Loading...
Mijn blog

Mijn favoriete consoles

favoriete consoles snes saturn en dreamcast

De echte tv-gamingstations, niet handhelds!

Mijn meest favoriete spelcomputer allertijden zou ik denk ik nooit kunnen kiezen. Ik ga daarom voor een meervoud van favoriete consoles. Ja mensen, we noemen het pas relatief kort “console”, vroeger was het altijd spelcomputer. Wanneer ik een nu een keuze zou maken is de kans erg groot dat ik morgen of volgende week weer iets anders zeg. Ergens is het ook een beetje onzin, van die dingen als top 5 lijstjes maken, de meest favoriete kiezen of “de beste” benoemen. Toch is het internet er volledig mee doorspekt, en vragen mensen dit soort dingen regelmatig aan elkaar. Ik heb eens gekeken naar mezelf, en wat mijn favorieten zijn, binnen verschillende categorieën en criteria. Lekker moeilijk doen, heerlijk!

NEStalgie

Dankzij nostalgische fuzzy-feelings zijn bepaalde consoles en games meestal jouw favorieten. Ook al wordt de game die jij als allereerste speelde algemeen gezien als een k*tgame, in jouw ogen is het dan nog altijd helemaal geweldig. Zo was de eerste film die ik zag in zo’n giga-Kinepolis bioscoop de Godzilla film uit 1998. Ik vond het geweldig! Totdat ik de film nog een keer keek thuis op de beeldbuis… De eerste game die ik ooit speelde was Athletic Land, een middelmatige Konami game op de MSX. Vond ik het de shit? Nou en of! Het startte mijn liefde voor gaming en Konami. De liefde voor Konami is inmiddels helaas bijzonder diep gedaald. Maar voor welke consoles heb ik de nostalgie-feels ‘o’ plenty?

Het eerste systeem waarop ik ooit speelde was de MSX, maar dat zie ik niet als een console. De eerste echte spelcomputer waar ik computerspelletjes op heb gespeeld is de NES. Daarom blijft het voor mij nog altijd een uniek gaaf apparaat, ongeacht het feit dat het ook daadwerkelijk een geniale console was. Die grote cartridges, de simpelheid, de charme en veel goeie games. Maar dit was niet mijn eerste eigen console. de SNES was de eerste console die ik zelf had (handhelds niet meegeteld), en die games had waar ik echt verliefd op werd. Killer Instinct, Donkey Kong Country, Secret of Mana, Chrono Trigger, etcetera. Als ik kijk naar de console waarvoor ik de meeste nostalgie-feels heb, dan wint toch de SNES. Qua favoriete consoles, blijf ik de SNES toch wel op plekje 1 zetten (voor nu).

Chrono Trigger meerdere versies favoriete consoles
De SNES versie blijft voor mij heilig

Favoriete consoles 80’s en 90’s

Ik heb zo’n beetje alle consoles die uit zijn gekomen vanaf de Master System en NES, afgezien van de vreemde exemplaren als Virtual Boy en Atari Jaguar bijvoorbeeld. Ik heb deze consoles, omdat ik ze gaaf vind. Als ik dan kijk per generatie, lukt het mij misschien om per generatie een favoriet of “winnaar” te kiezen?

 • NES vs Master System: De NES wint dit. Meeste gespeeld, meeste sentiment mee. De Master System vind ik wel erg gaaf, overigens.
 • SNES vs Mega Drive: De SNES wint. Zelfde redenen als de NES, alleen nog sterker. Wederom: De Mega Drive is ook echt super
 • N64 vs PS1 vs Saturn: Deze is zo moeilijk, ik ben gek op alledrie. Qua idioot goeie library: PS1. Maar de Saturn heeft dit, in zijn kleine obscure niche ook. Ik zet beiden op 1, ik kan echt niet kiezen. N64 is mij dierbaar, maar uiteindelijk toch op tweede plaats.
 • Dreamcast: Kwam uit voor de PS2 en was in “a league of its own”. Absoluut geniaal prachtapparaat.
 • Gamecube vs PS2 vs Xbox: Het is echt wederom erg moeilijk. Ik heb veruit de meeste PS2 games, dus ik zet deze denk ik voorop. Maar de Gamecube en Xbox zijn ook echt geweldige apparaten met geniale games.
Oude consoles aansluiten is lastig tegenwoordig

Favoriete consoles in HD era

 • Wii vs PS3 vs Xbox 360: Xbox 360 hands down. Omdat de Wii zo uniek is, is het niet fair wellicht om die erbij te zetten. Ik was pro PS3, zwaar pro-Sony (ben nog steeds Sony liefhebber). Maar de Xbox 360 is toch echt beter. Vergeet de geniale exclusives op de Wii en PS3 overigens niet.
 • Wii U vs PS4 vs Xbox One: Vanwege gebruikersgemak de Xbox One, maar vanwege exclusives de PS4. Ik ga niet kiezen, beiden zijn erg goed. De Wii U heeft prachtige exclusives (al is het meeste ook op de Switch inmiddels).
 • Nintendo Switch: In a league of its own. Uniek gaaf apparaat. Ook al blijft Ninty deuzige dingen doen en brengen ze te weinig oude NES en SNES games erop uit, het is en blijft een briljante console.
 • PS5 vs Xbox Series X. Ga ik nog niks over zeggen. De tijd zal het leren en ik zal ongetwijfeld beiden in huis halen ooit.
Veel favoriete consoles in kast

