Loading...
Retro Game Review

Altered Beast (1988)

wolfman weerwolf transformatie beeld

Altered Beast is wat je noemt een ras-echte SEGA klassieker. Er zijn vele doorgefokte ports gemaakt van deze titel, die ter wereld kwam als arcade game. Uiteindelijk heb ik er meerdere gespeeld voor deze review, degene met de beste reputatie. De reboot Altered Beast op de PS2 review ik apart wel eens een andere keer, want: that’s a whole different beast! Afijn, als je inmiddels bijgekomen bent van die beestachtig goeie woordgrap, lees maar eens wat ik heden ten dage vind van de oldskool Altered Beast. Is deze game inmiddels een koeienvlaai, of nog altijd berenlekker?

Releasedatum1988: arcade, 1989: Sega Mega Drive
PlatformErg veel. Zelf gespeeld op: pc, Mega Drive en xbox 360
DeveloperTeam Shinobi (van SEGA)
PublisherSEGA
altered beast starscherm logo
Arruturu Beastodes!

Huisje, Consoletje, Beestje

Het werd eens hoog tijd dat ik een Megadrive game zou reviewen. Ik kon er echter steeds niet aan uitkomen welke ik als eerste wilde pakken. Zelf had ik er vroeger geen, maar ik speelde er wel regelmatig op bij vriendjes. Ik houd heel erg van de underdog appeal van Sega. De Saturn was pas mijn eerste Sega console (onder andere vanwege mijn liefde voor Panzer Dragoon). Toen ik onlangs de oude Megadrive II console met succes weer aan de praat kreeg, kwam de keuze tot mij. Om te testen ramde ik de eerste de beste cartridge erin die ik kon vinden en zie aldaar, dat was Altered Beast. Toen deze klassieker daadwerkelijk opstartte, waande ik me gelijk weer een kleine jongen. Ineens schoten bij mij oude herinneringen te binnen van hoe ik vroeger thuis Altered Beast speelde. Dit was echter op, schrik niet, de pc!

Altered Beast was dus de eerste Megadrive game die ik speelde, eigenlijk… Want laten we eerlijk zijn: dit is met name een Megadrive game. Zo speelde ik Golden Axe ook vaak op de pc, niet wetende dat ik Sega arcade “klassiekers” aan het spelen was. Nu heb ik voor deze retrogame review 3 verschillende versies van Altered Beast gespeeld, drie “altered versions”: De originele Megadrive PAL versie, de versie bij de Sega Megadrive Classics op de Xbox 360, en de arcade port op Xbox Live. Alledrie spelen anders, kan ik alvast verklappen. Dus kom op, laat ik die varkentjes eens gaan wassen!

vliegende koppen eindbaas weerwolf altered beast

Altered Schwarzie

Ik kan mij nog goed herinneren dat toen ik een kleine telg was van zo’n 9 jaar, en Altered Beast voorbij zag komen tussen een stapel gekopieerde games voor de pc. Geen flauw idee wat het was. De game begon gelijk supervet: Een vage oud Mythologisch Griekse setting, en een kerkhof. Jij wordt door Zeus uit een graf herrezen temidden van allemaal zombies en monsters, om een vrouwtje te redden. Vervolgens met elke power-up verander je steeds meer in een Schwarzenegger ON STEROIDS. En dan ineens… Verander je in een brute, bijna onverslaanbare, weerwolf! Nog altijd is die supergave verrassing één van mijn meest gelukzalige gaming herinneringen allertijden.

En dan de eerste bossfight: Een raar lelijk monster die de hele tijd met meerdere hoofden gooit. Man, man, beest, wat was dat dik genieten. Vervolgens in het tweede level verander je in een stroomschietende draak, en vecht je tegen een soort monster die alleen maar uit grote oogballen bestaat. Ongelooflijk vet vond ik het allemaal. Echter hield daar de pret zo’n beetje op, want ik heb nooit het derde level weten uit te spelen destijds. Ik kwam er daar nog wel achter dat je dan in een beer verandert. Makkelijk was de game niet. Zeg maar gerust beestachtig moeilijk want je had maar 2 levens en weinig hitpoints. Ik was nu erg benieuwd hoever ik nu zou komen, zo’n 27 jaar later. Zolang geleden was het namelijk wel ongeveer dat ik Altered Beast serieus heb gespeeld.

Bekijk hier alle verschillende versies (zijn er veel!)

Beast-em-up

Altered Beast is een beat-em-up arcade game met maar 3 knoppen: meppen, schoppen en springen. Bij bukken en springen doe je wel ander soort moves, maar that’s it. Totdat je van gedaante wisselt, want elke gedaante kan unieke coole dingen. In totaal heeft Altered Beast slechts 5 levels, en daarmee is het wel echt een best korte game. Wanneer je een witte twee-koppige wolf weet dood te meppen of schoppen (ik dacht vroeger dat het bisons waren haha), krijg je een power-up. Wanneer je er hiervan 3 te pakken hebt, verander je van gedaante. Per level is dit een andere: weerwolf, draak, beer, tijger en een super-weerwolf. Pas wanneer je een “beast” bent geworden, krijg je de eindbaas. Anders blijft het level steeds doorlopen, net zolang totdat je 3 power-ups hebt gevonden.

