Loading...
Mijn blog

Beste Console Aller Tijden

retrogamepapa Peter met consoles om hem heen dreamcast, nes, ps2, xbox 360

En hoe dit onlosmakelijk is verbonden met nostalgie en eigen ervaring.

Ik zie geregeld artikelen voorbij komen met dit soort stellige beweringen. Zo zag ik eentje laatst over de Nintendo Switch bij Washington Post, waar deze journalist uitlegt waarom deze console “the best evah” is. Ik zag afgelopen tijd vooral een hoop PS5 vs Xbox Series X, waarbij je vaak al snel merkt met een fanboy van Sony of Microsoft te maken hebt. Het is altijd ook lekker “click-baiterig” om zo’n artikel voorbij te zien komen die zo resoluut iets verkondigd als “de beste console aller tijden” te weten. Ik kan je alvast zeggen dat ik hier niet aan uit ga komen, maar in mijn reis op zoek naar “de beste” doe ik wel wat ontdekkingen en constateringen! Weet jij al duidelijk hoe jij het ziet en wat voor jou de beste console is ooit? Leest u maar hoe ik ernaar heb gekeken!

You’re complexy the best!

Al vaker heb ik aangegeven niet goed te zijn in lijstjes, top 5 dingen en moeten kiezen wat ik “de beste” vind van iets. Ik vind meestal dat meerdere dingen op plek nummer 1 moeten dan. Ik heb een paar artikelen terug geschreven over mijn favoriete consoles. Daarbij stond de SNES uiteindelijk op nummer 1. Met veel moeite trok ik die conslusie, ook al voelde ik mij hierdoor een verrader naar mijn Sega Saturn, PS1 en Dreamcast. Maar het was mijn eerste console! De eerste die ik zelf had, waarbij ik echt verliefd werd op de games en charme van alles. Maar is het ook de béste console allertijden te noemen? Laat ik eens wat generieke stellingen af gaan.

Stelling 1: De beste console is altijd de snelste die op dat moment uit is, met de nieuwste hardware erin.

Dit zal menig persoon vinden, want immers zijn de games het mooiste en kunnen er dingen op die de generatie ervoor nooit kon. Dat is meestal helemaal waar, maar er komt toch wel meer bij kijken. Uiteindelijk moeten er ook nog goeie games op verschijnen. Zolang dat niet het geval is, dan heb je niks aan al die grafische pracht en praal. De PS5 en Xbox Series X zijn op dit moment alleen maar goede consoles dankzij dat ze games van de vorige generatie kunnen spelen. Ze moeten hun strepen qua unieke releases echt nog verdienen. Je kan en mag gerust er alle vertrouwen in hebben dat één van de twee “de beste console aller tijden” zal worden, maar voor nu vind ik dat je dat echt niet kan zeggen.

Wat je wel zou kunnen zeggen is dat hardware wel degelijk een beslissende rol speelt. De ene console doorstaat de tand des tijds toch echt minder goed dan de ander. De N64 vind ik geweldig, maar dankzij zijn blurry wazige graphics vind ik het momenteel ook de meest onaangename console om op te spelen. Ik zal pas weer N64 games gaan spelen als ik een goeie Retron console of HDMI converter heb gevonden/gekocht. Games spelen op de oudere NES, SNES, Mega Drive en dergelijke kan ik nog even van genieten als 20-30 jaar geleden. De 3D games op de PS1 zijn vaak ook taai, maar daar heb ik toch ook minder last van dan met N64 graphics. 2D games op de N64 en PS1, zijn wederom beter te genieten.

favoriete consoles sega verzameling spelcomputers retrogamepapa
SEGA: Altijd de underdog, maar toch net als Nintendo een pionier met zijn consoles
Stelling 2: De console met de meeste goeie games is de beste.

Dit is wel een goede maatstaf waarmee je uiteindelijk de beste console allertijden zou kunnen bepalen. In elk geval is het een zeer belangrijke factor. Uiteindelijk zijn het voornamelijk de games die bepalen hoe goed wij een console vinden. De grafische pracht en praal helpt hier wel bij, maar is in wezen secundair. Ten tijde dat ik mijn SNES had was ik ook nog echt een pc gamer. De pc had veel betere graphics, maar toch speelde ik het meest op mijn Super Nintendo console. Want de pc had geen Donkey Kong Country, Secret of Mana, Killer Instinct of Chrono Trigger.

