Loading...
Mijn blog

Censuur en Cancel Culture

retrogamepapa cancel culture gina carano cara dune lego

Laten we er zo snel mogelijk mee stoppen

Iets dat al een tijdje aan de gang is, is mensen en andere dingen “cancellen”. Cancel culture is de term van deze “movement”. Zoals je vroeger met pek en veren of met een brandmerk de stad uit werd gegooid, zo doen we dat nu weer. In deze moderne samenleving doen we het op een iets andere manier, namelijk digitaal. Daarnaast moeten oude series er bijvoorbeeld ook aan geloven. Zit er ergens een blackface in of wordt er iets bots gezegd over de Tweede Wereldoorlog? Permanent offline ermee! Is dit een goeie trend? Naar mijn mening absoluut niet. Ik probeer hieronder een beetje mijn mening en visie erop te geven. Eigenlijk had ik wel 20 alinea’s eraan kunnen besteden, want het is een complexe issue.

Cara-Noooo!

Zo is de laatste “cancel” in een galaxy far, far away nu gebeurd. In de Star Wars serie The Mandalorian zit voortaan geen Cara Dune (Cara Done). De actrice die haar speelt, Gina Carano, is ontslagen door Disney vanwege haar politieke en controversiële uitlatingen op twitter. Haar laatste tweet waarin ze WW2 Jodenhaat vergelijkt met mensen verketteren omwille hun politieke views, was blijkbaar de druppel. Al maanden is er de #FireGinaCarano hashtag redelijk trending, dus het was al eventjes bezig. Erg zonde. Ik vind zowel Cara als Gina erg tof. Ik had graag een spin-off serie gezien of een eigen game. Zoals jullie weten speel ik graag met vrouwen, al helemaal als ze stoer zijn. Ik ben ook niet voor niets met een hele stoere verloofd.

Ik ben het zelf met veel tweets van Gina Carano niet eens. Je merkt ook dat ze vrij impulsief is (twitter is dan gevaarlijk) en niet al te snugger. Maar dat wil niet zeggen dat ik haar als actrice niet kan appriciëren. Bovendien maakt haar dit niet een onaardig of gemeen persoon. Ze geeft haar mening; nergens eist ze dingen of zet ze echt aan tot haat. Dat Disney superschone handjes wil houden snap ik, al zijn ze vaak behoorlijk vies geweest. Dat Gina Carano wat slimmer had mogen zijn is ook een feit. Maar ontslaan van een serie? En dan krijg je het nu: waarschijnlijk mag ze van de hele cancel culture nergens meer werken. Permanent verbannen! Naar mijn mening zeer overdreven en eeuwig zonde. Ik hoop dat het ooit wordt teruggedraaid, zoals bij James Gunn is gebeurd.

lego minifiguurtjes waaronder the mandalorian
2de van links: Lego Cara Dune was gelukkig al gemaakt

Expelliarmus en Avada Cancella!

Zo zijn er inmiddels vele voorbeelden naast Gina Carano. Gevallen waarbij de bekende persoon iets lomps heeft gedaan of kwalijke dingen lang geleden. Ernstige gevallen als Harvey Weinstein bedoel ik niet, want hij is ook echt veroordeeld en deed veel ergere dingen dan bekrompen tweets sturen. Sommige weten wel erbovenop te komen. Zo kon Louis C.K. wel weer met groot succes terug aan de bak. Maar Kevin Spacey nog altijd niet. Beide heren hebben dingen gedaan (al dan niet bewezen) die echt niet kunnen. Maar voorgoed verbannen en al het geweldige werk dat ze hebben gemaakt op de brandstapel gooien, vind ik echt absurd. Vooral het weghalen van werk legt een soort censuur op aan de samenleving alsof we allemaal onder het juk van een dictator leven.

Er is met cancel culture ook geen nuance meer, alles is zwart-wit. J.K. Rowling, de beroemde schrijfster van de Harry Potter boeken, heeft een ouderwetse mening over gender. Hierdoor wordt ze nu gezien als een puur kwaadaardig persoon en moet alles van Harry Potter gecancelled worden. Wederom, ik ben het niet met haar eens, maar maakt haar dit écht een onaardig en gemeen persoon? Nee. Doet mij dit Harry Potter minder appriciëren? Nee. Gelukkig lijkt het niet zover te komen dat alle boeken en films van haar op de brandstapel gaan. Maar het gebeurt wel met andere media… The Mighty Boosh serie is van Netflix gehaald omdat er een blackface in zat, ook al kwam het niet eens in de buurt van racistisch. Als een blanke zich zwart schminkt of een zwart persoon schminkt zich wit, is dit niet automatisch racistisch.

racisme in games - retrogamepapa met games inhanden
Zie ook mijn blog over racisme in games.

