijd van al deze nare reacties is waarschijnlijk rond de 13-15 jaar oud. Nu vind ik Kimmel echt een aardige vent, dat heeft hij al vaak genoeg bewezen, maar dit alles siert hem niet vind ik.

Maar zoals ik liet zien in mijn recente artikel over 4 coole trends in de gamewereld sta ik niet meer aan de kant van Jimmy Kimmel, maar ben ik veel positiever over gamers zien gamen op Twitch. Ten eerste ben ik zelf eens gaan kijken wat er zoal allemaal gebeurt op YouTube en Twitch. Er zijn zat mensen die heel leuk games streamen en je kan als volger reacties sturen en interactief chatten met de streamer. Al snel kreeg ik de confirmatie dat het niet echt iets voor mij is, maar toch merk ik dat ik bepaalde twitch-streamers wel mag. Hij/zij wordt een soort buddy op afstand en het is leuk om te volgen waar ze mee bezig zijn. De ene volger wilt dan het liefst updates op uurlijke basis, maar voor de ander is wekelijks of maandelijks eens checken meer dan prima.

wolf cee cee couch co-op samen gamen retrogamepapa
Ook poppen en knuffels thuis kijken en gamen weleens mee.

Couch Support

Als we dan eens kijken naar datgene wat men dus het meest echt doet: andere gamers zien gamen. Is dat echt zo kansloos? Vroeger deden ik en mijn vrienden dat tenslotte ook, maar dan was dit bij elkaar op de bank. Je merkte vroeger ook al wel dat hier een verschil in zat. Je had vrienden die graag meekeken en je had vrienden die juist graag mee wilden doen of zelf spelen. Ik behoor duidelijk tot de laatste categorie, al heb ik mij ook menig middagje of avondje vermaakt soms als toeschouwer. Is Twitch hierin zo ontzettend anders? Nee, eigenlijk niet. Er zijn zat mensen die het wel leuk vinden om een game te volgen, maar niet zo zeer het allemaal zelf zo nodig willen spelen. Bovendien zijn er ook veel mensen die zelf die games niet hebben, maar dankzij Twitch en YouTube kunnen ze wel de game ervaren.

Wat me trouwens thuis opvalt bij mijn zoontje is dat hij ook urenlang kan kijken naar YouTubers die Minecraft of wat dan ook aan het spelen zijn, maar zodra ik een game speel, wilt hij de controller afpakken. Er zijn wel uitzonderingen. Met een hele moeilijke game waarvan hij weet dat het te lastig is, laat hij het graag aan mij over. Daarnaast vind hij het ook leuk als ik mij dan ga gedragen als een streamer: veel zwetsen erdoorheen… Iets dat ik zelf juist heeeeel vermoeiend vind aan veel van die figuren: constant hun muil niet kunnen houden. Vooral als ze denken dat iedereen blind is, want ze zeggen de hele tijd letterlijk hardop wat ze aan het doen zijn. Duh, ik heb ogen.

gamers zien gamen castlevania screenshot speedrun retrogamepapa

Tot Slot

Uiteindelijk zit er meestal een goede reden achter waarom de jeugd, jongeren of welke groep mensen dan ook iets massaal leuk vinden, zoals met gamers zien gamen. Jij hoeft het hier zelf niet mee eens te zijn of hieraan mee te doen, maar als je vaak wat dieper gaat kijken naar waarom dan is het vaak zo gek nog niet. Deze constatering maakte ik zelf met streamende gamers zien gamen dus ook. Andersom met de jeugd zal zo nu en dan een jonger persoon erachter komen hoe leuk het kan zijn om te lezen… Wanneer ze een boek vinden dat ze écht graag willen lezen bijvoorbeeld.

Bovendien is dit eigenlijk een soort van semi-medium op zichzelf. Daarbij gaat dit gamers zien gamen dezelfde kant op als elk ander medium en communicatie-middel: uiteindelijk is er voor iedereen wat wils. Tegenover zo’n vermoeiend schreeuw-persoon staat een speedrun-gamer die de vetste oude 8-bit games in recordtijd uitspeelt, en ondertussen alleen maar iets zegt als het grappig is of daadwerkelijk info toevoegt. Ik hoop zelf in 2022 tijd te kunnen maken om ook één keer per week een retro-game te kunnen streamen op Twitch, die hiervoor zelfs een speciaal retro gedeelte heeft. Join the fun! En daarbij sluit ik mijn betoog af.

The Ooze game Mega Drive retrogamepapa
Het liefst zou ik op Twitch vooral onbekende en zeldzamere games willen spelen
2 comments
  1. Daenelia

    Ik snapte het eerst ook niet zo goed, maar nu snap ik niet dat ik het niet snapte. Ik keek namelijk al heel lang mee met gamers. Inderdaad, net als jij zegt: op de bank (of op een stoel naast een bureau). Ik heb bijvoorbeeld Silent Hill nooit zelf gespeeld. (Ik = schijterd.) Maar meekijken met mijn gozer was enorm leuk en gezellig. Samen het verhaal ontdekken maar de spannende dingen overlaten aan hem en dan maar even een kopje thee halen of zo.
    Overigens kijk ik graag horror, maar bij games gooi ik gerust de controller naar het scherm. Raar he? Hoe dan ook, ik kijk af en toe ook naar gamers online. Maar ik val er ook vaak bij in slaap.

    1. Retrogamepapa

      Ja haha ik ben niet de enige die zo’n ommekeer qua realisatie heeft gemaakt zo te lezen! Nu ben ik zelf nog altijd meer een speler dan een meekijker, maar ik snap het nu vooral heel goed. Zelf wil ik in 2022 ook met Twitch gaan beginnen, en tijdens mijn rondneuzen bij allerlei gamers (research, uiteraard) kwam ik er ook achter dat het echt heel leuk kan zijn. Moet niet te lang duren voor mij allemaal, haha, dat wel. Thanks voor je reactie trouwens! Ik zie dat je zelf ook een blog hebt, die ga ik eens checken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.