Loading...
Other StuffStuff reviews

Monchhichi’s

monchhichi vintage pop close up

Een introductie tot de schattige Japanse poppen

Al heeft Retrogamepapa in zijn beschijving over mij gezet dat ik het vooral over Lego, vintage Polly Pockets, Sylvanian Families en Ostheimer figuren ga hebben… Begin ik toch even met iets totaal anders: Monchhichi’s! (noot van Retrogamepapa: Dit had ik moeten zien aankomen XD) Monki-wat? Mijn oog viel op de poppen bij het naar bed brengen van mijn zoontje. Ik kon het niet laten ze ongezien mee te gappen en mee te nemen naar de huiskamer om een artikel te schrijven. En ach, als je ziet hoe vol zijn bed ligt met knuffels, ben je alleen maar blij dat die jongen nu wat meer ruimte heeft om te slapen. 

vintagemama met zoontje en monchhichi

Wat zijn dit voor aapjes?

Monchhichi’s zijn superschattige popjes van duimende aapjes waarvan bijna ieder kind er wel een -of twee, drie- had in de jaren 80. Bijna ieder kind, behalve ikzelf natuurlijk, vandaar nu een kleine inhaalslag. Monchhichi is een speelgoedlijn van de Japanse speelgoedfabrikant Sekiguchi. De knuffelbeestjes werden voor het eerst geïntroduceerd in 1974, al een behoorlijke tijd geleden dus. 

En waarschijnlijk denk je net als ik: “Monchhichi, dat moét wel een Japans woord zijn, wie haalt t anders in zijn hoofd om twee H’s achter elkaar te plaatsen?!” Niets is minder waar. Ik citeer Wikipedia: De naam is een samenstelling van de twee Franse woorden ‘mon’ (mijn) en ‘petit’ (klein). Dus ‘Monchhichi’ is eigenlijk ‘Monpetit’ en het enige wat ik daarop te zeggen heb is: “Waarom niet? Het slaat nergens op, maar klinkt wel megaschattig en aanstekelijk.” Maar toch hadden ze twee H’s achter elkaar achterwege mogen laten, al was het maar om praktische redenen. 

mijn monchhichi's
Dit zijn de Monchhichi’s die ik zelf heb (tot nu toe)

Monchhichistorie en mijn eigen Monchhichi’s

Op Wikipedia staat over de Monchhichi het volgende: In het midden van de jaren ’80 verdwenen de monchhichi-aapjes langzaam uit de Europese winkelrekken maar wereldwijd is het product nooit helemaal verdwenen geweest. En tadaaaa…. Dàt is dus de reden dat ik ze niet had, ik ben net iets te jong, ze waren niet meer te koop in mijn jeugd. Ik kan dus ophouden met mijn ouders de schuld te geven ;-). Maar de Monchhichi is weer terug! Gelukkig zijn ze al een aantal jaar bezig met een comeback op de Europese markt (Retrogamepapa: Een “remonchhichissance”)

Bij het 30-jarig jubileum van de speelgoedlijn introduceerde het bedrijf de Bebichhichi, een babyvariant. Dit was de eerste echte Monchhichi die ik zelf heb gekocht toen ik eigenlijk naar de winkel ging voor iets heel anders. Daarna heeft Retrogamepapa nog een iets grotere Monchhichi voor mij gekocht en laatst heb ik er nog twee oudere exemplaren gevonden in een kringloopwinkel. Wie goed heeft geteld, weet dat mijn verzameling nu uit slechts vier Monchhichi’s bestaat. 

dat gezichtje
Kijk nou toch naar dat gezichtje!

Monchhichi verzameling?

Of het er meer worden? Ik wil er nog wel een meisjesmonchhichi bij en ik zag laatst in de speelgoedwinkel dat ze ook hele leuke mini speelfiguren ervan hebben. Maar we hebben maar één huis en het begint hier al aardig vol te raken, net zoals het bed van ons zoontje, dus voorlopig vind ik het wel goed zo. Ik ga er in ieder geval niet speciaal naar op zoek, ik zie wel wat er op mijn (kringloopwinkel)-pad komt. Sinds 2006 heeft Sekiguchi een eigen Europese vestiging om de verkrijgbaarheid van het product weer op peil te brengen. En ik hoop zo dat het een succes word en blijft, want het is echt genieten om die schatjes in de winkel te zien liggen, al moet ik me steeds inhouden ze niet te kopen.

monchhichi in verschillende formaten
One comment
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.