Loading...
Retro Game Review

Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force

star wars trilogy: apprentice of the force

Tijd om weer eens een ouderwetse platformgame te spelen in de Star Wars wereld. Deze game heet Star Wars Trilogy als hoofdtitel. En ja, hiermee wordt de oude originele trilogie bedoeld. De subtitel is “Apprentice of the Force”, want je speelt Luke Skywalker. Of (zoals Netflix de laatste tijd) alles naar Nederlands vertaalt: Speel Luuk Luchtwandelaar in Sterren Oorlog Trilogie: Leerling van de Kracht! Zou deze game net zo goed zijn als de films waarop dat hij is gebaseerd? Dat lijkt me sterk, maar we zullen zien! We gaan in ieder geval weer eens in de zanderige schoenen duiken van Luke Skywalker.

Releasedatum24 september 2004
PlatformGameboy Advance
DeveloperUbisoft
PublisherUbisoft
original star wars trilogy dvd boxset en gameboy advance game
Het voelt goed om beiden zo bij elkaar te hebben staan

A Long Time and Some Films Ago

Er is bepaald geen tekort aan Star Wars games uit de Lucasarts era. In de tijd dat Disney er nog niks mee te maken had (lees ook mijn blog over Star Wars games en Disney) was het bovendien ook makkelijker om een game te maken qua kosten en productietijd. Onlangs besloot ik uit deze grote galactische lading Star Wars games eens een beetje een aparte titel te force-pullen. Eentje die nog stamt uit de tijd dat er nog slechts 5 Star Wars films waren. Ja dat is even geleden, want inmiddels zijn er nota bene al 11 films. Deze game kwam tegelijkertijd uit, op dezelfde dag zelfs, met de DVD release van de originele Star Wars Trilogie op 24 september 2004.

Dat deze klassieke geweldige films eindelijk op DVD uitkwamen, was best wel een fenomeen. Deze game die tegelijk uitkwam was dus inderdaad Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force (hoe raad je het!) en verscheen exclusief op de Gameboy Advance (GBA). Ik kocht destijds in 2004 wel de DVD boxset van de Star Wars Trilogie, maar deze game liet ik links liggen. Dit ondanks dat ik vrijwel alleen maar GBA titels kocht in die jaren, en echt groot fan was (en ben) van deze handheld console. Om één of andere reden spraken Star Wars games mij nooit aan. Ze leken mij maar matig. Pas later kwam ik erachter dat de Force juist erg sterk is bij de meeste titels. Voor mij is deze Star Wars Trilogie: Apprentice of the Force een recente aanschaf, aangezien ik deze pas eind 2019, 15 jaar na zijn release, heb gekocht.

luke skywalker met blaster en r2d2 op tattooine

Platforce game

In Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force speel je met Luke Skywalker door alle avonturen heen van de originele trilogie. Ik ga niet heel het plot van de films vertellen hier nu. Als je precies wil weten wat Luke allemaal voor doldwaze intergalactische dingen meemaakt raad ik je aan om eens de films te kijken. Apprentice of the Force (ja hoor, hiermee bedoelen ze Luke Skywalker inderdaad!) speelt hierbij als een vrij simpele platformer, met een sterke arcade brawler speelstijl. Je loopt van links naar rechts, en ondertussen versla je boeven, spring je over ravijnen (godzijdank dat ravijnen in het echt iets zeldzamer zijn) en dat soort dingen. Onze apprentice kan ook via randen omhoogklimmen en bepaalde muren opklauteren, waardoor de levels een beetje dynamischer kunnen zijn qua hoogteverschillen.

Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force is wel vrij rechttoe rechtaan, maar dat maakt de game niet slecht. Sommige levels zijn non-lineair met sleutels en R2D2 aan je zijde. Tevens zijn er ook bossfights en een stuk of 4 vlieg-schietlevels (wederom vrij arcade stijl). Elk level ziet er heel anders uit en Luke leert geregeld nieuwe wapens, moves en forcepowers waardoor de gameplay wordt verrijkt. Je begint de game als padawan Lukeje die kleine sprongetjes maakt en met een blaster schiet. Maar je eindigt de game als Luke de Jedi die dikke lightsaber attacks doet, de tijd kan vertragen, dubbele sprongen maakt, dashmoves en zichzelf via de Force kan healen. Daarbij voel je je ook echt steeds meer een bad-ass.

desert skiff luke skywalker als jedi met lightsaber

Lightsaber Advance?

De besturing bij Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force erg soepel en loopt vloeiend en snel. Enige minpunt vind ik wel dat net als bij veel arcade-brawlers soms het knokken tegen vijanden vrij eentonig kan worden. De moeilijkheidsgraad is prima, niet te moeilijk maar nergens oneerlijk lastig. Wel is het vervelend dat je elk level helemaal moet uitspelen eer dat het wordt gesaved. Checkpoints zijn er zat voor wanneer je doodgaat, maar opslaan gebeurt enkel per level. Omdat de locaties zo anders zijn telkens, met meestal ook nieuwe vijanden, blijft het langer boeiend. Daarnaast helpt het ook mee dat je steeds nieuwe dingen leert en kunt, want dit mag je dan gelijk gaan toepassen uiteraard. Men zegt immers “Use the Force!”, niet “Learn the Force and don’t use it”.

Al met al is het dus een simpele, degelijke game. De graphics en animaties zijn allemaal overigens erg goed gedaan. De manier waarop vooral Luke en alle vijanden bewegen ziet er erg realistisch en vloeiend uit. De Star Wars feel is ook goed, met name de lightsaber geluidjes zijn erg gaaf en gevarieerd. Je kunt alle chapters die je hebt doorgespeeld weer per chapter opnieuw spelen, en je kan de game na uitspelen ook los per film episode doorspelen. Je speelt ook gedurende de game een soort gallery vrij, waarin je allerhande Star Wars gerelateerde foto’s en ontwerpwerk kunt bekijken. Het is altijd leuk als ook een simpele arcade-stijl platformer zoals deze game dit soort afwerking hebben. Ubisoft heeft dit erg netjes gedaan.

darth vader star wars trilogy apprentice of the force screenshot
Ehmm, wat gebeurt hier?

Eindoordeel

Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force is een prima, goed spelende platform/arcade stijl game waarbij je als Luke Skywalker door de originele trilogie heen schiet, rent, springt en lightsabert. Geen hoogvlieger, maar absoluut niet slecht. Dat de game een bepaalde eentonigheid heeft kan ik niet ontkennen, maar dat is iets waar ik op den duur bij veel arcade stijl games altijd last van krijg, ook al vind ik ze nog zo tof. Al met al is deze Star Wars game dus een prima titel op de Gameboy Advance, en bovendien is Apprentice of the Force ook nog eens Cheap with the Price.

dvd boxset star wars trilogie en gba game uiteengezet

Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force

7.8

Nostalgiefactor

6.5/10

Herspeelbaarheid

7.0/10

Grafisch

9.0/10

Muziek/Audio

8.5/10

Pros

  • Lekkere arcadestijl gameplay
  • Gevarieerde locaties en vijanden
  • Luke speelt echt van padawan tot bad-ass Jedi
  • Star Wars feel is goed aanwezig

Cons

  • Lange levels zonder save optie
  • Wordt soms eentonig
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.