Loading...
New Game Review

Aliens Fireteam Elite

Aliens Fireteam Elite flamethrower working joes retrogamepapa

Mijn singeplayer ervaring: Firesolo Elite, of voelt het meer Amateur?

Ineens is er dan een nieuwe Aliens game van de iconische filmreeks. Het voelde voor mij althans behoorlijk opeens, want Aliens Fireteam Elite was compleet van mijn M314 Motion Tracker al enige tijd. Dat is ook niet gek al je bekijkt hoe vaak Cold Iron Studios is overgenomen en wat voor een gedoe dat het allemaal is geweest. Maar eind augustus postten allerlei gamers op instagram ineens over een nieuwe game met de zwarte grimmige tweebekkige engerds. Als groot Alien(s) fan bestelde ik vervolgens nog sneller de game dan een facehugger die uit een ei springt. Is Alien Fireteam Elite een goeie game of meer een lading acid in je gezicht?

Releasedatumaugustus 2021
PlatformPS4, PS5, Xbox One/Series (gespeeld), pc
DeveloperCold Iron Studios
PublisherDaybreak Games
aliens fireteam elite screenshot alien

Aliens Gears of the Engineers

Aliens Fireteam Elite is een squad-based shooter in de stijl van Gears of War en menig andere titel. Dat is dus lineair kneiterhard door levels/missies heen knallen. Dit moet in deze game ook vooral kneiterhard omdat je echt hordes en hordes vijanden over je heen krijgt gestort. Alleen al in de eerste missie versla je volgens mij al meer aliens dan dat men tot nu toe in alle films bij elkaar heeft gedaan (in deel 2 en 4 zijn het er toch behoorlijk veel). Denk je dat het verhaal hierbij boeit? Niet veel, maar toch is het niet slecht gedaan.

Je speelt een colonial marine die met een groot marine-spaceship genaamd de UAS Endeavor aankomt bij een grote space faciliteit (mining facility) genaamd Katanga. Deze faciliteit zweeft om de planeet LV-895, waar men allemaal onderzoek deed (goh, naar wat zou dit zijn). Uiteraard is er het één en ander fout gegaan. Uiteraard zit Weyland-Yutani er weer eens achter. Maar er is meer! Op de planeet LV-895 vind je vanalles van en over The Engineers, waarbij er wel een paar toffe dingen gebeuren. Vrij rechttoe rechtaan verhaal, maar het zit solide in elkaar en je merkt dat het bedacht is door echte kenners van de films én voorgaande games.

aliens fireteam elite weyland-yutani logo screenshot retrogamepapa
Het zal weer eens niet!

Taste the atmos-fear

Dat Cold Iron Studios de Alien wereld serieus neemt valt al op in het eerste level, waarbij je aan boord gaat van de Katanga. De retro-futuristische designstijl doet vooral denken aan de eerste Alien (1979) film, én aan Alien: Isolation. Het ziet er overigens allemaal keigoed uit, waarbij elke chapter echt een eigen omgeving heeft. Dat is ook niet de enige referentie, want de Katanga was oorspronkelijk van Siegson. Dit bedrijf is een soortgelijk bedrijf net als Weyland-Yutani maar dan de Wibra variant van Weyland-Yutani. Dit bedrijf en diens creepy Working Joe androids werden geïntroduceerd in Alien: Isolation. Aliens Fireteam Elite beschouwt dit dus als canon. En dat is f*cking awesome. Je merkt ook aan meerdere details in de dialogen, intel die je vindt en omgevingen die bezoekt, dat Cold Iron Studios alle films en lore goed kent.

Nou ja, eigenlijk begint de echte Alien vibe al bij het startscherm, want de makers hebben echt de Alien-ambiance geweldig weten weg te zetten. Net als Alien Isolation hangt er gelijk een sfeer qua stijl en muziek die helemaal aansluit op de Aliens-feel. Aangezien Aliens Fireteam Elite vooral gebaseerd is op de tweede film Aliens (1986), neigt de sfeer iets meer daarnaartoe. Maar toch sijpelt er erg veel sfeer door van de oude Alien film, vooral qua soundtrack. Dit kan ik persoonlijk alleen maar zien als een dikke plus. In de main campaign bezoek je 4 verschillende locaties die elk heel anders eruit zien: spaceship, planeet LV-895, ondergrondse Engineer ruïnes en uiteindelijk een alien-hive op Katanga.

the engineers jockey screenshot retrogamepapa

Aliens Fireteam Elite of Flamesolo Amateur

Ondanks dat ik groot Alien fan ben en tóch de game zo snel mogelijk heb aangeschaft, was ik huiverig om de Aliens Fireteam Elite gelijk te kopen. Dat is niet omdat het een actievolle shooter is, maar meer omdat heel de game is gericht op multiplayer online coop. Nu kan ik dit wel waarderen op zijn tijd, maar het liefst had ik gewoon een dikke singleplayer campaign gehad met de optie tot multiplayer. Nu moet je een lobby in en is alles in losse missies opgehakt. Ga je ergens op het einde van de missie dood of loopt de game vast (is mij 1x overkomen), dan mag je de hele missie opnieuw doen. In totaal is de main campaign 12 missies waarbij je over elk ongeveer 30 minuten doet.

