Loading...
4 bytes

Mijn 4 favoriete PS1 Squaresoft games

PS1 squaresoft games retrogamepapa

Afgezien van de Final Fantasy games.

Voordat Square Enix bestond, waren het eerst twee aparte bedrijven/game-ontwikkelaars: Squaresoft en Enix. Deze twee fuseerden uiteindelijk, mede omdat Squaresoft zichzelf finaal fanancieel de grond in had gewerkt met de Final Fantasy The Spirits Within film. Ten tijde van de PS1 Playstation* ging Squaresoft helemaal 100% voor deze console en liet de N64 en Sega Saturn links liggen. Dé game die mij over de streep trok om een Playstation te kopen was Final Fantasy VII.

Vervolgens kwam ik erachter dat Squaresoft nog veel meer toffe games ervoor aan het uitbrengen was. Helaas kwamen er ook veel niet uit in Europa, maar mijn lokale gamestore had gelukkig vaak import games voor fatsoenlijke bedragen. Hieronder heb ik mijn 4 favoriete PS1 Squaresoft games gezet, zonder de Final Fantasy games (FF 1,2,4,5,6,7,8,9 en Tactics) mee te tellen! Legend of Mana, die nu HD remastered uit is, heb ik ook niet meegeteld.

*Zo noemden we dat, uiteraard zei niemand “Pee-Es 1” toen er nog alleen de eerste Playstation er was.


1: Parasite Eve (1 en 2)

Parasite Eve is een gamereeks met een bizar horrorverhaal, en is qua setting in het heden/zeer nabije toekomst. Dat is echt een uitzondering voor Squaresoft. Het verhaal durft ook lekker ver te gaan en de gore liegt er niet om. Beide games hebben een ontzettend gave sfeer vind ik vooral. En nog een goed pluspunt: de hoofdpersoon Aya Brea is een stoere vrouw!** Zij draagt ook echt het verhaal en je leeft sterk met haar mee door het nare horror-avontuur.

In Europa kwam enkel Parasite Eve 2 uit, vandaar dat ik ze beiden maar noem en tel als één. Ik kan ook niet echt kiezen tussen deze twee PS1 Squaresoft games. Beide games zijn erg anders met ieder eigen voors en tegens. Parasite Eve 1 speelt meer als een Final Fantasy game, deel 2 juist als een survival-horror game. Deel 2 is meer mijn ding qua gameplay. Toch beviel deel 1 mij iets beter, want daarbij zat ik echt aan de buis gekluisterd, zo benieuwd was ik hoe het verder ging. Bij Parasite Eve 2 had ik dit echt minder, en deel 2 is naar mijn gevoel ook te lang en geregeld vervelend moeilijk.

**Helaas is dit bij het derde en laatste deel op de PSP niet het geval, wat ik echt borderline mysogenie vind.


2: Front Mission 3

Dit is nog altijd een vrij onbekende gamereeks van Squaresoft. Al helemaal in Europa, want dit is het enige deel dat ooit hier officieel is verschenen, naast de spin-off Front Mission Evolved. Dat is erg jammer, want het is een erg gave futuristische mech tactics game in de stijl van Final Fantasy Tactics. Deze games hebben als voor- en nadeel dat ze ontzettend lang duren. Uiteindelijk heb ik de game nooit uitgespeeld, al wil ik dat altijd nog wel eens doen.

Ook al heb ik zelf altijd moeite om in een gamereeks te stappen vanaf een sequel, omdat het in dit geval niet anders kon besloot ik toch de “Squaresoft seal of quality” te vertrouwen. En dat bleek terecht, want Front Mission 3 is echt een hele vette game met een heel vet plot. Destijds was Squaresoft inmiddels de koning van CGI cutscenes en dat showt deze game ook maar al te goed. Enige nadeel is wel dat je bepaalde tactieken enzo moet doorhebben, anders kom je er amper tot niet doorheen. Een strategy guide erbij pakken of wat tips vooraf raad ik bij Front Mission 3 sterk aan.


3: Xenogears

Misschien is dit nog altijd wel de meest ambitieuze JRPG die Squaresoft ooit heeft gemaakt. Xenogears is gigantisch, en als je iets leest of ziet over de “making of” dan kom je erachter dat de game eigenlijk nóg groter en langer had moeten zijn. Daarbij is Xenogears niet alleen lang, maar het is ook heel erg goed. Volgens veel Square Enix RPG devoten is het zelfs nog altijd de beste. De game begint met Fei die in bezit komt van een grote mech (gear), waarvan men niet meer weet wie ze ooit gemaakt heeft. Een heel avontuur ontpopt zich uiteindelijk, waarbij je de hele wereld over gaat.

Het avontuur in Xenogears heeft een langzame opbouw naar grote episch-heid zoals Grandia dit bijvoorbeeld ook heeft. Het plot wordt uiteindelijk wel dermate complex dat je de game niet eventjes een maandje of 3-4 links kunt laten liggen. Deze fout maakte ik zelf dus en ik moet nog altijd Xenogears uitspelen om die reden. Na de game ruim een half jaar niet te hebben gespeeld had ik geen flauw idee meer wat er gaande was, afgezien van dat het VEEL was. Overigens is dit de eerste van de “Xeno” games van game director Tetsuya Takahashi.


4: Vagrant Story

Dit is mijn absolute persoonlijke favoriet van dit lijstje. Vagrant Story is een soort combinatie tussen een RPG en Metal Gear Solid, qua zowel verhaal als gameplay. Alles speelt als een action-rpg, maar de gevechten gaan semi-turn-based waarbij je kunt kiezen welke gedeeltes van de vijand je raakt. Het verhaal, de sfeer en gameplay is allemaal top notch. De setting is fantasy, aan de serieuze en meer realistische kant, met weinig magie. Je speelt Ashley Riot, een soort mercenary die een ontvoerd persoon moet zien te terug te vinden. Dit brengt hem naar Léa Monde, een verloren magische stad die lang geleden losgerukt is van het vasteland.

Vagrant Story speelt zich af in Ivalice, dezelfde wereld waarin Final Fantasy Tactics en XII zich afspelen. De game heeft een rauwe, gritty feel en de characters zijn allemaal interessant. Alle games rondom Ivalice komen allemaal uit het brein van director Yasumi Matsuno, van wie ik wel behoorlijk fan ben. Plottechnisch en qua dialogen zijn zijn games altijd ijzersterk, alsook heeft hij een mooie cinematografisch vizie. Helaas zijn vanaf 2012 al zijn games enkel digitaal verschenen, waarvan een paar zelfs alleen in Japan en voor mobile (bah).

vagrant story PS1 squaresoft games retrogamepapa

Als vijfde honorable mention wil ik nog Bushido Blade noemen. Dat is en blijft één van de meest unieke PS1 Squaresoft games. Deze samurai-code simulatie fighting game heb ik destijds ontzettend veel gespeeld en is en blijft een gedurfde productie qua benadering. Vandaag de dag is deze game wel moeilijk in te komen. De enige games van Squaresoft op de PS1 die ik nog weinig tot niet heb gespeeld zijn de Saga Frontier games, alsook Brave Fencer Musashi. Wellicht hadden deze games wel Parasite Eve of Front Mission van deze lijst verstoten. Eigenlijk heeft Squaresoft destijds alleen maar goeie PS1 games uitgebracht. Heb jij een favoriet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.