Er zijn meer verschillende versies uitgekomen van Altered Beast als dat er beesten zijn in de dierenriem, zoals je kunt zien in het filmpje hierboven. Deze wisselen ook sterk in kwaliteit, kun je tevens ook wel zien. De NES versie is echt een draak van een game. De pc versie die ik vroeger vooral speelde, voor zover ik mij ook zelf herinner, lijkt veel op de Megadrive versie. Overigens is de algemene mening ook in de gamerswereld dat de Megadrive versie de beste is, naast de originele arcade versie. Hieronder mijn ervaring met de verschillende versies. Overigens hebben alle versie ook een 2 player mode, berengezellig!

Altered Beast arcade versie sega
De Arcade versie heeft de beste graphics

De Arcade versie op Xbox Live

De arcade versie is, zoals verwacht, de mooiste versie qua geluid en graphics. Ik zal er niet omheen draaien, maar deze vond ik niet heel erg leuk om te spelen. Nu zijn arcade games wel een beestje apart, maar ik houd er wel van. Er is wel vaak 1 grote issue, en dat is dat ze gemaakt zijn om je zoveel mogelijk centjes afhandig te maken. Hierdoor gebeuren er idioot veel oneerlijke dingen en vergt de game heel veel oefening. Dat is ook duidelijk te merken bij de arcadeversie van Altered Beast. Het aantal vijanden en suckerpunches is soms bij de beesten af. Het laatste level is echt een vorm van digitale dierenmishandeling zoals ik maar zelden heb gezien.

Het minste aan deze versie van Altered Beast vind ik de controls, die voelen gewoon niet snel en direct. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat de échte originele Altered Beast arcadekast ook speelt. Maar ja… De Xbox Live versie zou toch als een razende jachthond moeten lopen? Dat is iets dat ik echt een must vind bij arcade games. Hierdoor werd het vooral frustrerend. 1 voordeel is wel, met de Xbox Live versie kun je “gratis” eindeloos continues gebruiken (dus zogenaamd weer een kwartje of gulden erin gooien). De eindstreep bereiken in deze arcade versie voelt door dit alles niet als een verdiende overwinning, maar meer als een opluchting. De eindbaas is trouwens Rocksteady (of een wannabe), kwam ik nu dus na al die tijd achter.

mega drive versie tijger bossfight draak
Crouching Tiger, not so Hidden Dragon

De Mega Drive versie

Ik heb twee versies van de Mega Drive versie gespeeld (Inception?): De originele PAL cartridge op onze eigen oude Mega Drive II console, en de Altered Beast bij de SEGA Mega Drive Ultimate Collection op de Xbox 360. Deze laatste speelde ik met name om goeie screenshots te kunnen maken, maar hierbij kwam ik er toevallig achter dat er een vrij merkbaar verschil zit tussen deze twee. Namelijk de versie op de collection loopt veel vloeiender en sneller. Dit komt door de verschillen in framerate tussen NTSC (60hz) en PAL (50hz). Veel games zijn vroeger lui geport naar PAL, waardoor ze 1/6de langzamer draaien. Dat lijkt een klein verschil op papier, maar dat is het niet.

De tragere PAL Mega Drive versie spelen nadat je de 60hz port hebt gespeeld voelt als een stap terug. Maar het is wat makkelijker en speelt nog altijd prima. Geheel tegen mijn verwachting in speelt dus de emulator-ROM versie van Altered Beast bij de Sega Collection het beste. De besturing is tight en het loopt vloeiend. Helaas heeft deze Mega Drive versie werkelijk waar 0 continues, iets wat ik wel erg cru vind. Inmiddels haal ik het laatste level wel, maar de Rocksteady-wannabe heb ik nog een een veeg om de neushoorns kunnen geven. Gelukkig kun je state save doen op de Xbox 360, onder het mom van “Eindeloos herproberen is geen valsspelen!”

rocksteady lookalike eindbaas

Eindoordeel

Altered Beast is een arcade klassieker die iedereen eens gespeeld moet hebben, omdat het naar mijn mening wel een stukje SEGA en gaming historie is. Het voelt wel een beetje oud aan, maar blijft het leuk om zo nu en dan weer eens een half uurtje de beest uit te hangen. Naar mijn mening kun je het beste een port spelen van de Mega Drive versie, op één van de nieuwe consoles, of je speelt de NTSC versie origineel. Deze kun je letterlijk in 10 minten uitspelen, maar eer je zover bent, heb je er al wel wat speelsessies erop zitten.

Nadenksels ter afsluiting

Het rare is dat Altered Beast erg succesvol is geweest, maar paradoxaal genoeg niet heel erg populair (bij SEGA zelf?), terwijl er wel 20 verschillende versies van uitgebracht. Nog gekker vind ik het eigenlijk dat er nooit een Altered Beast 2 is verschenen, want dit is duidelijk een “first try” met ladingen potentie, maar nog in de kinderhoefjes. Er is verder enkel de vrij onbekende PS2 versie, die echt vele jaren later pas verscheen. Deze heb ik wel in bezit, maar nog amper gespeeld. Zeer benieuwd hiernaar.

Altered Beast zit ook bij de Sega Mega Drive Classics op de PS4 en Xbox One

taalfoutje taalvoutje team sinobi ipv shinobi
Taalvoutjes in de credits was doodnormaal vroeger

altered beast

7.4

Nostalgiefactor

8.0/10

Herspeelbaarheid

7.0/10

Grafisch

6.5/10

Muziek/Audio

8.0/10

Pros

  • Transformeren naar beest blijft supervet
  • Gave setting en sfeer
  • Toffe Mega Drive/Adlib sounds

Cons

  • Arcadeversie speelt niet lekker
  • Mega Drive versie erg lastig zonder continues
  • Voelt als echt een eerste try-out titel met veel meer potentie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.