Loading...
Other StuffStuff reviews

Trollen

trollen verschillende merken

Intro(l) door Retro(l)gamepapa: Trollen gaat onze (nu al) geliefde Vintagemama het over hebben! Laatst had ze het nog over Monchhichi’s maar nu is de retro(l)-rage aan de beurt. Vanaf eind jaren 80-begin jaren 90 werden dankzij marketing PR trolle… eh goeroe’s deze guitige ietwat nudistische wezentjes anders genoemd: Trollz. Allez gericht aan kidz moezt met een z eindigen, want dat was vet blitz. Ehm… Ja. De algemene trend rondom deze Trollz was dat het voor meisjes was. Ik vond het echter ook keivet en had een aantal trollen (de helft in de foto’s is van mij), plus ik speelde de pc-game van Trollz helemaal grijs. Ik ben dus ook net als jij benieuwd wat Vintagemama erover te zeggen heeft!

Oh ja, die popjes met dat gekke haar!

Onlangs wees Leonie Ruissen (zie foto) mij in een gesprek op de trollen uit de jaren 90 en mijn hart maakte een sprongetje. Leonie heeft trouwens haar eigen blog “Leonie de Paradijsvogel”! Ik hoefde niet meer na te denken over een nieuw onderwerp om over te schrijven.

Ik herinner me nog goed dat ik vroeger toen ik een jaar of 10 was een trolletje had met roze haar en die deed ik dan Miss Sporty* parfum in het haar. Want als 10-jarig meisje moest ik om de een of andere reden alles parfumeren, ook geheime brieven naar vriendjes en vriendinnetjes moesten ervan voorzien worden anders waren ze niet ècht belangrijk en die indruk wilde je natuurijk wel wekken. Maar ik wijk af; Trollen!

Plastic poppetjes die iets te lang onder de zonnebank hebben gelegen met een brede wipneus, flaporen en neonkleurig piekhaar. Ow! En ze hadden natuurlijk billetjes! Niet geheel onbelangrijk. Er zijn verschillende merken op de markt (geweest), onder andere de Thomas Dam Trolls, de Russ Trolls, Arlenco Trolls, de Uneeda Trolls, Ace Novelty Trolls en de nieuwe trollen van Hasbro. 

*Miss Sporty: Ik heb het merk opgezocht en het bestaat nog steeds. Het zat destijds in een zwart flesje met een rode dop en kostte erg weinig (4 gulden geloof ik). Ik heb het een keer van iemand gekregen. Ik wacht al jaren op het nieuws van hun faillissement, maar dat wil om een of andere reden maar niet gebeuren. Hey, nu ik eraan denk; bestaan Naf-Naf en Oilily eigenlijk nog?

trollen originele merk
De originele TH Dam trollen waar het ooit mee begon

Trollensoorten

Ik ga eerst wat vertellen over de Thomas Dam Trolls want daar is het allemaal mee begonnen in 1959, toen de Deense houthakker Thomas Dam een houten trol maakte om zijn dochtertje Lila voor Kerstmis te geven. Toen hij zag hoe leuk ook de andere kinderen in Gjøl, Denemarken de trol vonden, begon Dam er meer te maken en richtte uiteindelijk een bedrijf op met de naam Dam Things, opgericht om de poppen in hard rubber en later vinyl te produceren. Nadat ze in de vroege jaren zestig in de Verenigde Staten waren aangekomen, werden trol-poppen een van de grootste speelgoedtrends van het decennium. De trollen van Thomas Dam zijn nu nog steeds de meest gewilde trollen onder verzamelaars. 

Ik had pas het geluk om in een kringloopwinkel twee supergrote Dam-trollen te vinden. Het was een moment van teleurstelling in mezelf en geluk tegelijk; Ik zou eigenlijk gaan minimaliseren (“wat doe je dan in de kringloop?” hoor ik je denken) en toen mijn oog op die twee snuitjes viel kon ik niet anders dan er naartoe te snelwandelen (in de kringloop zijn er altijd kapers op de kust, je weet maar nooit) en ze snel uit het schap te halen. Daarna zei ik nog met twinkelende oogjes tegen de twee vrouwen naast mij; ”Ik zou eigenlijk niks meer kopen, maar moet je dit nou toch zien!” Ze waren het met mij eens en ik kon mijn snelwandel-actie voor mezelf rechtvaardigen. 

retrogamepapa's trollen
Deze 2 Russ “Trollz” van Retrogamepapa behoren onder de A merken

Trollensoorten

Nu even een kort stukje over de overige merken: 

Uneeda Trolls: Ook wel bekend als Wishnik Trolls. Te herkennen  aan het dubbele hoefijzertje onder de voetjes. Ze werden verkocht in een blisterverpakking  waarop stond:”Rub my hair and make a wish”.

