Loading...
Mijn blog

We hebben geen geduld meer

peter met mailtje vertraging bestelling bol

“Oh kijk er staan al 3 mensen in de rij, laat maar.”

Laatst stond ik bij de kassa van de Lidl met mijn boodschappenmandje. Ik had dus niet heel veel boodschappen bij, want ik stapel boven de rand van het mandje niet nog 1,5 meter erbovenop. Nog voordat ik alles op de band had gelegd legde de persoon achter mij al zo’n plastic toblerone afscheidingsdingetje op de band. Vervolgens begon hij enthousiast al zijn spullen op de band te knallen, waardoor ik geen ruimte meer had op de band voor mijn resterende 2 producten. “Oh, ik dacht dat je al klaar was, sorry hoor”, zei de man toen hij mijn verbaasde en licht geïrriteerde blik zag terwijl ik nog met een brood en pak koeken in mijn handen stond. De blik van verbazing kwam vooral vanwege de leeftijd van de man. De meneer was zo tegen de 80.

Oud en eigenwijs

De man was vergezeld door zijn vrouw en kleinkind (die gelijk even het “goede voorbeeld” kreeg). Allemaal niks ernstigs natuurlijk, ik kon er wel om lachen. Toen ik tegen de meneer zei “ik dacht dat geduld kwam met de jaren”, kon alleen zijn vrouw hier om lachen. Meneer zelf niet. Vervolgens na dit incident viel mij op dat heel erg veel mensen absoluut geen geduld meer hebben om bij een supermarkt in de rij te moeten wachten. Eigenlijk bij vanalles hebben mensen geen geduld meer. Dat een jong mannetje van 13 geen geduld heeft kan ik mij voorstellen. Maar zelfs oudere mensen en pensionada’s lijken weinig tot geen geduld meer te hebben. Tijd om dranghekken te gaan plaatsen bij de lokale bingo-middag?

Ooit als klein mannetje van 9 stond ik in de lokale sigarenwinkel om daar een Suske & Wiske te kopen. Een meneer die voor mij was en in mijn ogen wel 200 leek, liet mij voorgaan. Want, zo zei hij “hij had toch alle tijd”. Zo onschuldig en weinig betekenend als dat deze vriendelijke meneer dit bedoelde, mijn raderen gingen erover draaien (een typische eigenschap van mij die zowel een last is als een zegen). De man was juist stokoud, dus zoveel tijd had hij dan toch juist niet meer? Ik ben, zoals je kunt lezen, dit voorval nooit vergeten. Naarmate ik zelf ouder werd kwam ik zelf erachter dat je perceptie van tijd inderdaad verandert. Als je ouder wordt, voelt alles minder lang qua tijdsduur.

stapel star wars lego
Lego bouwen is goed voor geduld training, één van de redenen voor mijn stuff reviews

Wat voor de één vliegt, kruipt voor de ander

Tijd is sowieso relatief, want gevoelsmatig vliegt de tijd bij lol, en zo ook staat de tijd naar je gevoel stil bij het kijken naar The Voice. Vroeger moest je bij bijna alles veel langer wachten. Bij de kassa vroeger stonden we vaak langer dan tegenwoordig, toen we nog niet de laserscanners hadden voor de produkten, en je nog cheques kon uitschrijven. Dat zijn die Satanspapiertjes die vaak juist een rijke wrek uit zijn binnenzak haalde om te voorkomen dat hij 2 cent meer moest betalen. Vroeger was bepaald niet alles beter, maar ik denk wel dat men gemiddeld meer geduld had. In je smartphone duiken om de tijd door te komen kon immers ook niet.

Ben ik zelf dan een uitermate geduldig persoon? Nee. Sterker nog, ik ben van nature een vrij ongeduldig (en druk) persoon. Ik ben mijzelf wel ervan bewust, en heb mijn gedrag erin aangepast. Zo kwam ik vroeger altijd overal te laat, want ik had geen zin te moeten wachten. Dit zorgde ervoor dat iedereen op mij moest wachten, plus op den duur kwam ik dermate laat aan dat ik alweer bijna terug naar huis mocht fietsen. Leuke vent. Inmiddels kom ik erg graag op tijd en ik heb gemerkt dat het rust in de kont geeft als je weet dat je niet hoeft te haasten. En ik probeer in een wachtrij niet koning ongeduld uit te hangen. Je schiet er ook, letterlijk, niets mee op.

Tot slot

De maatschappij draait op ongeduld lijkt het. “Voor 23.59 besteld, morgen in huis!” MOOI. En waar betrap ik mijzelf op? Dat zodra dit dan niet gebeurt, baal ik hiervan. Dat zou ik niet moeten doen. Dan maar een dagje later. “Staat u als 4de in de wachtrij? Boodschappen gratis!” Echt waar? Ik heb het nog nooit iemand zien krijgen. Reageer je niet binnen 1 uur op het WhatsApp berichtje van de directeur: officiële waarschuwing! Ik kan zo wel even doorgaan met voorbeelden. Gezinspsycholoog Jennifer Hartstein geeft goed aan hoe de hedendaagse samenleving dit ongeduld veroorzaakt, lees hier wat Dr. Hartstein hierover te zeggen heeft.

Het piekpunt moeten we hiermee toch binnenkort wel bereiken. Ik denk dat we zeer snel “patience therapists” gaan krijgen waarmee je leert “zero outen”, of wat voor tenenkrommende millennial-term men hieraan gaat geven. Net als MONO zijn met autorijden. Ik rij nog altijd STEREO, al doet ironisch genoeg onze rechterspeaker het niet. Maar hoe zit dit dan met games? Ja, gek genoeg heb je wél nog redelijk wat geduld nodig binnen het hipste medium ter wereld, op vele verschillende vlakken ook nog eens. Hierover binnenkort een aparte blog!

bloodborne laadscherm
Geduld en games verdient zijn eigen blog
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.