Loading...
4 bytes

4 Coole Cyberpunk Games

cyberpunk games

Cyberpunk 2077 is bij lange na niet de eerste

Lang voordat CD Projekt Red de hypetrain rondom deze tot voor kort vrij onbekende wereldstijl liet vertrekken van “Station Aankondiging”, bestond de term “cyberpunk” al. Er zijn al sinds de jaren ’80 films in het genre en sinds de jaren 90 games. Het is altijd schaars geweest, maar daar is de afgelopen paar jaar een inhaalslag (in-hack-slag) mee gemaakt. Hieronder heb ik 4 puike cyberpunk games op een rijtje gezet, die je alvast zoet kunnen houden tot 10 december, wanneer Cyberpunk 2077 uitkomt!

shadowrun shadow run cyberpunk game retrogamepapa

1: Shadowrun op Genesis Ên SNES

De Shadowrun videogames op de SNES en Genesis (US versie Mega Drive) zijn beiden totaal anders spelende RPGs, en beiden ontzettend goed. De Shadowrun games zijn, net als Cyberpunk 2077, gebaseerd op een tabletop roleplaying boek en systeem. Daarbij is Shadowrun echt zeker cyberpunk te noemen, maar tevens ook een “different beast”. Letterlijk, want in dit toekomstbeeld bestaan namelijk ook de bekende fantasy-wezens zoals orken, elven, draken; en er is magie. Alleen dat dan dus in een cyberpunk setting met tech, hacking en cyber-shizzle. Inmiddels zijn er ook nieuwere delen op de pc verschenen.

Zowel SNES als de Genesis versie van Shadowrun is schaars en duur. Makkelijkste is om de games via emulatie te spelen. Ik heb ze zelf origineel, waarbij ik de games speel op mn psp of Classic mini consoles.

cyberpunk game VA11 hall

2: VA-11 Hall-A

In mijn review van VA-11 Hall-A kun je lezen dat je een bartender bent in de dystopische Glitch City. Daarbij doe je drankjes mixen, praten met (stam-)gasten en een beetje lezen. Maar dat dan allemaal in een cyberpunk wereld. Klinkt als een saaie bedoeling, maar alles is leuk geschreven en de characters zijn erg divers en grappig. Het is veruit de meest ontspannen en luchtige ervaring die ik tot nu toe heb gehad met cyberpunk games. Geen doom en maar een beetje gloom.

VA-11 Hall-A is makkelijk digitaal verkrijgbaar voor de Switch, pc en PS Vita. De fysieke versie is nog te vinden op Play Asia of Ebay.

3: Deus Ex

Deus Ex blijft ÊÊn van de beste cyberpunk gameserie die er is, en zelfs overall. Deze hele gamereeks is een aanrader, van het bejubelde deel 1 tot aan de laatste “Mankind Divided” (ook al is dat een halve game qua verhaal). Legendarische game-director Warren Spector heeft het volgens mij zelf nooit cyberpunk genoemd, maar het valt niet te ontkennen: global conspiracies aangaande grote corporaties die het voor het zeggen hebben, human augmentation en heel de dystopische rambam. De makers van Cyberpunk 2077 hebben al aangegeven dat Deus Ex een belangrijke inspiratiebron voor ze was.

De Deus Ex games zijn allemaal makkelijk en goedkoop aan te komen, op consoles en pc. Dikke, dikke aanraders. JA, ook het deel 2 waar iedereen zo op moppert is gewoon keigoed.

dex cyberpunk games
Een andere Tony dan die in mijn blog, al lijkt hij wel een beetje.

4: DEX

Dex is een cyberpunk game die ik nog amper heb gespeeld, maar alles lijkt mij erg gaaf. Het is eigenlijk een platforming-RPG met shoot-em-up stukken wanneer je cyberspace in gaat. Het doet mij een beetje denken aan de klassieke game Flashback (net niet cyberpunk te noemen), omdat het zo’n vage mix is tussen platforming en rpg.

Binnenkort komt de game eindelijk fysiek uit, via Red Art Games en via Play Asia zijn ze nog te bestellen op moment van schrijven. Digitaal rond de 20 euro verkrijgbaar op onder andere de Xbox One en Switch.

bossfight

Uiteraard zijn er meer cyberpunk games! Graag wil ik nog AKANE op de Switch noemen als eervolle vermelding, omdat ik geen genoeg krijg van deze arcade slash-cyberpunk game. Wellicht maak ik nog een aparte cyberpunk-lijst voor de Switch, want er zijn er nog meer. Wat is jouw favoriete cyberpunk game?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.