Ace Novelty Trolls: Deze waren heel erg populair in de jaren 90. 

Treasure Trolls: Deze hadden een glimmend steentje als navel en zouden geluk brengen. 

Russ Trolls: Deze hoorden bij de A-merken. Russ-trollen waren de verkleedkoningen onder de trollen. Zo heeft Retrogamepapa’s Russ trol een mummie-pak aan, deze had hij gekozen uit een heel groot schap vol verschillend geklede Russ Trolls (bijna had hij de ninja gekozen). 

Arlenco Trolls: Lijken erg op de Russ-trollen, maar het ‘Made in China’ gehalte ligt iets hoger.

rare andere trollen
Andere soorten trollen plus de nieuwe Hasbro Trollz(TM en ®, Hasbro kennende)

Rare Trollen

Wist je dat er ook Teenage Mutant Ninja trollen waren? Nou, mutant zijn ze zeker en super-super-supergroot! Maar de term ninja konden ze beter weglaten want ze hadden ook het mollige lijfje van de trollen gekregen. Ik liet ze aan Retrogamepapa zien en hij heeft ze nodig vindt hij. En dan zijn er nog de Dread Heads van Mighty Max, zoals de geelharige op bovenstaande foto. Echt op trollen lijken ze niet, maar ze komen uit dezelfde periode en hebben trollenhaar, reden genoeg om ze mee te tellen als ‘rare trollen’. 

Nieuwe Hasbro Trolls

Hasbro bracht de trollen, ofwel de “Trollz” terug met een gelijknamige film en tv-serie. De trollen zijn terug en in een nieuw jasje, of nieuw huidje, want ze hebben tegenwoordig alle kleuren van de regenboog. Ook zijn ze wat diverser geworden, de één dik, de ander dun, met verschillende uitdrukkingen en haarstijlen. Wat ik niet zo mooi vind, is dat ze de neus van de nieuwe trollen ook apart hebben ingekleurt. Dit geeft ze een beetje een dronken-clown uiterlijk en een Wario-vibe. 

De Leukste Trollen

De vintage trollen van Thomas Dam, absoluut! Helaas zijn ze moeilijk te vinden en tweedehands erg duur, maar ik ben al heel erg blij met de twee die ik al heb. En voor de Treasure Trol heb ik ook een beetje een zwak, maar dat is omdat ik die vroeger had. Welke trol had jij vroeger?

vintagemama met treasure troll
Dit ben ik met mijn Treasure Troll
4 comments
 1. Klaas Kuipers

  Pijnlijk om er via dit stuk opnieuw aan herinnerd te worden dat ik mijn trollen kwijt ben… Ik had een flink aantal Dam-trollen die hier in de omgeving alleen te koop waren in een bijzonder drogisterijachtig zaakje in een achterstraatje. Het rook er vreemd, stond overvol en deed nog het meest denken aan het appartement uit de film Troll (1986 – aanrader!!!). Ik weet nog dat die trollen toen ook behoorlijk prijzig waren. 30 a 40 gulden. Ik had o.a. een opa- en omatrol, een cowboytrol, een spaarvarkentrol, een leerlingtrol en nog wat. Die trollen roken overigens ook verslavend lekker. Verder had ik ook nog een groot aantal Russ-trollen en wat in mijn ogen “neppers”. Maar dat zullen dan trollen van de hierboven genoemde merken zijn geweest.

 2. vintagemama

  Hey Klaas!
  Wat gaaf! ….En wat een late reactie ook, sorry 😐
  Jammer dat je ze kwijt bent.
  Mijn ouders hebben ook bijna niks van mijn speelgoed bewaard.
  Retrogamepapa/Peter z’n ouders daarentegen hebben alles bewaard en netjes ook (tja… enigst kind heh *en een beetje verwend misschien ;-)* ).
  Ik denk dat je ze ook maar beter niet op Ebay op kunt zoeken om een nog diepere teleurstelling te voorkomen, er zijn best wat serieuze verzamelaars voor namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.