Loading...
4 bytes

4 grote SNES games van topkwaliteit

grote snes games stapel foto retrogamepapa

Deze Super Nintendo games waren nog groter en langer dan gedacht.

Er zit een behoorlijk verschil in de grootte van games en hoe lang dat ze leuk zijn om te spelen. Dit is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven. De ene game speel je in een uurtje uit, maar die wil je nog wel 20 keer doorspelen (zoals shoot ‘m ups), andere games zijn lange zitten van 40-50 uur en raak je vervolgens de komende 10 jaar niet meer aan. Vroeger toen ik lang moest sparen om ook maar één game computerspel te kunnen kopen, dus ik was heel kritisch met wat ik kocht (zie ook mijn blog over games kopen vroeger). Onderstaande titels heb ik alle 4 met mijn eigen centjes betaald, en ondanks dat ik al verwachtte dat ze groot waren, wisten ze mij te doen verbazen hoe ontzettend lang ik er plezier van had.

1: Yoshi’s Island

Dit was de eerste game voor de Super Nintendo die ik kocht van mijn eigen centjes. Dat bleek gelijk een echte grote SNES game. Een deel hiervan was verjaardagsgeld. Ik had op mijn 14de verjaardag van mijn ouders de SNES console spelcomputer gekregen met Killer Instinct, en het was natuurlijk leuk om er nog een spel bij te hebben. Yoshi’s Island was net uit en ik vond het er briljant uitzien. Dat bleek waar, want het is nog altijd één van mijn meest geliefde platformgames. Dat de game zoveel levels zou hebben en dat het zo’n ongelooflijke uitdaging zou zijn om alles te halen in alle levels (met name de idioot moeilijke bonuslevels), had ik nooit gedacht.

Ruim 60-70 uur had ik met het groene drakenbeest rondgerend eer ik alles had gehaald. De game is overigens ook heel herspeelbaar, zolang je bij de normale levels blijft. Die teringmoeilijke levels hoef ik niet nog een keer te spelen. Yoshi’s Island is te spelen op de SNES mini of op de Switch met de SNES Switch online games. De oude originele cartridge is ook nog te vinden voor een redelijke prijs.

Heb speciaal een foto gemaakt van de kaft

2: Terranigma

Deze game kocht ik voornamelijk omdat ik verliefd was geworden op de kaft. Bovendien kon ik zien dat het een JRPG was van dezelfde makers als Illusion of Time, namelijk Enix (voordat zij met Squaresoft het Square Enix van nu vormden). Daardoor zou het de hoge prijs van 149 gulden (toen normaal) wel waard zijn vermoedde ik. En dat bleek meer dan waar! Terranigma begint vanuit een soort inner Earth, waarbij jij vanuit jouw dorpje naar 4 torens toe moet die vol monsters zitten. Best saai en cliché, ware het niet dat ik de muziek en artstijl zo geweldig vond. Wat bleek na zo’n 6 uur (rustig aan spelen)? Dit was slechts de proloog van de game!

Terranigma verrast de speler zo nu en dan met een nieuwe chapter, waardoor het erg divers blijft en onvoorspelbaar. Het is een grote SNES game, maar naar JRPG standaarden vrij normaal. Uiteindelijk deed ik er ruim 40 uur over de eerste keer, maar het is ook een game die ik meerdere keren leuk vond om te spelen. Terranigma is nog altijd een unieke, geweldige game. Terranigma raad ik aan via emulatie te spelen, want de originele SNES game is behoorlijk duur en zeldzaam.

grote SNES game Donkey Kong Country 2 screenshot retrogamepapa

3: Donkey Kong Country 2

Dit is één van de meest geliefde platformgames allertijden. Zodra ik DKC 2 ook maar 2 minuten speel, besef ik altijd weer: damn, wat is en blijft dit toch een geniale game. Niet alleen de graphics zijn goed, maar alles is goed: de besturing, leveldesign, vijanden, muziek… echt alles. Zo ook qua geheimen en vrij te spelen content is DKC 2 geniaal (iets dat een Rare trademark werd sindsdien). Het normale einde halen kost al veel tijd, want de game heeft veel lange, pittige levels. Maar je hebt een extra wereld waar je allemaal levels in kunt unlocken, door middel van alle geheimen te vinden in de normale levels. Vele, vele uren extra speelplezier én misère, want deze bonuslevels (en eindbaas) zijn echt supermoeilijk.

Om de eerste eindbaas te bereiken zul je gemiddeld er al wel zo’n 20-30 uur op hebben zitten (afhankelijk van je 1337 skills en speeltempo). Voor het extra einde te halen kun je hier gerust nog zo’n 10-20 uur bij tellen. Bovendien heeft DKC 2 dezelfde sterke herspeelbaarheid als Yoshi’s Island. En ook een keer in de supermoeilijke levels alles halen: nee dank u. Tevens is DKC 2 speelbaar met de Super Nintendo Switch Online, op de Wii U en op de SNES classic.

Chrono Trigger meerdere versies

4: Chrono Trigger

Dit is naar mijn inzien de ultieme klapper op de SNES. Hoe ik eraan kwam kan ik een hele blog aan besteden, maar in de kern kwam het op hetzelfde neer als bij Terranigma: mooie hoes, Squaresoft logo en het is een JRPG. Mijn gamenerd-sense tingelde zo hard dat ik moest en zou de game hebben. En Chrono Trigger bleek vervolgens nog vele malen beter dan ik had kunnen hopen. Het complexe, lange en pakkende verhaal over tijdreizen blijft boeiend. Daarbij is Chrono Trigger vrijwel eindeloos (her)speelbaar, mede dankzij de 10 verschillende eindes en geweldige New Game + feature

Om het gewone eerste einde te halen ben je al wel ruim 40 uur bezig. Voor alle eindes te halen kun je dat verdubbelen. Ik heb zeker ruim 150 uur in Chrono Trigger gepompt op mijn Super Nintendo. De cartridge is zelfs iets verkleurd, omdat deze ruim 4 jaar lang in mijn SNES onder te TV bleef staan. Ook al was er al de N64 en PS1, Chrono Trigger speelde minimaal 1x per week. Chrono Trigger is beste te spelen met de DS versie (heeft ook gave extra’s), of emulatie, want het is niet cheap om deze voor de SNES te vonden (is het nooit geweest).

Er zijn nog zat hele grote SNES games te noemen (vooral de RPG’s), maar hier heb ik er 4 gekozen waarvan ik de grootte niet had verwacht. Heb jij nog games op de SNES gespeeld waarvan je ervan stond te kijken dat ze zo lang duurden? En wat zijn uiteindelijk de grootste games die je hebt gespeeld op de SNES? Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.