Loading...
New Game Review

Donut County

katamari damachi stijl level met gaten retrogamepapa

Gat-amari Damachi

Donuuuuuts! Je zou zeggen dat heel de indie-game Donut County draait om donuts, maar toch zijn deze secundair. Het gaat namelijk vooral over een eigenschap die de donut heeft. Een gat. Donut County zit vol met gaten. En hoe zit dat dan met die gaten? Nou, jij speelt deze bodemloze putten en slokt er alles mee op! Om nu te zeggen dat dit klinkt als een hidden gem die een gat in de markt vult, neen. Ik sprong daarom ook geen gat in de lucht toen ik zag dat de game gratis op Xbox Game Pass stond sinds januari 2021. Maar na het aanraden van een trouwe lezer, besloot ik toch eens in het diepe te springen met Donut County.

Releasedatum2018
PlatformiOS, pc, android, PS4, Xbox One (gespeeld), Switch
DeveloperBen Esposito (yep, 1 hombre)
PublisherAnnapurna Interactive
conut county screenshot donut shop

Hoe is het verhaal en de setting?

Donut County is een afgelegen gebied in het zuiden van de VS, met vooral veel zand en wasberen. Jij speelt hier in dit gat… een gat! Ik heb al veel gekke dingen in games gespeeld zoals een stuk brood of een levende radioactieve plas. Aan dat bijzondere lijstje kan ik nu ook “een gat” toevoegen. Alhoewel je ook zou kunnen berederen dat je de persoon speelt die het gat bedient vanuit de gamewereld, maar afijn.

Het is in eerste instantie ook niet duidelijk waarom Donut County last heeft van gaten. Speel jij “een last” dan? Nou en of! Alles moet je opslokken de diepte in. De quirky bewoners, waaronder een levend peper- en zoutvaatje en allerlei anthropomorfische beesten zitten vast diep onder de grond in hollow earth onder de stad. Ze vertellen door flashback-levels hoe ze er gekomen zijn. Ze zijn allemaal te grazen genomen door een gat. De hoofdpersonen zijn een meisje die werkt voor de wasberen, en haar buddy wasbeer JB. Uiteindelijk zit er nog best een leuk verhaaltje achter, inclusief eindbaas.

screenshot logo screenshot retrogamepapa

Hoe is het beeld en geluid?

De graphics zijn van een strakke, simpele stijl die een beetje lijkt op een 3D versie van Pikuniku (zie mijn review). Oorspronkelijk was Donut County een mobile game én het is in zijn geheel door 1 persoon genaamd Ben Esposito gemaakt. Knap gedaan, ik zou zeggen: houd die naam in de gaten!

Met de muziek heeft Ben hulp gehad van 1 iemand anders, maar that’s it. De muziek heeft een chille, relaxte sfeer en past erg goed bij de komische toon van Donut County. Verder is er weinig noemenswaardigs over te zeggen. De geluidseffecten zijn ook prima, waarbij het leukste geluid het kwakende eendje is die je als plaatje kunt sturen in de chats die je soms tussendoor hebt tussen de hoofdpersonen via mobiele telefoons.

wasbeer met metgezellen onder de grond retrogamepapa

Hoe speelt de game?

Met het gat moet je per level/gebied alles zien op te slokken. Daarbij is heel de benadering hetzelfde als Katamari Damachi gamereeks, de games waarbij je alles moet zien samen te hopen in 1 grote bal. Hoe groter de bal, des te grotere dingen kun je meepakken. In Donut County wordt het gat dat je bestuurt steeds groter aan de hand van de dingen die het opslokt. Hierbij komen steeds meer puzzel elementen er ook bij. Zo moet je met water het gat vullen, om zo ergens anders stroom op te wekken.

Later in de game krijg je ook een katapult, waardoor je sommige objecten terug uit het gat kunt schieten. Dit zorgt weer voor meer puzzelwerk. Maar ook meer sloopwerk, want soms sloop je echt eerst heel de boel, alvorens je dan alles in de diepte werpt van je gat. Moeilijk is het allemaal overigens niet, het gaat vooral om de fun. En die heb je met deze game met bergen.

donut county gat screenshot kippen door retrogamepapa

Mijn speelervaring

Donut County heb ik samen met mijn oudste zoon Wolf van 6 helemaal uitgespeeld, verdeeld over twee dagdelen. De game duurt niet lang, maar wat een ontzettende lol hebben we eraan beleefd. Wolf heeft inmiddels een hoop levels opnieuw gespeeld puur omdat het zo leuk blijft. Je hebt in totaal een stuk of 15 levels, die vrijwel allemaal sterk wisselen in setting en puzzels. Ze zijn ook leuk om meerdere keren te spelen, net als Katamari en Catlateral Damage dat ook zo sterk hebben. Iets meer uitdaging of extra uitdagingen voor second playthrough hadden er wel bij gemogen, maar dit zou ook goed kunnen bij een deel 2!

landschap met gat level retrogamepapa

Waarom wel spelen

Donut County is erg leuk, zeer origineel en ook nog eens grappig. Als je eens zoekt naar een vrij korte, ontspannen en leuke puzzelgame ervaring, zoek dan niet langer.

Waarom niet spelen

Als je niet houdt van ook maar iets dat enigzins lijkt op puzzelen. Mocht je niet houden van humor of rare dingen, blijf dan ook weg bij Donut County. Ga dan het nieuws kijken en slinger FIFA aan.

Donut County

8.1

Gameplay

9.0/10

Graphics/Geluid

7.5/10

Sfeer

8.0/10

Verhaal/Characters

8.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.