Loading...
New Game Review

Untitled Goose Game

gans achter bosjes weggedoken

Met de indie titel “Untitled Goose Game” ben je van begin tot het eind een ware plaaggeest. Een witte met vleugels en een snavel, welteverstaan. Je bent een gans met een passie voor mensen etteren. Laten we eerlijk zijn, dat zouden we allemaal weleens willen doen. Iedereen is in het verleden heus weleens een etterbal geweest, sterker nog: sommige mensen zijn het heel hun leven. Nu kun je met Untitled Goose Game ongestraft in de vorm van een gans een heel dorpje onveilig maken, door middel van erg creatieve misantropische klotestreken. >HONK!< met mij mee, zou ik zeggen.

*Het is al weer even geleden dat ik een indie game heb gereviewd, de laatste echte indie was Stranger Things 3: The Game, als ik mij niet vergis.

Releasedatum2020
Platformpc, mac, Switch PS4 en Xbox One (gespeeld)
DeveloperHouse House
PublisherPanic
logo van de game

Hoe is het verhaal en de setting?

Een dag in het leven van een gans. Niet zomaar een gans. Nee, deze gevleugelde tweevoeter in Untitled Goose Game is erop uit om alle menselijke inwoners (op 2 na) van het dorpje mateloos te treiteren. Het soort dorpje waar deze watervogelterreur plaatsvindt is duidelijk een afgelegen dorpje ergens in Groot-Brittannië. Dingen als cricketbat, mensen aan de thee, alsook hoe alles eruit ziet geeft dit weg. Voor de vogelliefhebbers onder ons, je speelt zo’n typische witte boerengans, of ook wel huisgans. Dat is een van origine gedomesticeerde grauwe gans. Als je echter kijkt naar het gedrag van de gans de jij speelt, zou je eerder denken dat deze afstamt van de rotgans.

De game is te vergelijken met:

 • Niet veel. Goat Simulator en dat soort gekke indiegames, maar aan de andere kant toch ook weer helemaal niet.
untitled goose game screenshot tuinman irriteren als gans

Hoe is het beeld en geluid?

Untitled Goose Game heeft geen dikke grafische Unreal Engine 4 pimping, maar toch ziet de game er mooi uit. De game speelt vanuit een isometrisch perspectief: van schuin bovenaf, in een schuine hoek. Alles is in 3d gemodelleerd met softe lijnen en pasteltinten, in een wat lijkt op een getekende, versimpelde stijl. Een soort bewegend kinderboek. Geluidseffecten zijn subtiel, op de “HONK!” van onze prota-gans-ist na natuurlijk. Muziek is tevens ook minimaal, met stille stukken, waarbij de muziek opkomt aan de hand van bepaalde dingen en voorvallen, vooral bij die jij als gans uitvoert.

Check hier hoe ik een opdracht uitvoer, door de irritante gans te zijn.

Hoe speelt de game?

Wat voor game is die Untitled Goose Game nu inderdaad? Het is een sandbox type puzzelgame met stealth-elementen. De game is vooral heel erg grappig, al moet je wel een beetje van sadisme houden. In principe ben je redelijk vrij om te gaan en staan waar je wil met de mensenhatende gans. Untitled Goose Game is een vrij korte game, waarbij het gebied waarin je vrij kunt rondwaggelen uiteindelijk ook niet heel groot is. Er is wel genoeg te doen. Als gans rondwaggelen en irritant zijn heeft ook al wel zijn charme, maar je hebt ook opdrachten die je kunt doen, met als puzzel element: hoe voltooi je die opdracht?

Je gaat uiteindelijk 4 gebieden af waarbij je begint bij een man die voor zijn moestuin aan het zorgen is. Bij elk gebiedje heeft zijn eigen opdrachten als een soort van “treiter to-do list”. Hier staan bijvoorbeeld dingen op als “zorg dat de jongen de verkeerde bril op krijgt”. Dan moet je eerst de jongen zijn bril zien af te pakken, en een andere bril uit de winkel zien te stelen. Na het uitspelen kun je nog een hele hoop extra moeilijke opdrachten zien uit te voeren, die tevens nog sadistischer zijn dan de voorgaande. De game doet denken aan:

 • Goat Simulator: Qua meligheid, maar wel met meer purpose
 • Kinderboeken: Het heeft een leuke, grappige kinderboek feel
 • Metal Gear Solid: Je moet vaak een stealthy, sneaky gans zijn.
 • GTA: in de zin dat je vrij bent om mateloos irritant te zijn.
untitled goose game pijp afgepakt van meneer

Typisch gamemoment

Eenmaal in iemands achtertuin aangekomen blijft onze gevederde anti-held sneaky achter de struiken staan. Wachtend op zijn “prooi”, het mikpunt van zijn snode pestplan. Er zit een man een krantje te lezen, met zijn sloffen aan. En één van die sloffen wilt onze gans per se te pakken zien te krijgen. Even rekt de man zich uit, dit is het moment! Snel rent de gans eropaf en pakt de slof. De man komt boos achter mij aan, maar de gans is te snel en weet te ontkomen. En nu de slof dumpen in zijn eigen vijver. Zo, stap 1 is gemaakt om meneer mens zijn dag te vergallen.

Waarom wel spelen

Untitled Goose Game is kort en vrij simpel, maar het is ontzettend veel fun. Als je eens zin hebt in iets anders, en/of als je eens lekker irritant wil zijn, is deze game perfect. Het uitvogelen van hoe je de opdrachten uitvoert is erg leuk puzzelwerk, vooral omdat het mensen plagen een ontzettend hoge entertainmentwaarde heeft, ook wanneer je er niet aan uitkomt.

Waarom niet spelen

Als je serieuze, grote games wil spelen, of niet houdt van puzzelen. Mocht je vooral mainstream of AAA games prefereren, is dit wellicht niks voor je. Of als je een hekel hebt aan ganzen. Maar wie weet kan dit juist helpen over die haat te komen? De game is erg kort, dat vind ik zelf ook, al is de prijs er ook redelijk naar.

mensen pesten als gans

Untitled Goose Game

8.2

Gameplay

9.0/10

Graphics/Geluid

8.0/10

Sfeer

9.0/10

Verhaal/Characters

7.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

 • Super origineel
 • Heel erg grappig
 • Schaamteloos mensen pesten!
 • Zalige stijl en sfeertje
 • Leuke vorm van puzzelen

Cons

 • Aan de erg korte kant
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.