Loading...
New Game Review

Days Gone

dees goan hard in days gone retrogamepapa

Hoe bevalt de game in 2021?

Qua gameplay valt Days Gone nog altijd het beste te omschrijven als The Last of Us meets Red Dead Redemption. Ik kan de review ook in 4 woorden samenvatten: Red Walking Dead Redemption. Als jou dit goed in de oren klinkt hoef je deze review eigenlijk niet meer verder te lezen. Wil je toch iets meer weten over bikertje Deacon, vieze freakers en het Oregonse landschap? Leest u dan verder.

Releasedatum2019
PlatformPS4, PS5
DeveloperBend Studios
PublisherSony
days gone screenshot deacon retrogamepapa

Early Days Gone

Met Days Gone was ik er al vroeg bij, want ik mocht voor de release naar de perspresentatie waar we 3-4 uur de tijd kregen de game uitgebreid te spelen. Dit was toen in een oude echte bunker, die inmiddels te huur is als evenementen- en presentatie-zaal, voor wanneer je interessant wil overkomen. En ik moet eerlijk toegeven dat Sony en Bend Studio zeker imponeerde met deze locatie. Ze hadden alles ook een beetje “Days Gone” stijl gemaakt, door er wat motors weg te zetten. Maar er stonden vooral een hoop hele grote dikke 4K tv’s met PS4 pro’s erop aangesloten. Tot mijn grote horror zou eerst 1 groep allemaal activiteiten eerst gaan doen, zoals abseilen en boomklimmen. Ik zat godzijdank in de groep die begon met de game. Na ruim 10 jaar bij een activiteitencentrum te hebben gewerkt heb ik echt geen zin meer in die onzin.

De speelervaring van Days Gone in de bunker was genieten. Het deed mij tevens ook beseffen dat ik eens moest gaan sparen voor een nieuwe tv. Ik kan niet anders ontkennen dat deze game mij van begin af aan supergoed beviel. Dit heb ik ook beschreven in mijn review van Days Gone op Gameliner. Echter had ik destijds de game maar voor de helft kunnen spelen. Nu heb ik in december 2020 voor het eerst Days Gone helemaal uitgespeeld, waarbij ik ook bijna alles heb gedaan wat er te doen viel. Bovendien komt de game binnenkort uit op de pc en is er weer extra aandacht voor nu je ook met Deacon op de PS5 kunt zombie-jagen. Hoe beviel de game mij dus nu uiteindelijk?

days gone motorbike en deacon retrogamepapa

Days Gone with the Wind Freakers

De opzet is vrij simpel: Jij speelt biker Deacon St. John die in Oregon (noord-west in de VS) tegen zombies (freakers) vecht, op zoek naar zijn verdwenen vrouw. Deacon is een drifter, iemand die niet bij 1 kamp vast verblijft. Wat mij opvalt is dat veel mensen moeite hebben met in het verhaal te komen van Days Gone. Het begint met Deacon en zijn biker-buddy Boozer (geweldig character trouwens) die bijzonder gewelddadig iemand te grazen nemen. Ik ben zelf ook altijd erg gevoelig voor hoe een begin aanvoelt, maar ik zat er toch echt meteen helemaal in. Het is gelijk duidelijk dat het een keiharde wereld is en zelfs “good guys” leggen mensen om. Sam Witwer is geweldig in de rol van Deacon St. John (St. John Rambo kun je hem net zo goed noemen). De sfeer van het vulkanische Oregon natuurgebied is prachtig, en je bike voelt goed aan. Ondertussen dat alles in een setting vol dood en verderf. What’s not to “lijk”?

De game legt niet alles uit hoe het zit in het begin. Je krijgt geen intro verhaaltje of een lap tekst, maar dat bevalt mij juist dus. Je begint de game wanneer er al 730 “days gone” zijn sinds de freaker-pleuris uitbrak en Deacon zijn vrouw kwijtraakte. In de loop van de game kom je uiteindelijk bijna alles te weten, beter dan normaal bij “zombie-uitbraak” media. Dit gebeurt door flashbacks, maar ook door wat je nog mee gaat maken later in het verhaal. Hier kwam ik dus pas achter toen ik Days Gone uitspeelde. Uiteindelijk van kop tot staart (zonder spoilers) vind ik dat Days Gone een mooi verhaal heeft. Je hebt meerdere eindes, en daarbij heb je ook een supergoed einde. Iets waar ik bij games wel echt van houd, want daarmee heb je een beloning voor je harde werk. Bovendien om eens een post-apocalyptische game te spelen met een goed einde, mag ook weleens. Dat is immers zeldzaam.

motorgang fight

Hoe is het beeld en geluid?

Het is iets dat ik niet snel vind, maar Days Gone is toch echt leuker om te spelen met betere graphics. Dankzij dat ik nu een 4K tv heb en een PS4 pro, krijg je pas te zien hoe dat de makers voor ogen hadden dat het eruit moest zien. De game is nu 2 jaar oud, maar had net zo goed vandaag uit kunnen komen. Daarbij is het nu dat op de PS5 en pc de game een extra pimping krijgt met betere framerates enzo.