Singleplayer is wel mogelijk, waarbij dan 2 synthetics je vergezellen, gepaard met een AI die bijzonder realistisch is wanneer het de bedoeling was geweest dat ze dreumessen waren. Superdom zijn ze niet en geregeld doen ze precies wat ze moeten doen, maar dit wisselt mooi af met oliedomme acties. Vooral op de hogere moeilijkheidsgraden valt dit erg op. Speel je Aliens Fireteam Elite singleplayer kan ik je overigens aanraden om de difficulty op casual te zetten. Ik ben niet slecht in dit soort spellen, maar met de synthetic AI’s is het al snel niet meer te doen, laat staan leuk.

aliens fireteam elite andere vijanden retrogamepapa
Je krijgt ook te maken met andere vijanden dan alleen maar Aliens

Typisch gamemoment

In het begin had ik geen lol met Aliens Fireteam Elite al ligt dit ook vooral aan mijn eigen smaak. Ik prefereer 9 van de 10 keer een singleplayer game-ervaring, omdat het even solo escapism is voor mij. Er ging in het begin ook het één en ander fout, waaronder een hard crash. Eenmaal een beetje in de game gekomen en een paar levels/missies verder begon ik er toch echt plezier in te krijgen. Dit is met name dankzij de core gameplay die goed aanvoelt samen met de sfeer, omgeving en muziek die écht top-notch Aliens-stijl is. Dat het met losse missies werkt met een multiplayer online focus (couch coop kan helaas niet), blijf ik jammer vinden, maar uiteindelijk wanneer ik dit eenmaal accepteerde kreeg ik veel plezier erin.

Cold Iron Studios is ook van plan veel gratis updates en DLC uit te brengen, waarvan de eerste al is geweest. Zo is er een extra class bijgekomen begin september, de Phalanx (goeie defensie). Aliens Fireteam Elite is ook erg geënt op replayability. Je hebt een shitload aan dingen die je kunt unlocken, zoals wapens, outfits, upgrades en ability-mods en perks. Het wisselen van klasse zorgt ook voor een totaal andere speelstijl, want je krijgt dan totaal andere abilities (zoals normaal bij dit soort multiplayer shooters, zoals Star Wars Battlefront II dit ook heeft). Er is ook een grote kans dat de campaign nog meer missies krijgt, wat hetgeen is waar ik het meest naar uitkijk. Na de campaign missies unlock je trouwens nog horde mode, die momenteel nog alleen 1 map heeft, maar dat worden er 100% zeker nog meer.

Waarom wel spelen

Houd je van shooters en de Alien franchise, dan is Aliens Fireteam Elite echt een dikke aanrader. Zeker voor de nieuwprijs van 36-40 euro is het echt wel waar voor je geld. De campaign doe je zo’n 6-7 uur over, maar er is nog zat te doen. Uiteindelijk is de game wel het beste te genieten als je online met vrienden het alien-gespuis tot moes schiet. Als lone wolf marine is ook redelijk te doen, al is dat niet echt ideaal. Toch vermaak ik mij in solo-offline modus nu al zo’n 15-20 uur dus ja, slecht is het allesbehalve.

Waarom niet spelen

Als je niet houdt van ladingen schietwerk. Het kan wel redelijk eentonig worden, ondanks dat er best wat afwisseling in zit. Verder moet je wel wat met de Alien films en franchise hebben, of van H.R. Giger houden, want ja, dat is de essentie van heel ALIENS Fireteam Elite natuurlijk.

alien egg facehugger screenshot retrogamepapa

Aliens Fireteam Elite

8.4

Gameplay

8.0/10

Graphics/Geluid

9.0/10

Sfeer

10.0/10

Verhaal/Characters

7.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Sterke Aliens sfeer
  • Intense action! IN-TENSE
  • Sterke afwisseling in locaties
  • Veel te unlocken aan vanalles
  • Singleplayer mogelijkheid

Cons

  • Heel erg gericht op multiplayer
  • Soms meer bugs dan alleen de Aliens
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.