Loading...
Mijn blog

Coronavirus Narigheden

retrogamepapa met coronavirus artikel spaarvarken en mond afgedekt

Het is denk ik nu al het woord van 2020: Coronavirus. Met het Coronavirus Covid-19 is heel de wereld in de ban, met name de media. Je merkt nu ook gelijk hoe moeilijk het is om hierover daadwerkelijk goeie informatie te vinden. Allerlei mensen roepen maar wat op social media, zoals gewoonlijk. Dat is normaal niet zo erg. Zoiets compleet idioots als Jan Smit aan het woord laten op tv over basisinkomen is triest, maar doet niet veel schade uiteindelijk. Maar wanneer we nu zouden gaan luisteren naar wat een willekeurige BN’er (ze zijn toch zo slim!) over Corona te zeggen heeft zou dit zelfs levens kunnen kosten. Moet je dan ook alles aannemen van wat deze trommelende gamenerd met zijn blogje erover te zeggen heeft? Nee, maar ik ga er wel wat bronnen bijpakken, waarvan ik hoop dat je wél iets aanneemt.

Wat is waar, en hoe erg is het coronavirus?

Ten eerste moeten we dit allemaal niet onderschatten. Ik geef toe dat ik er ook geregeld grapjes over maak, van “Hééé Ma Corona”, tot grapjes maken over welke drank je in huis gaat halen. Maar des te meer experts ik erover hoor, des te minder kan ik erom lachen. Infectious Desease Expert Michael Osterholm, die al zo’n 30 jaar onderzoek doet naar virussen en pandemies is iemand die er écht iets vanaf weet. Check eens wat hij erover te zeggen heeft. Dr. Osterholm is geen doemdenker en zegt ook dat je dit niet moet doen, maar het zal absoluut niet “zomaar overwaaien”.


Wat dr. Osterholm onder andere aangeeft is dat het:

  • Tot nu toe lijkt Covid-19 10-15 keer erger dan een normaal griepvirus qua infecties en aantal doden.
  • Coronavirus vrijwel niet in te dammen is omdat het zich via de lucht verspreid.
  • We staan aan het begin van de pandemie, dit gaat nog zeker maanden duren. Niet onderschatten dus.
  • Ook voor gezonde mensen boven de 40, niet alleen zieke oudjes kan het levensbedreigend zijn.
  • Kinderen worden vrijwel tot geheel niet ziek van Covid-19.

Gelukkig hebben we in Nederland ook mensen die weten hoe het zit, waaronder longarts Sander de Hosson. Ik raad je aan zijn twitter-account te volgen. Hij heeft veel tweets gepost inmiddels waarin hij heel duidelijk uitlegt (met goeie bronnen her en der), wat er aan de hand is en waarom je dit serieus moet nemen. Helaas heeft handenwassen amper tot geen zin, het is meer dat het ons het gevoel geeft dat we er iets aan doen. Fit zijn en vitamine C, dat doet nog het meest. Veel en frequent water drinken blijkt een fabel te zijn, al is dat sowieso goed, want veel mensen drinken veel te weinig.

Check de nieuwe richtlijnen

rijksoverheid.nl

rivm.nl

Aanpak en wat leren we van deze pandemie

Wie weet zal het uiteindelijk meevallen, laten we het hopen. Het enige dat zeker is, is dat we van het coronavirus voorlopig nog veel last gaan krijgen maatschappelijk, economisch en letterlijk. We komen er nu ook achter hoe ontzettend belangrijk het is dat je correcte en goeie informatie krijgt. Het is ook erg goed te merken hoe moeilijk dit nu is want ook artsen spreken elkaar tegen. Ik denk echter wel dat dr. Osterholm het qua kennis en ervaring op gebied van virusuitbraken, oorzaak en preventie, redelijk dik wint van vrijwel elke andere arts waar we van horen. De man haalt er zelf ook concrete data bij en geeft duidelijk aan wanneer iets wel of niet zeker is, en waarom.

Ik hoop vooral dat we als samenleving er mee om kunnen gaan, wanneer deze coronavirus uitbraak straks vele malen erger wordt en nog 3-6 maanden duurt. Hele draconische maatregelen is ook rampzalig voor de samenleving. Ik als ZZP’er verdien letterlijk geen cent wanneer ik niet werk. Veel ZZPers die net als ik in de muziekbranche zitten, komen nu al in de problemen. De kunstenbond wil daar nu iets aan doen. Daarnaast gaan ook vele bedrijven over de kop, en kan het allemaal nog verstrekkende gevolgen hebben, wanneer we niet heel goed samenwerken. Met alles dat afgezegd wordt, van je de lokale muziekavond in het dorp tot aan de E3, zullen heel veel bedrijven het wel voelen, en zelfs failliet gaan. Laten we hopen dat de overheid nu eens goeie acties onderneemt, en geen paniekbeslissingen.

coronavirus vergeleken met Resident evil 6 collector's edition box. Het lijkt veel op elkaar
links: Coronavirus, rechts: Resident Evil 6 (gaat over virus-uitbraak) CE box. Toeval…?

Tot slot

Uiteindelijk zullen de meeste mensen en de mensheid dit overleven. Het feit dat kinderen nagenoeg er totaal niet ziek van worden is toch wel een positief punt. Dit had voor hetzelfde geld andersom kunnen zijn geweest. Uiteindelijk zijn er ook positieve elementen, al ligt het eraan hoe we ermee omgaan. In China is al gebleken dat de luchtvervuiling als sneeuw voor de zon verdwijnt. De mensen die in quarantaine zitten leren omgaan met verveling, en met elkaar. Verveling is overigens iets dat ik in heel mijn leven nooit heb gekend. Ik kan 40 jaar lang fulltime thuis zitten gamen en dan nog heb ik niet alles uitgespeeld.

En dan als laatste hoop ik vooral dat de overheid en leiders een beetje worden wakkergeschud. Misschien toch íets meer preventie en voorbereiding volgende keer, zoals alle experts al jaren lopen te zeggen dat moet gebeuren? De experts hebben er al jaren op lopen hameren. Laten we hopen dat we er straks als samenleving sterker uit komen, in plaats van dat weer enkel verdeeldheid heerst met een dikke “ikke ikke ikke” mentaliteit. Er gaan genoeg potentiële leermomenten komen de komende maanden. en daarbij sluit ik af: Veel beterschap aan alle zieke mensen, en wees zuinig op jezelf en je naasten!

resident evil games

Binnenkort een blog over virus-uitbraken in games en echte post-apocalyptische settings. Resident Evil, The Last of Us, Days Gone, Death Stranding… Waarom zoveel games met dat thema?

2 comments
    1. Retrogamepapa

      Thanks Ron. Ik vond het niet gepast om er heel grappig over te gaan doen, gezien de ellende die er nu al mee is. Daarnaast irriteer ik mij ook echt aan al die mis-informatie en broodje aap verhalen die massaal rondgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.