Geschiedenis wissen

Zowel de cancel culture alsook de censuur cultuur die daaraan kleeft vind ik zorgelijk. Ik voel mij vrijwel dagelijks wel “offended” door dingen die ik op tv zie, in boeken lees of op internet tegenkom. Laatst postte iemand op facebook nog dat “heel Brabant de afgrond in moet zinken, want het is de poep van Nederland”. Ben ik die persoon gaan boycotten nu? Nee, laat die bekrompen ziel maar lekker. Zo serieus zal het bovendien ook niet bedoeld zijn. En daarmee kom ik op het laatste punt: grappen maken, kan dat nog wel? Volgens de woke, politiek correcte (pc) groep mensen eigenlijk niet. Als ik vertel over twee oenen die naast elkaar lopen, begint er vast eentje te zeiken dat ik met die mop verstandelijk beperkte mensen kwets.

Het is tevens ook een minderheid, deze pc groep, maar een minderheid die het hardst loopt te schreeuwen online. Zo werd er laatst ergens een oudere film niet gedraaid, omdat één vrouw erover had geklaagd (kan de bron niet meer terugvinden helaas). Het eind is zoek, en het doel wat ze willen bereiken is een vorm van dictatuur. Wissen van geschiedenis die ze niet bevallen, iedereen volledig cancellen die niet in het gareel van hun denkwijze past. Uiteindelijk eet deze groep zichzelf van binnenuit kapot, verwacht ik. Iedereen zegt of doet weleens iets stoms. Je bent het nooit volledig met elkaar eens over alles. Als Disney, Netflix, YouTube en dergelijke alle ook maar een beetje aanstootgevende content zouden verwijderen, is er nog maar één ding over: een zwart scherm. Er is altijd wel iemand in de wereld “offended” door iets.

John Cleese legt gevaar van censuur uit

Cancel culture met games

In de game industrie is ook niet vrij van de cancel culture, al vind ik het erg meevallen tot nu toe. Wat ik niet vind meevallen is het aantal schandalen wat naar boven is gekomen van zeer fout (mannelijk) gedrag en cultuur op de werkvloer. Hierdoor is de cancel culture ook wel iets beter te verklaren. Nu deze dingen meer aan het licht komen, wat veel te lang heeft geduurd, krijg je een “vive la revolutión!” counter-respons. Niet dat dat goed is, maar het is verklaarbaar. In games heb je echter wel dat via een update je kunt doen alsof nooit een persoon in de game heeft gezeten. Ergens best creepy. Bij films kunnen ze dit overigens ook, maar daarvan blijft de oude versie tenminste nog bestaan.

Qua inhoud in games komt er weinig backlash tot nu toe. De meeste games anticiperen er ook al lang op. Zo heb je bij The Sinking City aan het begin een statement die uitlegt waarom er racistische dingen in voorkomen. De game speelt zich namelijk af in de jaren ’20, en toen ging het er zo aan toe. In plaats van te doen alsof dat niet zo was, is het respectvoller en leerzamer om te laten zien hoe het écht was. Uiteraard zijn er mensen die het allemaal weer niet vinden kunnen, maar speel dan lekker de game niet. Lovecraft is overigens zelf ruim 80 jaar na zijn dood nu ook deels cancel culture slachtoffer geworden (zie een oudere blog), omdat hij een enorme xenofoob en racist was. De man was een bange, chronisch zieke agorafoob die opgroeide eind 19de eeuw mensen, laat de man met rust en appricieer zijn werk.

The Sinking City is gebaseerd op Lovecraft’s werk, die bekend racist was.

Nuances in plaats van absoluten

Er zijn natuurlijk ook gevallen waarin de backlash en kritiek terecht is. Maar zelden tot nooit is iets helemaal zwart of wit. Als je criminele dingen doet, keihard liegt of met je content echt haat zaait, dan moet daar iets aan gedaan worden. Maar heel de nuance is nu weg. Gina Carano verdient een foei en een (tijdelijke) ban op twitter hooguit, niet ontslag en cancel. Heel deze middeleeuwse afhandeling ben ik het niet mee eens. Iets of iemand hoeft niet permanent verbannen te worden met al zijn of haar werk. Zoiets is alleen voor extreme gevallen een optie. Ik vind niet dat een boze massa op twitter dé meest geschikte groep is die mag bepalen wie er wel of niet in een game, film of serie mag blijven zitten. Verre van.

