Loading...
Mijn blog

Star Wars Games niet meer EA exclusive

star wars games EA logo retrogamepapa

Wat betekent dat? Betere kwaliteit, meer kwantiteit?

EA heeft sindskort niet meer de exclusieve licentie voor het releasen van Lucasfilm trademark games. Betekent dit dat er geen Star Wars games meer uitkomen via EA? Nee, maar het betekent wél dat andere studio’s en uitgevers aan de digitale slag mogen gaan met een galaxy far, far away.

EA en Star Wars games

Dat EA als bedrijf niet echt geliefd is in de gaming community is eigenlijk een understatement. Meerdere keren kreeg het bedrijf de discutabele eer om alom door middel van stemmen uitgeroepen te worden tot “worst company in the world”. Terwijl er bedrijven zijn die systematisch het milieu kapot maken en mensenrechten schenden, vond “het internet” toch meerdere malen EA veruit de grootste tiran. Afgezien van dat dit bewijst dat de meeste stemmers waarschijnlijk game-nerds waren, vind ik het een beetje overdreven. Maar ik voel ook weinig liefde voor EA. Al zo’n 25 jaar komen ze over als een zielloze gretige geldwolf die totaal geen ene reet geeft om kwaliteit, integriteit of überhaupt games als artvorm. Hierover heb ik al eens een column geschreven, al haal ik daar ook vooral premier Rutte door het slijk.

Elke keer wanneer het tij lijkt te keren, flikt EA weer wat. Menig talentvolle studio met vette unieke game IP’s is in het verleden overgenomen (opgeslokt) door EA. Vervolgens brengt talentstudio X dankzij bemoeienis van EA alleen nog maar poep uit, en wordt zowel de studio als de vette IP’s de nek omgedraaid. Hoe ging het nu de afgelopen jaren? De Star Wars games die EA heeft uitgebracht zijn toch echt goed. Het ging eerst nog even grandioos fout met Battlefront II, waar EA dacht nóg meer monnie dacht binnen te halen en heel de game op slot had gezet achter paywalls. Maar… Uiteindelijk fixten ze dit wel, en is de game erg vet. Zo vind ik de singleplayer campaign van SW Battlefront II ook erg goed te pruimen. Daarna kwam de geweldige Jedi: Fallen Order en Star Wars Squadrons, die ik voor zover ik deze heb kunnen spelen ook erg goed te genieten vind.

star wars games screenshot battlefront 2 retrogamepapa

I’ve got a bad feeling about this?

Je kunt daarom niet zeggen dat het een ramp is geweest met Star Wars games de afgelopen jaren. Ik denk zelfs dat EA en de developer studio’s het heel erg goed gedaan hebben. De volgende positieve aspecten zijn mij opgevallen:

  • echte diversiteit in de type games
  • veel (gratis) post-launch content, updates en aandacht
  • gematigde releases. Kwaliteit boven kwantiteit
  • geen onbetaalbare collector’s editions of idioot veel verschillende versies

Uiteindelijk rest mij weinig anders te zeggen dan: chapeau, EA en Lucasfilm. Maar ja, het blijft wel EA. Het is wachten tot ze weer iets vreselijks flikken. Een vervolg van Jedi: Fallen Order is reeds in de maak. Ik verwacht dat dit weer een topper wordt, maar ik blijf op mijn hoede.

Het nieuws dat nu dus ook andere studio’s Star Wars games gaan maken is toch wel erg heugdelijk te noemen. Er zijn er blijkbaar al in de maak, want Ubisoft is namelijk al bezig met een open wereld Star Wars game te maken. Als Ubisoft deze van de kwaliteit van AC IV Black Flag of de laatste AC Valhalla weet te maken, kan ik nu al niet wachten hierop. Alleen zal dit ook betekenen: Idioot dure en meerdere collector’s editions, en waarschijnlijk een game die langer duurt om te spelen dan het duurt om in je eentje een death star te bouwen. Tevens is Machine Games, bekend van de recente Wolfenstein games, bezig met een nieuwe Indiana Jones game. Oh ja, Lucasfilm is niet alleen Star Wars… Ook goed nieuws dus!

star wars games lucasfilm screenshot indiana jones fate of atlantis retrogamepapa
Geef mij nog maar een point-and-click adventuretje

KOTOR Godvor!

Wat voor games willen de Star Wars liefhebbers het liefst zien? Eigenlijk wilt de gaming community vooral 1 ding: dikke Star Wars games als Knights of the Old Republic. Sterker nog, we willen een remake of nieuw deel ván The Knights of the Old Republic potverdrie! Er gaan al lang geruchten rond dat er een remake aan komt, maar vooralsnog is hierover niks zeker. Als je kijkt hoeveel titels al wel niet meerdere re-releases en remakes hebben gehad die nog niet eens half zo goed zijn als Knights of The Old Republic (KOTOR), mag het wel eens ervan komen. De 2 oude KOTOR games van BioWare spelen nog prima, en kun je op de Xbox One/Series X ook met enige HD pimping spelen. Maar ze voelen wel echt gedateerd aan, want ze komen uit een tijd van weinig disc-ruimte en 3D-modeleren stond nog in de kinderschoenen.

Uiteindelijk wilt iedereen wel iets anders. EA heeft samen met de developers echt diversiteit geleverd, en nu er meer studio’s aan de gang kunnen, zullen we nog meer verschillende soorten Star Wars games zien. En dat is iets dat toch vooral positief is te noemen. Enige minpunt dat wellicht hierdoor marktverzadiging optreedt. Teveel is ook niet goed. Zo heb ik dat nu ook met alle verschillende Star Wars series die in de maak zijn. Ja Disney, moet je echt zo doorslaan na het succes van The Mandalorian? Games ontwikkelen kost veel tijd, zeker de AAA kwaliteit die iedereen verwacht met Star Wars games. Dus ik zeg tegen de developers: May the force be with you!

veel star wars games
Er zijn sowieso genoeg goeie oude Star Wars games!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.