Loading...
Mijn blog

Star Wars Games sinds Disney

open source foto george lucas met mickey mouse en lightsabers

Er zijn nogal wat Star Wars games. Zelfs voor zo’n populaire IP als Starretje Warres is het veel vind ik. Echter is veruit het meest uit de tijd van toen Lucasfilm/ LucasArts nog de baas erover was. Inmiddels is de Sit…Ehh Disney de baas over de Oorlog der Sterren. De hongerige muis heeft na het opslokken van deze zoveelste IP er niet voor gezorgd dat The Force er slapjes bij kon gaan hangen. Meteen nadat The Empi… ehhh Disney volledige controle had over Star Wars, voerde ze een eigen Order 66 uit door praktisch alles buiten de films en tv-series als niet-canon te verklaren. Vervolgens kondigden ze al snel een hele reeks films aan, en werden alle winkels overspoeld met Star Wars merchandise (vooral meuk). Boeken, comics, tv-series, vanalles werd gelijk hard aan gewerkt. Maar videogames dan?

Darth Disneyus

Eind oktober in 2012 overhandigde George Lucas de lightsaber aan Disney. Toen dit in het nieuws kwam schreef ik hierover een column op Gameliner. Ik was hier toen best positief over, ook al zag ik toen al wel in dat Disney een beetje teveel IP’s beheert. Mijn mening is er nog altijd een beetje neutraal over, ondanks dat er wel wat teleurstellingen zijn geweest. Dit is met name omdat ik (geheel tegen mijn eigen verwachting) met de nieuwe trilogie het idee heb dat het toch echt wat van George Lucas zijn visie mist. Dit zeg ik ondanks dat ik één van de weinigen ben die Ep VII, VIII (ja zelfs die) en IX goed te pruimen vind. Maar hierover meer in een latere blog. Ik vind dat Ome George echt mee had moeten helpen met het schrijven al was het enkel adviserend. Door een aantal beslissingen had hij zeker weten een lightsaber gejast.

Daarnaast vind ik het erg jammer dat zo ontzettend veel niet-canon is verklaard. De Star Wars game The Force Unleashed was een goed opgezet canon verhaal over een geheime apprentice van Darth Vader die uiteindelijk The Rebel Alliance opricht. Alles had men zelfs laten verifiΓ«ren door meneer Lucas himself. Er zijn niet veel Star Wars games nog verschenen sinds de grote muis de baas is. Het is in elk geval relatief erg weinig. We hebben een Lego game, een nieuwe Battlefront 1 en 2, plus de onlangs verschenen Jedi: Fallen Order. Is dat genoeg, of moet Disney eens een flinke force-push richting de gamemarkt maken? Nou heb ik zelf sowieso het liefst kwaliteit boven kwantiteit. Liever 1 game waarbij The Force sterk is, dan een hele lading halfbakken afgeraffelde games waar zelfs Greedo niet in zou willen verschijnen.

veel star wars games
Er zijn nogal wat Star Wars games verschenen

A long time ago, in a game far far away…

Vier Star Wars games vind ik echter ook niet superweinig. Er zit in elk geval een stijgende lijn in de kwaliteit naar mijn mening, want ik vind de singleplayer campaign van Battlefront 2 best gaaf en Jedi: Fallen Order is echt dik genieten. Met (online) multiplayer heb ik niet veel. Tegen mijn zoontje duelleren met iconische Star Wars helden en boeven vind ik wel een hele de leuke multiplayer ervaring, maar sowieso prefereer ik “couch-coΓΆp” en multiplayer boven online. Het algeheel gehate Kinect Star Wars vind ik daarom ook erg lachen om te spelen. Neem het allemaal niet zo serieus, this is the way. Battlefront 2 was met de release overigens een algehele ramp, vanwege dat EA (en Disney ook, let’s be fair) van heel de game een gebroken micro-transaction lootbox geldwolf bonanza had gemaakt.

Na een gigantische hoeveelheid kritiek haalden ze de walgelijke cashgrabbery er grotendeels uit, zodat het een fatsoenlijke game werd. Bijna had de darkside gewonnen leek het. Nu met Jedi: Fallen Order hebben we volgens de lightside een grote singleplayer game gekregen met een interessant canon verhaal. Hierbij merk je dat Disney voorzichtig is met alle extra verhalen uitbrengen, want alles willen ze canon en kloppend laten zijn. Dit gebeurde voorheen niet. Er kwamen ladingen side-stories uit in boekvorm, gamevorm etcetera, waarbij het eigenlijk nooit echt als canon werd beschouwd. George Lucas heeft ook altijd gezegd dat hij juist graag wilt dat men zelf verhalen en avonturen bedenkt in de wereld van Star Wars. Nu met Disney gebeurt dit niet meer. Voor beiden valt uiteindelijk wat te zeggen.

recent verschenen games zoals battlefront
Naast deze 3 games is er sinds Disney nog Battlefront I en Disney Infinity

Tot slot

Uiteindelijk vind ik het feit dat alles nu canon is wat er uit komt van Star Wars eigenlijk best gaaf. Het voelt alleen wel wat minder vrij en blij allemaal. Een vriend van mij zei al dat het hem opvalt dat je geen “what if” scenario’s meer hebt in de games zoals vroeger. Wat als Luke een Sith Lord was geworden? Dat soort dingen zien we niet meer tot nu toe, maar wie weet. Maar we mogen niet klagen hoe Disney bezig is nu qua Star Wars games. Persoonlijk hoop ik (utopisch, maar goed) op een Knights of the Old Republic remake, re-release of wat mij betreft een complete reboot. Het verre verleden van het Star Wars universum heeft zoveel potentie, alsook doet een RPG binnen de Star Wars wereld. Wie weet is het ook de kans die BioWare nodig heeft om er weer bovenop te komen, want sjongejonge, de ooit zo geniale studio lijkt compleet naar de darkside of sithy shitty games te zijn gegaan.

Dit jaar zal ik veel Star Wars dingen gaan bespreken. Ik wil een hoop oude games reviewen, alsook de nieuwe. Daarnaast, zoals ik al liet weten in mijn vorige blog over de plannen voor dit jaar, ook Lego van Star Wars!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.