Loading...
Mijn blog

Peter’s Verzamelverhalen: The Ooze

The Ooze game Mega Drive retrogamepapa

Als een nieuw blog-item ga ik zo nu en dan een interessant verzamelverhaal vertellen over hoe ik aan een bepaalde game kwam in mijn collectie. Uiteraard is niet elke game-vergaring even interessant, maar toch zijn er een hoop waarbij dit wel het geval is. Zo heb ik onlangs dus The Ooze gekocht voor de Mega Drive en dat ging allemaal niet vanzelf. Eigenlijk is het een zoektocht geweest van 25 jaar, wat het jaar was waarin ik mijn eerste game kocht.

Unlimited 90s Power

Nog voordat ik zelf een console had en games, was ik al wel een gamer. Ik speelde op de pc veel computerspellen, en dat waren bijna altijd illegaal gekopieerde of geleende games van vriendjes/familie. We hadden ook een MSX, maar dat was het. Rond mijn 12de kocht ik mijn eerste Power Unlimited gameblad. Niet de beste volgens de kenners, maar veruit de meest populaire en ik vond het blad op die leeftijd echt he-le-maal geweldig. Elke letter, woord en stukje tekst las ik. Dankzij de Power Unlimited ging er een wereld aan games voor mij open waar ik allemaal nog nooit van had gehoord.

Zo stuitte ik in 1995 op een review van een 16-bit game waarin je een levende plas van groen gifslijm speelt. Superuniek. Zo uniek zelfs dat er nu in al die 25 jaar nog nooit eenzelfde soort game is verschenen, ook al komen games als Donut County wel in de buurt. Oh wat leek het mij gaaf om die game ooit eens te spelen. Ik had echter zelf toen nog altijd geen game console, enkel een Gameboy (Game Boy moet je eigenlijk schrijven trouwens).

Console en slijm

Een paar jaar later kreeg ik voor mijn 14de verjaardag (1996) een Super Nintendo (zo noemden wij de SNES toen) met Killer Instinct. Al snel kocht ik ook Yoshi’s Island en langzaamaan kwamen er steeds meer games bij. Besef wel: Je was destijds vooral afhankelijk van wat een winkel te koop had. Veel games die ik wel in de Power Unlimited werden behandeld, heb ik nooit in de schappen zien liggen. The Ooze heb ik ook nooit in de winkels zien liggen en uiteindelijk vergat ik lange tijd het bestaan van deze slijmerig originele game.

Toch popte zo nu en dan de game weer in mijn geheugen op. “Oh ja, je hebt die ene game waar je zo’n groene slijmplas speelt!” Ik kon mij de titel niet meer herinneren. Shit. Tevens dacht ik dat het een SNES game was. Ik kon mij nog supergoed de screenshots voor de geest halen (fotografisch geheugen wellicht?), en dat zag er echt uit als een SNES game.

The Ooze, The Schmooze

Uiteindelijk heb ik de afgelopen jaren, ergens vanaf 2013 zo nu en dan eens Google om raad gevraagd. Met zoektermen combinaties als “slime puddle game snes” en “you play green pool snes” vond ik niks. Ook meer algemene termen als “video game green slime” leverden niks op. Toch heb ik op gegeven moment een keer de term “ooze” gebruikt (waarbij ik nog altijd aan de tweede Ninja Turtles film moet denken “The Secret of the Ooze”). En dat was “a bingo!” De game heet The Ooze!

Heeeeeej maar wat bleek nu? The Ooze was niet voor de Super Nintendo? Het was een Mega Drive game! Maar ik had geen Mega Drive console. Wederom ging de game bij mij hierna de vergetelheid in, waarbij ik niet goed snap waarom dat ik The Ooze niet op emulator ben gaan spelen. Maar toen kreeg ik een relatie met Vintagemama, die wél een Mega Drive had. Ik had nu wel een Mega Drive console waar ik games op kon spelen, maar wederom was ik The Ooze vergeten. Wederom qua titel én qua game.

verzamelen ebay verkoopcijfers overzicht
Beware: Ebay is ook dé plek voor woekerprijzen, maar normale prijzen bestaan er ook op.

Tot Slot

Uiteindelijk zag ik in 2020 op instagram iemand een post plaatsen over The Ooze. Nee maar! Dat is waar ook! Dat is die game die ik al superlang wil spelen, maar mij steeds weet te ontglippen (slijmerig spel). En och, och, het was voor de Mega Drive inderdaad, terwijl ik weer dacht dat The Ooze voor de SNES was. Mijn geheugen was hier hardnekkig in. Ik ging eens op internet zoeken of de game te koop was ergens. Nope.

Uiteindelijk als ik The Ooze vond, alleen op Ebay, dan was de prijs vrij exorbitant. De prijzen van Mega Drive games zijn ook langzaam in overdrive aan het gaan helaas. The Ooze blijkt ook nog eens een zeldzame game te zijn die slecht heeft verkocht ten tijde van 1995-1996. Nu vond ik dan op Ebay uiteindelijk een hele redelijk verkoopprijs, waarbij de verzendkosten ook bijzonder meevielen. Eindelijk heb ik nu dan dus The Ooze! En ook al blijkt de game superpittig en had men toffere dingen kunnen bedenken om te doen met een levende poel groen gifzuur spul, I don’t care. Kei origineel en gaaf vind ik het, en eindelijk heb ik de game in mijn collectie.

shelfie kast vol games
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.