Ik hoop dat we met zijn allen over een tijdje weer normaal kunnen doen, en dat ik zelf lekker mag bepalen waar ik wel of niet naar kijk. Kunnen we alsjeblieft een beetje nuance leren mensen, en elkaars meningen en grappen respecteren? Zullen we ook stoppen met de digitale brandstapel? Zet bij The Mighty Boosh aan het begin “we bedoelen het niet racistisch, alles is een grap”. En vind je het kwetsend, kijk het dan gewoon niet. Als ik dan toch bezig ben: laten we ook meer bereid zijn elkaar te vergeven. Kevin Spacey mag van mij wel weer een toffe film maken, ik verwacht dat hij voortaan zijn handjes wel thuis laat nu. Wil je hem nooit meer zien in een film, kijk er dan niet naar. Dat doe ik ook al jarenlang met bepaalde figuren. Een persoonlijke boycot dus, zonder dat ik eis dat iedereen dit moet doen.

observer cyberpunk 1984 george orwell

Jouw Mening over Cancel Culture

Ben je het totaal niet met mij eens of vind je dat ik ergens er totaal naast zit, hoor ik het graag. Dat meen ik. Als ik oude blogs van mezelf teruglees, ben ik het geregeld ook niet meer met mijn mening van toen eens, of ik snap zelf niet meer wat ik bedoelde. Discussiëren en meningen delen is belangrijk, willen we kunnen groeien als mensheid.

Als je feedback geeft over dit lastige onderwerp: Check wel even of je alles goed hebt gelezen, want 9 van de 10 keer blijkt dat men te vluchtig heeft gekeken in plaats van aandachtig lezen.

6 comments
 1. Jaranseven

  Een discussie aangaan is nutteloos, dat gaat altijd om het gelijk krijgen.

  De dialoog aangaan werkt misschien beter, wat ik of hij/zij er van vindt, hoeft niet automatisch waar te zijn, maar dan kan men met argumenten komen.
  Politiek correct is echt zo 2020 , je haalde Disney aan, Johnny Depp btw.

  Disney mag misschien zelf ook de catalogus opschonen wat betreft stereotypen mochten ze met de trend meegaan.

  Heb zelf sinds een tijdje weer Facebook ( de 4e poging) en verwonder me iedere dag.
  Iedereen heeft een mening over alles en schreeuwt die met Caps on over het net, zal met de lockdown te maken hebben, meer vrije tijd dan hersencellen
  Oeps i also did it

  1. Retrogamepapa

   Ik snap wat je bedoelt, maar zo bedoel ik het ook. De definitie van het woord discussie is een dialoog waarbij men meningen uitdeelt, mening geeft over een bepaald onderwerp.

   Een dialoog hierover is automatisch 100% van de tijd een discussie, omdat het over mening gaat, niet wiskunde. Dat het uiteindelijk eindigt in per se gelijk willen krijgen, is in veel gevallen waar. Dat het met sommige mensen zinloos is om een discussie aan te gaan, zoals met een Jehova getuige aan de deur… Tja, ik wil zelf niet langer mijn kop erover in het zand steken, we zien wel. Helaas krijgt vaak degene die het hardst schreeuwt gelijk en zijn zin, ook al is het een minderheid een heeft die helemaal geen gelijk.

   Ik heb overigens ook al gesproken met een vriend die het totaal niet met mij eens is, en dit ging totaal zonder dat het uitliep in ruzie of per se gelijk krijgen. Het KAN dus WEL! Was ik erg blij om.

 2. Michiel Kroder

  Heel complex onderwerp inderdaad en het gevaar bestaat dat als je termen als ‘SJW’ en ‘Cancel Culture’ gebruikt, je al dan niet gewild politiek gelieerd raakt met mensen die inderdaad niet veel op hebben met transgenders of mensen met een andere geaardheid of kleur. Nuance is voor mij ook heel belangrijk en daarom vermijd ik zelf dat soort woorden zoveel ik kan.

  Wat censuur aangaat, is het censuur als een commerciële organisatie er voor kiest niet geassocieerd te willen worden met de politieke uitlatingen van iemands wiens loon ze betalen? Nee, het is pas censuur als een regering zo iemand met geldboetes, gevangenisstraf of andere middelen het zwijgen oplegt. Dat gebeurt hier niet. Wel is het tekenend voor Disney dat ze pas na heel veel pressie en een wel hele specifieke domme en hatelijke uitlating van Carano na een reeks van andere intolerante meningen (vind ik) ervoor kiezen hun banden met haar te verbreken.

