Loading...
Mijn blog

Oordeel niet en doe je eigen ding

speelgoed baby born pop en megatron transformer

Alles moet eigenlijk altijd een label krijgen of in een hokje geduwd. Dat is met boeken, films, series en muziek. Vaak duwen we iets al meteen dankzij vooroordelen mentaal in een bepaald hokje. Maar ook met games en mensen. Ik heb er zelf altijd ontzettende moeite mee gehad, omdat ik het vaak maar een hoop onzin vind. Maar toch ben ik soms ook niet goed bezig. Ik heb mezelf er vaak op betrapt erg bevooroordeeld te kunnen zijn en in wezen doe ik dan hetzelfde. Je gaat er bij het zien van die persoon zijn/haar uiterlijk gelijk van een x aantal dingen uit. Dingen die helemaal niet hoeven te kloppen.

Crapsheet

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, heb je eigenlijk binnen 5 seconden al een bepaald beeld van die persoon in je hoofd. Vaak wordt bij alleen al het zien van een persoon al vanalles in je hoofd bepaald. Totaal bevoordeeld vult jouw brein al een soort charactersheet in.

retrogamepapa hoofd

Vooroordeel sheet: Retrogamepapa

  • Draagt piercings: homo of van het kamp*
  • Kleding: t-shirt met enge dingen erop: vast Satanist! Gevaarlijk
  • Roodachtig haar: oorspronkelijk uit Ierland
  • Heeft vlekken op zijn kleren: verzorgt zichzelf erg slecht
  • Loopt veel te lachen en stomme grapjes te maken: heel dom

*Nog zoiets: Vaak met negatieve connotatie, alsof die dingen slecht zijn?

Hoe vaak zitten we hier dan uiteindelijk naast? Wanneer we eenmaal iemand echt leren kennen, blijken we er grotendeels naast te zitten. Zo zijn bovenstaande aannames en vooroordelen niet waar. Het zijn allemaal dingen die mensen van mij hebben gedacht in eerste instantie. Oké mezelf beter verzorgen zou soms wel mogen, maar als je een baby hebt… En ja, ik ben een sloddervos. Als ik een vers gewassen broek 5 minuten aan heb verschijnt er al magisch de eerste vlek. Vraag me niet hoe dat komt, want ik weet het niet. Maar toegegeven, één aanname klopt dus wel.

Heeft dit wel een jongenskleur?

Verschil moet er zijn, uiteindelijk zijn we allemaal anders. Ik heb heel mijn leven eigenlijk nooit in hokjes gezeten waar de meesten in zaten. Sowieso is het hokjesdenken ook gevaarlijk. Zit niet iedereen eigenlijk in meerdere hokjes? We denken vaak dat iemand in een bepaald hokje thuis hoort, en dat is dan eigenlijk altijd maar deels, of zelfs helemaal niet waar. Men dacht altijd dat ik een skater was, of emo of iets dergelijks. Ik weet het zelf niet, want stond daar nooit bij stil. Ik droeg altijd skatekleren, luisterde punk en metal, en speelde Tony Hawk Skateboarding. Maar skater ben ik niet. Zet mij op een skateboard of rolschaatsen en ik lig al languit binnen 1 meter. Wil je me doodhebben, laat mij dan op wieltjes los bovenaan een halfpipe.

De rare opvattingen maken we elkaar al op vroege leeftijd wijs. Mijn zoontje van 4 kwam laatst thuis uit school en wilde niet meer met dingen spelen die roze zijn. “Dat is geen jongenskleur, daarmee spelen alleen meisjes.” Leuk, dat soort nonsens. Mijn zoontje is gek op Transformers, maar ook op zijn Baby Born pop. Gelukkig speelt hij er inmiddels weer mee, ook al is alles bij de pop nogal roze. Ik heb zelf (bijna!) nooit mij van dat soort dingen iets aangetrokken. Dat was vaak niet makkelijk. Hinkelen vond ik een tijd heel leuk om te doen op de basisschool, maar dat was eigenlijk niet voor jongens, werd mij verteld. Vele pogingen tot pesterij vielen mij ten dele. Gelukkig had ik goeie vrienden die er zich ook geen reet van aantrokken.

salt and sanctuary screenshot character samenstel scherm
In veel games kun je zelf een personage maken, zoals ook bij Salt & Sanctuary

Je eigen real-life character creation

Net zoals dat je in veel games geheel je eigen character kan bouwen (a la dungeons&dragons), moet je dit ook in het echte leven doen. Heb je een label waar je niet blij mee bent, zoals een bepaalde aandoening (zie mijn blog over overdiagnosticering, laat dat niet het centrum worden maar een bijzaak van wie je bent. Doe waar jij zin in hebt, draag de kleren waar jij je goed bij voelt en let niet op wat anderen ervan denken. Als volwassen man mag je gerust fan zijn van Winnie de Poeh en vrouwen mogen gerust automonteur zijn, om maar wat te noemen. En speel ook de games die jij wilt spelen, en laat je niet door iedereen teveel beïnvloeden.

Zo vind ik Devil’s Third op de WiiU een betere game dan Ultimate Smash Bros. Belachelijk volgens velen, maar het is mijn smaak. En ook met mijn reviews: Het is mijn smaak, uiteindelijk moet je zelf je eigen oordeel vellen. Verschil in mening en smaak is juist leuk en interessant, zolang men niet anderen iets gaat dwingen. Daarnaast is een mening is nooit in steen gegrifd en door een fatsoenlijk gesprek te voeren kun je elkaar eventueel overtuigen. En dan is er altijd nog “agree to disagree” natuurlijk. Zo ben je het toch nog altijd ergens eens met elkaar. Dus (voor-)oordeel niet, en doe je eigen ding!

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.