Loading...
New Game Review

Star Wars Battlefront II: Singleplayer Campaign

battlefront II iden vs stormtroopers

A long time ago, in a gameworld far far away… Werden er vooral singleplayer games gemaakt, met geregeld een multiplayer functie. Tegenwoordig zijn singleplayer en multiplayer games vooral gesplitst. Star Wars Battlefront heeft altijd met name gedraaid om multiplayer, maar nu met Battlefront II uit 2017 zit er een best substantiële story campaign erbij. Met een canon verhaal ook nog eens, want zoals ik laatst al zei lijkt het erop dat Disney alleen dingen wilt uitbrengen die canon zijn. Tevens is voor de release van Star Wars Episode VIII een gratis (van EA nota bene!) uitbreinding op de main solo campagne gekomen. Wat vind ik van de singleplayer campagne? Let op: Spoilers ahead!

Releasedatum2017, 17 november
PlatformPS4, Xbox One (gespeeld), pc
DeveloperDICE
PublisherEA
inferno squad met iden versio

Hoe is het verhaal en de setting?

De main story speelt zich af tijdens en vooral na Episode VI. Het verhaal draait om Inferno Squad, een Imperial elite team (het prequel boek door Christie Golden is ook de moeite waard). Je speelt de leider Iden Versio, wat een erg tof character is en erg goed vertolkt door actrice Janina Gavankar (zelf een hyper Star Wars fan, check hier hoe ze verrast wordt met een eigen Iden Versio helm). Het verhaal blijft relatief klein, want het gaat uiteindelijk vooral om de personages van Inferno Squad. Ook al maken ze grootse dingen mee, dat is niet de kern. In het midden zit een (redelijk te verwachten) twist en komen de hoofdpersonen bij The Rebel Alliance. De “Resurrection” expansion die zich vlak voor en tijdens episode VII afspeelt heeft emotioneel de meeste force. Hier speel je vooral de inmiddels al volwassen dochter van Iden. Toffe keuze.

Je komt verder de volledige cast van de oude trilogie tegen, alsook speel je er een leveltje mee. Enorme fanservice, maar wacht even! Het is goed verzonnen, en het is leuk om te zien wat onze oude helden bezig hield na episode VI. Ze bevinden zich op logische plekken en gedragen zich zoals ze ook zijn in de films. De game doet denken aan:

 • Star Wars (duh). Maar met nieuwe characters en verhaalstijl
 • Cutscenes hebben wel een Halo stijltje (gaaf dus)
tie fighter flight shooting

Hoe is het beeld en geluid?

Ik vind graphics altijd secundair, maar alle wookies nog aan toe wat ziet Star Wars Battlefront II er akelig goed uit. Zelfs met 4K weet de game op een superstrakke 60fps te blijven draaien en het ziet er echt heel gedetailleerd uit. Nog belangrijker: Alles voelt op en top Star Wars, iets dat veel mensen vaak voor lief lijken te nemen, maar daar heeft men hard voor moeten werken. Dat alle acteurs hun eigen gelijkenis hebben in de game en alles gemotioncapped (motion gecapt?) is ook een ontzettend dikke lightsaber omhoog.

Hoe speelt de game?

Third-person shooter met geregeld vlieg -schietactie, met de besturing en opties van de multiplayer. Er zit veel afwisseling in de levels en settings, maar het blijft vooral een shooter met stealth en lichte rpg elementen. Soms is het wel een beetje buggy of ga je oneerlijk dood. Tegen het einde wordt het nog best pittig, maar over algemeen is er balance in the Force. Bij één level duik je in de rol van Han Solo (Het is tenslotte de Solo Campaign die we spelen XD) en dat is een beetje in RPG stijl. Zal niet iedereen leuk vinden, maar ik vond het juist een leuke afwisseling en het voelde erg “Hannerig”. Grootste minpunt is het “leaving mission area” die je krijgt als je te ver wegloopt. Dat breekt echt je inleving in de wereld en het verhaal.

De speelstijl doet mij denken aan:

 • Gears of War. De constante run-and-gun intensiteit
 • Star Fox en Rogue Squadron: vette intense vlieglevels
 • Online shooters. Je kunt her en der merken dat het ontworpen is als multiplayer online game
 • High End AAA-games als Uncharted qua belachelijk goeie graphics
iden versio ouder in resurrection
In Resurrection, Iden’s dochter (rechts) is meer de main character

Typisch gamemoment

Na het opblazen van een rebellen basis, dankzij veel tactische shootouts en vooral one-woman-army badassery, weet je weg te vluchten met een TIE fighter. Wel ging ik een paar keer ineens dood, de difficulty spikes kunnen erg sneaky zijn. Na een spannend ruimtegevecht ben je eindelijk weer veilig terug op je eigen ruimteschip. Van daaruit krijg je een nieuwe opdracht om naar een andere planeet te gaan. Gaat the Empire nu mijn eigen thuisplaneet kapotmaken? Halla, halla! Wat gebeurt hier? This I will not pik!

Waarom wel spelen

Als je houdt van arcade stijl actie, vloeiende gameplay en uiteraard Star Wars. Alles speelt soepel, snel en vloeiend, met een hoge arcadestijl luchtige vermaakfactor. Vooral de afwisseling/pacing is supergoed. Vliegen, schieten, stealthen, basisje verdedigen, etcetera wisselt elkaar telkens mooi af. Het verhaal is klein, maar daarom wel persoonlijk en boeiend. Iden Versio is een toffe bad-ass lady.

Waarom niet spelen

Als je een hekel hebt aan Star Wars. Maar waarom heb je dan deze review gelezen? Als je niet van actie houdt, maar liever rustige gameplay ervaart, dan heb je enkel de missie met Han Solo om naar uit te kijken. Je moet ook tegen een enkele difficulty-spike of oneerlijke dood zo nu en dan kunnen.

x-wing in battlefront 2

Wil je de game nu zelf kopen, gebruik dan gerust deze onderstaande link!

Xbox One versie

Star Wars Battlefront II

8.7

Gameplay

8.0/10

Graphics/Geluid

10.0/10

Sfeer

9.5/10

Verhaal/Characters

8.5/10

Herspeelbaarheid

7.5/10

Pros

 • Sterke hoofdpersonen
 • Gaaf persoonlijk Star Wars avontuur
 • Filmcharacters cameo's zijn goed toegepast
 • Adembenemende graphics
 • Op en top Star Wars feel

Cons

 • Difficulty spikes en soms oneerlijke momenten
 • "Leaving mission area" had men anders moeten oplossen
One comment
 1. Jaran Seven

  Wederom een mooi schrijfsel.
  De review trok m’n aandacht, daar deze Star Wars Battlefront mijn entree was in het PS4 gebeuren.
  Ik kocht de Battlefront editie van de PS4, ja die mooie grijze met rood logo, en daar zat Battlefront bij.
  Fout was dat ik begon met de multi slaughter, en ik was de meat.
  Mijn multy player skills staan op roest sinds Quake III arena en Unreal tournament, en da’s wel een era far far away.
  Toch maar eens de campain opstarten nu ik dit gelezen heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.