Welke console heeft dan daadwerkelijk de meeste goeie games? Dat is natuurlijk iets waar de meningen over verdeeld zullen zijn. De één zal zweren bij de NES, de ander bij de PS3. Dit vind ik persoonlijk ook ontzettend moeilijk. Objectief gezien is de PS2 nog altijd de console met de meeste games ooit, waarvan er van de 4000 titels toch een hele hoop goeie bij zitten. Maar de huidige generatie consoles zitten midden in de “digital age”, waarbij je echt ladingen diverse games digitaal tot je beschikking hebt. Van kleine quirky retro 8-bit stijl games tot bizarre grafische spektakels. De Nintendo Switch is hierin naar mijn gevoel de winnaar aan het worden.

favoriete consoles snes saturn en dreamcast
Stelling 3: De beste console aller tijden is degene met de meeste nostalgische waarde.

Zoals ik al eerder heb gemeld is dit voor mij de SNES. Dit is uiteindelijk sowieso het geval, wanneer je “beste = lievelings” denkt. Maar vind ik het dan ook wel echt de beste console aller tijden? Met deze derde stelling besef je ineens dat het vooral ook afhangt van wat jij zelf ziet als “beste”. Alleen al over die term kun je lang debatteren. Toch zal iedereen het wel eens zijn over een aantal dingen:

  1. De console moet een goeie ervaring leveren qua gameplay, dus sterk genoeg zijn voor de games die erop draaien met goeie controllers en accessoires.
  2. De hardware moet degelijk zijn. Eerste run PS2 en Xbox 360 waren verschrikkelijk, maar latere versies zijn wel goed.
  3. Er moeten goeie games voor zijn. Zie stelling 2. Maar hoeveel, en hoe divers? Speelt zeldzaamheid ook een rol?
  4. De timing en impact op de gamingwereld. Zo was de Dreamcast zijn tijd echt vooruit en de Wii compleet vernieuwend.

Je mag maar 1 console voortaan gebruiken

De SNES wint het toch echt niet wanneer ik er de “onbewoond eiland test” op doe. Als ik maar 1 console zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland waar ik de rest van mijn leven zou moeten wonen, zou ik kiezen voor een gemodde/gehackte Xbox One/Series X, of zoiets dergelijks. Iets waar ik allerlei oude games op kan spelen via emulator. Op de laatste generaties Xbox kun je ladingen Xbox 360 games en remasters spelen ook nog eens. De Nintendo Switch heeft ook legit veel retrogames, maar Nintendo houdt het toch nog wel erg summier vooralsnog.

Conclusie

Die is er niet haha! Als ik kijk naar stelling 1 dan is de Xbox Series X de beste console aller tijden. Als je kijkt naar de veel betere stelling 2, dan wint denk ik voor mij de Switch, vooral als er ook N64 en meer andere oude Nintendo games op uitkomen. Maar ik vind dat je de PS2 ook erbij moet zetten. En dan heb je nog zoiets als de Saturn en Dreamcast, die een akelig bovengemiddeld hoog niveau hebben binnen hun library. Je moet zoeken naar een slechte Dreamcast game. Kijk ik naar stelling 3 en de “onbewoond eiland-test”, raak ik eerder nog meer in de war.

Wat ik op het einde van dit artikel nu wel kan stellen, is dat het mij erg opvalt vanuit hoeveel hoeken je ernaar kunt kijken. Ik snap beter waarom ik zoveel verschillende systemen gaaf vind, omdat ze allemaal toffe games hebben, en hun eigen charme. Nintendo, Sega, Sony en Microsoft hebben mij verblijd met prachtapparaten, toffe games en onvergetelijke game-ervaringen. Ook hebben ze allemaal hun gebreken, domme fouten en stupiditeiten begaan. Nu rest mij nog één vraag aan jou: Heb jij één duidelijke beste console allertijden, of ben je net als ik er compleet over verdeeld?

nintendo switch snes library met starwing retrogamepapa
Wordt uiteindelijk een super-emulator console de beste ooit?
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.