Stomme Top 5

Je kunt wel zien dat ik erg goed ben ik keuzes maken. Not. Maar waarom zou je? Ik mag gerust meerdere favoriete consoles hebben, vind ik zo. Waarom moet ik per se een PS1 boven een Saturn zetten of vica versa? Ik wissel per maand van mening. Momenteel zit ik weer helemaal in een Saturn en Dreamcast craze, maar vorig jaar was dit vooral met PS1 en de NES. Wel heb ik duidelijk een zwak voor underdogs en hidden gems, zoals ik onlangs in een blog besprak. Alles wat ik echt als “precious” beschouw, zijn wel de games en consoles waarmee ik ben opgegroeid. Het geluk wil dat ik op veel verschillende consoles en computers gespeeld heb. Dus mede daardoor heb ik een brede smaak en interesse qua oude consoles, vermoed ik. Als Tony mij vroeger niet had geïntroduceerd met de Sega Saturn en later de Dreamcast, had ik zeker weten er nu niet zo nostalgie-dromerig over gedacht.

Kan ik uiteindelijk dan wel een favoriete consoles top 5 maken? Eigenlijk niet, maar dit is mijn beste poging:

 1. De SNES. Blijft mijn “first love” qua consoles. Gek genoeg verzamel ik er nagenoeg geen games voor. Mijn eigen precious titels heb ik allemaal nog, en de prijzen zijn al jarenlang debiel hoog.
 2. De PS1 en Saturn. JA, gedeelde tweede plaats. Ik vind ze allebei te gaaf.
 3. Dreamcast. Staat soms op nummer 1.
 4. PS2 en Xbox 360. De nostalgia feels zijn minder sterk, maar wederom gedeelde 4de plaats. Het meest heb ik op de PS2 en Xbox 360 gespeeld.
 5. NES en Mega Drive. Twee prachtconsoles. Staan ook zo nu en dan op de 2de plaats.

Ach wat stom, zo’n top 5. Wedden dat als je aan mij dit over een maand vraag, ik met een ander lijstje kom? Ik ben ook erg gek op mijn huidige Switch, Xbox One en PS4 hoor! Ik ben ook niet specifiek pro-Nintendo, Sony-fanboy of Sega-fanboy. Je kunt naar mijn mening genieten van alle merken, consoles en games.

nes en megadrive mini met converter en n64 game favoriete consoles retrogamepapa
NES en SNES spellen speel ik vooral op de classic mini consoles.

Tot Slot

Uiteindelijk kan ik ook nog een boek vullen met andere vergelijkingen. Het draait niet enkel om de games of “ik heb er vroeger op gespeeld”, zou je zeggen. De controller is toch ook erg belanrijk, alsook andere accessories en functionaliteiten als backwards compatibility etcetera. Wanneer dit erg negatief uitpakt, kun je wel je mening veranderen. Dankzij dat ik zoveel gedoe heb gehad met mijn PS3 heb ik een Xbox 360 gekocht en kwam ik erachter dat ik als groot pro-Sony devout wellicht op het verkeerde paard had gewed. Maar in de kern komt het er toch met name op neer hoe je je voelt bij iets. Het blijft een apart ding qua media, dat je echt een liefde en passie voelt voor een bepaald apparaat.

Aan de andere kant: Ik besef ook maar al te goed dat het gebruiksvoorwerpen zijn. Alle 8-bit en 16-bit titels spelen inmiddels het beste op een ander platform dan op diens origineel (al zullen veel game-goeroe’s deze uitspraak blasfemisch achten). Als ik een aantal van mijn retro consoles weg zou moeten doen (brrrr, horror!), zou ik eerst de NES, SNES, Master System en Mega Drive wegdoen, omdat je zo ontzettend makkelijk die games kunt spelen. Daarentegen N64 en Sega Saturn games spelen op een niet-N64 of Saturn apparaat is nog altijd niet een makkelijke procedure. Het kan wel, maar het is relatief veel moeite. Maar toch… Toch gaat er niks boven de nostalgie herleven en een echte originele cartridge of disk in de console te stoppen. Je zet hem aan en… even nog een keertje wat schoonmaken, en hij doet het daarna in 1x!

lightgun games op consoles
Sindskort kunnen lightgun games pas op nieuwe tv’s, met moeite.
2 comments
  1. Retrogamepapa

   Gaaf! Je bent één van de weinigen van onze generatie, en wellicht überhaupt weinige Nederlanders, die de MSX kent haha. Athletic Land ja, die hadden we zelfs cartridge en alles compleet. Eerste game waar Hideo Kojima aan mee heeft gewerkt ook nog eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.