Qua sound design is Days Gone erg goed. De verschillende vijanden ebben unieke sounds en alles klinkt authentiek. Verder heeft Sam Witwer ontzettend zijn best gedaan om per performance te kijken naar wat de situatie was. Zit Deacon op zijn bike, dan praat hij hard, of schreeuwt hij zelfs. Niet in elke situatie is dit even geslaagd, maar het feit dat het meestal wel werkt, én men hieraan heeft gedacht maakt het een plus. De muziek is meer ambient en sferisch in Days Gone. Nergens specifiek noemenswaardig, maar het neemt bewust een backseat in deze game.

biker deacon stjohn

Hoe speelt de game?

Hier was ik nu met mijn verdere playthrough het meest naar benieuwd. Soms speelt een game 2 jaar later als een oude roestige ufo waarbij je geen enkel idee meer hebt hoe het werkt. Andere keren voelt het alsof je gisteren de game nog speelde. Bij Days Gone moest ik aan een enkel dingetje even wennen, maar ik stond ervan te kijken hoe goed dat de game speelt. Met de selectie wheel is het makkelijk craften en kiezen waarmee je vijanden omlegt. De controls met de bike alsook met Deacon zelf voelen goed. De game is overigens wel groot, volgens sommigen té. Dat valt erg mee vind ik, maar kort is het ook allesbehalve en er zijn 2 “schijn-eindes”. Dan krijg je ineens een nieuw, keigroot gebied en gaat het verhaal verder. Maar er gebeuren steeds nieuwe dingen en blijft het verhaal goed voorwaarts gaan. Zo komen er steeds nieuwe soorten freakers/vijanden en andere personages (goed en slecht) bij. De game is volgens veel mensen bovengemiddeld moeilijk overigens, maar ik vind dit niet.

Wat mij vooral meteen verkocht met Days Gone: het is een open world zombie-game, in de serieuzere stijl en sfeer van The Last of Us. Dit is precies het soort game dat ik eens graag wilde spelen. Dat is ook mede te danken aan het feit dat ik initieel dacht dat The Last of Us zo zou spelen. Het genre is er perfect voor naar mijn mening. Days Gone is nog altijd de enige game in zijn genre die zo speelt. Bij The Last of Us 2 heb je ook een stuk waarbij dit is (wat ik qua gameplay het leukst vond ook), maar verder is de game juist meer lineair dan zijn voorganger. In Days Gone heb je allerlei dingen die je kunt doen, waarbij de meeste extra opdrachten niet aanvoelen als nutteloze fetch-quests. De vaste dingen die elk gebied heeft, zoals de freaker nesten uitroeien, zijn ook leuke uitdagingen. De gaafste uitdaging is hordes uitroeien van ruim 100 freakers. De thrill die dat geeft, is iets dat ik maar zelden in games heb meegemaakt.

days gone romance screenshot retrogamepapa

Typisch gamemoment

Vanuit één van de kampen krijg ik de opdracht om in een berggebied op zoek te gaan naar een vermist persoon. Omdat ik vermoed dat er mens-boeven mee te maken hebben gehad en niet freakers, vertrek ik met mijn bike bij avondgloren. In de nacht komen alle freakers naar buiten, maar mensen nemen rust. Onderweg knal ik met mijn bike tegen een rots, dus dat is even de MacGyver uithangen en met scrap mijn bike fixen. Helaas hebben wat freakers mij gezien, dus snel in de bosjes verstoppen en als een echte Rambo ze één voor één stealthy met mijn grote bowie-knife omleggen. Even de oortjes verzamelen van de freakers, die zijn geld waard in het kamp. Verder de weg op, WE RIDE!

Aangekomen op de plek in de bergen waar de kampbewoner is verdwenen, tref ik een paar vakantiehuisjes aan, bezet door een groepje rare snuiters aan die allemaal brandwonden hebben. Oh jee, ik hoor gegil komen van één van de blokhutjes! Ik gooi een gecrafte noise-maker val in het midden van de plek, waardoor er ladingen freakers op af komen. Beide groepen roeien elkaar grotendeels uit, terwijl ik tactisch mijzelf verscholen houd. De laatst overgebleven snuiter met brandwonden leg ik zelf om, en ik red de jongedame uit de hut… Oh wacht, het was een dude die hoog gilt.

Waarom wel spelen

Days Gone is een erg vette zombie-survival game in een open wereld. De gameplay is top, met als hoogtepunt tegen de hordes vechten (ook al is dat pas later in de game). Deacon is een gaaf hoofdpersoon en daarbij vind ik dat alle characters goed zijn uitgedacht. Het verhaal brengt in alle bitterheid en geweld uiteindelijk juist een positieve boodschap. Dat is iets dat we allemaal nu wel kunnen gebruiken. Uiteindelijk ben ik het nog altijd oneens met de vele kritiek die Days Gone bij zijn release ontving.

Waarom niet spelen

Als je niks hebt met zombie games, of open wereld games. Days Gone is uiteindelijk een langere zit (al komt het niet in de buurt bij AC Odyssey’s eindeloosheid), dus daar moet je ook wel zin en tijd voor hebben. Het geweld in Days Gone liegt er ook niet om, dus daar moet je wel tegen kunnen.

horde screenshot retrogamepapa

days gone

9

Gameplay

9.5/10

Graphics/Geluid

9.0/10

Sfeer

9.0/10

Verhaal/Characters

9.0/10

Herspeelbaarheid

8.5/10

Pros

  • Gave open wereld setting
  • Grauwe harde wereld, met ook goeie mensen
  • Deacon is erg gaaf main character

Cons

  • Main story aan de lange kant
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.