Loading...
4 bytes

Switch OLED kopen, ja of nee.

switch oled retrogamepapa switch vs oled

4 redenen om wel of juist niet de nieuwe Switch OLED te kopen.

Sinds deze week (5 tot 11 juli 2021) weten we dat nu officieel er een nieuwe, verbeterde Switch aan komt. Het waren eerst enkel geruchten, waarbij men vooral de term “Switch Pro” rijkelijk overal rondwierp in allerhande nieuwsberichten. Een nieuwe, sterkere 4K compatible Switch zou snel zijn aantreden doen! Zo ver is het blijkbaar nog niet, weten we sinds deze week. Maar zoals je kunt lezen op de Engelstalige gamesite Instakilled, is er wel degelijk iets op komst. Er komt vanaf 8 oktober dit jaar de Switch OLED! Met, zoals dat je wellicht al vermoed, een OLED scherm, maar niet veel extra’s verder.


Switch OLED kopen – Reden 1: Hardware

Wel kopen: Betere Hardware

Het enige verschil tussen de oude Switch en de nieuwe Switch OLED is het feit dat het iets beter is qua scherm en gebruiksgemak. Het handheld-mode scherm is groter en OLED. Games zullen dus in handheld mode mooier spelen. OLED zorgt voor superheldere kleuren en kan ook letterlijk veel helderder. Maar OLED zorgt er vooral voor dat zwart Γ©cht zwart is op je scherm. Dit zijn de verdere verbeteringen op een rijtje:

  • ethernet port in de dock
  • interne opslag verhoogd naar 64 GB
  • bredere, stevigere standaard voor “tafel-modus”
  • betere speakers in de handheld mode

Niet kopen: Heel weinig verschil

Er zijn wel wat verschillen, met name het scherm is beter, maar zijn ze echt zo significant? Naar mijn mening niet. Het scherm van de originele Switch is ook al erg goed. Je betaalt er ook 50 euro meer voor, waardoor je op zo’n 350-400 euro zal uitkomen (prijzen zullen wisselen). Als je met de Switch voornamelijk op de TV zult spelen of speelt, dan is de Switch OLED upgrade versie echt overbodig.


Reden 2: Wel of niet al een Switch hebben

Wel kopen: Als je de Switch nog niet hebt

Zoals je uit reden 1 kunt opmaken is er wel verschil tussen de oude en nieuwe Switch versie, maar groot is deze toch echt niet. Heb je echter nog altijd geen Nintendo Switch in huis gehaald, dan is de Switch OLED een goede overweging. Je betaalt iets meer, maar je haalt er ook een betere versie mee in huis. Met name als je veel in handheld mode speelt, is de OLED de beste keuze.

Niet kopen: Als je al een Switch (console versie) in huis hebt

Wanneer je al een Switch in huis hebt is het waarschijnlijk toch echt niet nodig om een nieuwe versie te kopen die slechts marginaal beter is. Hier zelf in huis hebben we zowel de normale Switch alsook de Switch Lite (waar ik het meest op speel). Beiden zijn in 2020 aangeschaft, dus ik vind het echt volkomen overbodig om nu al weer in 2021 een Switch OLED te kopen die, zoals ik nu al paar keer heb aangegeven, maar ietsje beter is dan zijn oudere broer.


Reden 3: Design

Wel kopen: Mooi wit design

Wacht jij nu al 5 jaar op het moment dat er eindelijk eens een mooie witte Switch op de markt verschijnt? De Wii U kwam bij launch al gelijk met een mooie witte versie, waarom deed Nintendo dat niet bij de Switch? Wees echter niet getreurd… Het wachten duurt namelijk niet lang meer! Vanaf 8 oktober 2021 kun jij een prachtige stralend witte Switch OLED in huis halen! Verder is er qua design weinig tot niks anders, overigens.

Niet kopen: Alleen maar in wit design verkrijgbaar (vooralsnog)

Wil jij helemaal geen knalwitte console in je huiskamer staan, en laat staan dat je zoiets bleeks in je pollen wil vasthouden? Laat dan deze (eerste versie van de) OLED Switch links liggen! Wie weet komt er nog een limited edition van voorbij in allerhande schitterende kleuren. Ik hoop niet dat ze een speciale Switch OLED Metroid Dread, want dan krijgt Nintendo mij waarschijnlijk toch weer te pakken.


nintendo switch vs lite

Reden 4: Gadgetfreak zijn ja of nee

Wel kopen: Als je per se de nieuwste en beste Switch wilt

Ben jij zo iemand die het niet kan uitstaan dat je thuis zit met een oudere versie van een apparaat? Lig jij straks ’s nachts wakker van het feit dat jij niet de Switch OLED hebt, ook al is deze maar marginaal beter? Voelt jouw oude krakkemikkige antieke Switch na 3-4 jaar als een inferieur stuk schroot? Koop dan natuurlijk gewoon lekker wΓ©l deze nieuwe versie als die uitkomt! Jouw obsessieve compulsieve haantje-de-voorste drang is dan weer even gesust.

Niet kopen: Beetje zonde van je geld

Aangezien de prijs van de Switch OLED zo’n 50 euro hoger zal liggen is het ook echt maar de vraag of de verbeteringen dit wel waard zijn. Uiteraard kun je je oude Switch vervangen, maar ook daar lever je geld op in. Ben je iemand die niet per se het beste in huis hoeft te hebben, dan lijkt mij nog altijd de normale Switch, of de nog altijd supergave Switch Lite in veel gevallen een betere en voordeligere optie.

switch voor ogen retrogamepapa geen switch oled

Uiteindelijk kan ik advies geven wat ik wil, maar moet je toch vooral luisteren naar jezelf. Voel jij echt de drang om je oude Switch in de wilgen te hangen omdat deze witte mini-upgrade Switch OLED er komt? Go your gang, uiteraard. Ik verwacht bovendien dat Nintendo zal stoppen met het produceren van de oude versie. Zou er ook een Switch Lite OLED nog komen wellicht? Laat mij weten hoe jij erover denkt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.