Loading...
Mijn blog

Koning kwantiteit, de koopjesjager en de verzamellul

retrogamepapa met twee games bij mn gamecollectie

Games verzamelen doe ik al een hele tijd. Daarbij kom je ook allerhande mede gameverzamelaars tegen, uiteraard. Ik ben niet superfanatiek vind ik zelf, of laat ik het zo zeggen: ik ken er zat die nogal wat verder gaan qua geld- en tijdbesteding. Zo ga ik zelden naar een beurs en ik bezoek ook weinig winkels en andere plekken waar de games te koop (kunnen) liggen. Daarbij komt ook, dat ik pas vrij kort geleden erachter kwam dat ik echt een gameverzamelaar ben. Sinds dit besef, begeef ik mij vaker onder de verzamelaars of op plekken waar de verzamelaar te vinden is, en hierbij valt mij op dat veel hiervan onder specifieke categoriën vallen.

Als het maar veel is!

Laat ik gelijk beginnen bij de meest voorkomende verzamelaar: koning kwantiteit: de persoon die gaat voor massa, waarbij games verzamelen echt draait om hoeveelheid. Heeft meneer (of mevrouw!) de game niet, dan wordt deze aangeschaft. Maakt niet uit of het FIFA 2003 is, Laura’s Passie of onbekende schijtgame x, de games gaan allemaal in de collectie. Het is echt verzamelen op de traditionele manier zoals mensen dat ook met postzegels deden. Ik verzamel games zelf absoluut niet zo, want ik ga enkel voor games die ik daadwerkelijk wil spelen. Daarbij horen soms ook slechte games, want sommigen daarvan zijn hilarisch. Ik oordeel overigens helemaal niet over koning kwantiteit, want doe vooral waar je zin in hebt. De verzamelaars die dit doen om ALLE GAMES van 1 console systeem te behalen, heb ik juist veel respect voor.

Dan heb je de koopjesjager. Degene bij wie het allemaal niks mag kosten. Maar dat zeg ik verkeerd. Anders gefraseerd: De koopjesjager gaat niet zomaar akkoord met een prijs. Dat klinkt als een gierige gluiperd, maar meestal is het juist verstandig. De meeste games hoeven niet veel te kosten, of er zit een grens, maar woekerprijzen en piekmomenten zijn er genoeg. Zodra Metal Jesus of Radical Reggie (niks tegen hen persoonlijk!) een video online knallen met “cheap hidden gems”, vliegen nog dezelfde avond de genoemde games met 800% omhoog in prijs. Ik zie mijzelf echt als een koopjesjager, of meer als een hidden gem jager. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om onbekende gave titels te vinden van oude systemen, en dat doe ik daarom ook al zo’n 20 jaar. Geduld is vooral belangrijk: wacht totdat je de game voor een normale prijs ergens tegenkomt, want dat lukt eigenlijk altijd.

Kan er een kwartje vanaf?

Uiteraard kun je nog wel meer subcategorieën bedenken, zoals de casual collector, de handige handelaar of de rijke ritselaar. Het is ook maar net hoe je het bekijkt en naar welk aspect je kijkt. Het is ook allemaal prima, want we leven allemaal anders en hebben een andere smaak. Wel vind ik het altijd interessant om te achterhalen waarom iemand verzamelt. Je hebt echter één specifieke variant verzamelaar met een bepaalde combinatie van eigenschappen die ik niet mag. Deze noem ik simpelweg “de verzamellul”. Dit is het soort mensen dat met het grootste gemak bedriegt, steelt en alle vormen van fatsoen achterwege laat, wanneer het ze extra games kan opleveren voor hun verzameling. Echt de vleesgeworden hebberigheid.

De verzamellul is het type dat op beurzen zich voordoet als zijnde “fan” van die ene game die jij probeert te verkopen, waardoor jij als goedzak de game voordelig aan ze verkoopt. Vervolgens loopt de verzamellul naar zijn eigen booth, en legt de game daar weer te koop voor het dubbele van de prijs. Of deze persoon kiepert bij een gamesale in de kringloopwinkel het gehele bakje SNES games leeg in het winkelmandje en gaat daarna eens kijken of er games bijzitten die zelfs nog die 2 euro niet waard zijn. Soms spannen verzamellullen samen, waardoor het nog erger wordt. Dan leidt eentje je af, terwijl de ander stiekem snel spullen steelt van je booth. Games verzamelen ten koste van anderen, dat is het motto van de verzamellul. De hierin genoemde voorbeelden zijn waar gebeurd, overigens.

shelfie kast vol games
Mijn collectie bestaat vooral uit goed bewaarde, vroeger gekochte games en (slimme) koopjes

Tot slot: cheat niet! Unlock een gedragscode

Het treurige is: Je kunt een veel succesvollere koopjesjager zijn en koning kwantiteit, zonder te verzinken tot verzamellul. Hoe moet je dan wel games verzamelen, of iets anders? Nou, door je als een fatsoenlijk persoon te gedragen, zoals met alles eigenlijk! Door aardig, eerlijk en sociaal te zijn bereik je meer, en houd je er ook nog vrienden aan over. De beste deals en ruiltjes kwamen doordat zowel ik als de andere verzamelaar wij elkaar mogen en elkaar goeie games en spullen gunnen. Daarmee kom je ook veel verder, want vroeg of laat wilt niemand meer omgaan met de verzamellul, en kan deze persoon lekker verrotten in zijn eigen verzameling. Wat dat is uiteindelijk het enige dat zo iemand zal overhouden.

Weet jij een betere term voor de verzamellul, of ken jij nog een specifiek soort verzamelaar? Laat het mij maar weten!

One comment
  1. Bee

    Die dude bij de kringloop die als eerste naar binnen was gerend met zn mandje en alles erin had gekiept. En dan daarna uitzoeken en dat nog trots zitten vertellen ook.
    Kansloze verzamellul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.