Loading...
Other StuffStuff reviews

Ostheimer

ostheimer opstelling ridders foto retrogamepapa vintagemama

Populair houten speelgoed aus Deutschland.

Dit keer een stukje over Ostheimer. De houten dieren van Ostheimer hebben een bepaalde stijl en sfeer die niet te vergelijken is met andere (houten)-speelgoedmerken.Een beetje zoals de Efteling dat onder de pretparken heeft, is Ostheimer dat onder de houten dieren. Excuus trouwens voor de lange radiostilte, maar onze nieuwe baby blijkt er een van het type “high maintenance” te zijn en vraagt nogal veel van mijn tijd. 

Duitse pracht

Wanneer je naar de Ostheimer website gaat en je kijkt bij “Blick in die werkstatt” (zie hieronder) dan zie je een foto van een ietwat mollige oudere Duitse man met een prachtige mat in zijn nek. Toll, fantastisch, geweldig, autenthiek Duits, alleen al daarom toch? Ze vonden die foto blijkbaar zo goed, dat hij ook de productcatalogus mag sieren, en gelijk hebben ze; het werkt! Bij mij althans 😉

Sinds ik (ohnee, ons zoontje) Ostheimer verzamel is mijn Duits met rasse schreden vooruit gegaan, mede dankzij de Facebookgroep “Ostheimer Figuren (Aush-) Tauf und Verkauf”. Probeer dat maar eens uit te spreken zonder te struikelen, ik had er moeite mee in ieder geval. Om het hier op te schrijven heb ik ook 4 keer even op de Facebookgroep gespiekt hoe het in godsnaam te schrijven en ik heb toch ècht geen dyslexie. 

Houtwaarde

Waar ik ook dankzij het internet en facebook achter gekomen ben is hoeveel geld mensen bereid zijn om neer te tellen voor bepaalde figuurtjes die intussen uit de productie zijn gehaald en dus zeldzaam zijn geworden. Sommige figuurtjes, zoals de piraten, de reus, trollen en zwarte Piet zijn honderden euro’s per stuk waard en laatst is er nog GBP 2.000 geboden op een figuurtje van een tovenaar. 

Toen ik onwetend mijn verzameling begon zo’n 6 jaar geleden heb ik bij een lokale speelgoedwinkel destijds heel veel diertjes kunnen vinden voor de (toen zelfs) oude prijs. Sommige daarvan zijn nu verzamelstukken geworden die voor veel te veel geld van de ene naar de andere verzamelaar gaan en helaas in een vitrine worden gezet, wat ik erg jammer vind want het is speelgoed, bedoeld voor kinderen om mee te spelen en daarom liggen hier de zeldzame houten vis, zeester, pauw, aap, kano etc gewoon lekker tussen de rest in de mand met Ostheimertjes. 

Al moet ik wel zeggen dat ik mezelf even voor mn kop kon slaan laatst. Twee poppen die ik 4 jaar geleden nieuw in doos heb gekocht en verkocht voor 20,00 per stuk (ik vond ze toen niet leuk…), staan nu te koop voor 120,00 op marktplaats. Weer wat geleerd: verkoop je verzameling niet zomaar. Als resultaat wordt nu wel het huis te klein…

ostheimer sint en piet

Er was eens…

Het is ook niet zonder reden dat het speelgoed van Ostheimer zo geliefd is. Het wordt vrij kleinschalig gemaakt in Duitsland met inheems hout. Ik citeer even van een andere site:

“Al ruim 70 jaar staat het merk Ostheimer bekend om zijn zeer hoogwaardige kwaliteit en afwerking. Alle figuren van Ostheimer worden zeer gedetailleerd met de hand gemaakt van duurzaam Esdoorn en essenhout. De verfstoffen en olieën die worden gebruikt zijn voor 100% op natuurlijke basis.”

Omdat de materialen en afwerking zo natuurlijk en zacht mogelijk is en de figuurtjes afgerond (abgeëckt*) zijn afgewerkt zijn ze ook al tientallen jaren erg geliefd in de antroposofische gemeenschap en op vrije scholen voor de seizoenentafel, het tafelspel (sprookjes en verhalen naspelen in kleine versie op een tafel met stoffen of houten poppetjes) of om zo mee te spelen. 

de almacthige gans opstelling buiten

Verzamelaar of gewoon liefhebber? 

Tja, welke van de twee ben ik? Inmiddels hebben we een paar honderd Ostheimer figuurtjes en gebouwen en ze hebben me een rib uit mn lijf gekost en velen zou ik voor een nog grotere rib weer kunnen verkopen (is dat eigenlijk wel een zin?). Maar toch doe ik het niet, want ik heb liever de figuurtjes voor onze jongens om mee te spelen. En zeg nou zelf; als je het speelgoed van je kinderen mooi vind, dan is het toch een stuk minder erg als het overal rondslingert?

Regelmatig koop ik er nieuwe figuurtjes bij en een paar keer per week spiek ik even op Marktplaats wat het aanbod aan Ostheimer is. Maar 300,00 Euro betalen voor een Zwarte Piet of tovenaar zal ik niet zo gauw doen. Heb jij weleens heel erg veel betaald voor iets wat het eigenlijk niet waard was? 

*Abgeëckt: Antroposofische gebouwen en meubels kenmerken zich doorgaans door afgeschuinde of afgeronde hoeken, golvende of veelhoekige vormen en een uitgedachte kleurencombinatie. De gedachte hierachter is dat de omgeving invloed heeft op de mens. Langwerpige vormen nodigen uit tot bewegen en ronde vormen geven rust. Vrijescholen zijn ingericht met natuurlijke materialen zoals hout en steen.

onze zoon Wolf met zijn eigen uitstalling

Volgende keer zal ik iets sneller weer wat schrijven, want de pauze tussen mijn artikel over trollen en deze over Ostheimer heeft wel echt te lang geduurd!

5 comments
 1. Vintagemama

  Oooh, wat jammer Noëlle.
  …en niet eens aan mij 😅
  Je kunt je waarschijnlijk wel troosten met de gedachte dat een ander nu nog heel veel plezier beleefd ervan 🤗

 2. hans

  Ik heb 3 kaboutertjes (w.s. eerste generatie Ostheimer; te zien aan het blauwe stickertje onderop).
  Uit de boedel van mijn vader.
  Punt gaaf nooit, mee gespeeld.
  Is er een site waar ik deze kan aanbieden aan verzamelaars?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.