  Ik heb me in het verleden ook vaak geïrriteerd aan het betweterige, vingerwijzende en veroordelende van veel mensen aan de links-progressieve kant van het politieke spectrum. Maar aan de andere kant heb ik ook veel vrienden (en familie) van een andere etniciteit, geaardheid of geslacht en ik probeer me altijd goed te verdiepen in hun situatie. De meesten zijn vaak gepest, anders behandeld of zelfs aangevallen vanwege hun anderszijn en publieke figuren die met hun uitlatingen duidelijk maken dat ze niet vriendelijk of tolerant tegen hun recht om voor hun eigen rechten op te komen of zelfs hun bestaan staan, dragen op zijn minst niet bij tot verbetering. En daarom maak ik me zelf liever druk om die ongelijkheid dan om de meer veroordelende en vingerwijzende mensen aan de linkerkant.

  Verder ben ik het 100% met je eens dat we in het verleden gemaakte media die getuige geven van geaccepteerde politieke opvattingen uit een andere tijd niet moeten uitwissen. Het is juist nuttig om te zien hoe dingen veranderd zijn, inderdaad desnoods met een disclaimer erbij.

  1. Retrogamepapa

   Thanks voor je reply! Ja ik ben het meer met je eens dan lijkt misschien? Over ongelijkheid ga ik zeker ook nog eens schrijven, maar dat is nóg moeilijker om in een artikel iets raaks over te zeggen. Het gaat mij naast dingen offline halen ook vooral om het permanent iemand boycotten/cancellen of hoe je het ook wil noemen. Zaken als met Gina Carano zijn zo lastig omdat het zo’n grijs gebied is. Dat Disney en Netflix besluiten dingen te veranderen of offline te halen, zie ik toch wel als een vorm van censuur, hetzij genuanceerder dan dat er een totalitair regime dit handhaaft.

   Ik weet zelf hoe het is om een belachelijk gemaakte minderheid te zijn. Als alternatief persoon die zich nooit heeft thuisgevoeld bij de meeste groepen mensen, heb ik dagelijks met verkettering te maken gehad jarenlang. Ik snap ook heel goed waarom veel mensen zo fel reageren, maar ik wil wel aangeven in mijn artikel hier ook, dat je niet permanent iemand moet gaan verbannen, en nooit meer werk moet gunnen. Dat gaat gewoon te ver.

   Afijn. Ik blijf bij mijn slotwoord. Meer nuance, en meer tolerantie alom vanuit iedereen. Haha.

 3. Kris van den Broek

  Het is inderdaad een lastig onderwerpen dat veel emoties oproept bij velen. Persoonlijk zie ik het fenomeen ‘Cancel Culture’ niet, voor mij is het gewoon mensen die foute dingen doen worden gestraft. Meestal is het maar van korte duur. ‘Cancel Culture’ is voor mij gewoon de nieuwe hippe term die je op internet als reactie op alles kan geven wat je niet aanstaat.

  Gina gaat aan de bak met the Wire (eerst zien dan geloven), dus ze is niet gecancelled maar ontslagen door kindervriend Disney. Louis CK is niet gecanceled, ik heb eergisteren nog een van z’n show op Netflix gekeken en hij heeft volop werk sinds z’n zogenaamde ‘cancel’. Je schrijft ‘…moet alles van Harry Potter gecancelled worden’, maar de grote nieuwe Hogwarts game komt gewoon uit over een tijd. Ook dus geen ‘cancel’. Wat je zelf schrijft over Lovecraft is precies mijn punt, het wordt niet gecancelled en zit nog steeds volop in games en films. Het wordt alleen kritisch bekeken en bestudeerd, wat alleen maar goed is naar mijn mening.

  Het enige voorbeeld wat klopt is Kevin Spacey, maar die toont ook daadwerkelijk geen berouw en plaatst ook de raarste video’s. Het lijkt er mij meer op dat die beste man van het padje af is en daarom geen werk meer krijgt aangeboden à la Charlie Sheen. Over Charlie Sheen z’n ontslag bij Two and a Half Man had niemand het over ‘cancel’. Het is normaal dat als mensen echt te ver gaan, ze minder of geen werk aangeboden krijgen.

  Ik snap de angst over censuur, maar van de voorbeelden die je noemt zie ik er geen een die ook daadwerkelijk gecanceled is. Het is wel goed dat je erover schrijft. Ook al bestaat er naar mijn mening geen echte ‘Cancel Culture’, het moet wel voorkomen worden dat het ooit de norm zou worden.

  1. Retrogamepapa

   Thanks voor je reply Kris. Ik bedoel het ook meer dat de “cancel culture movement” vindt dat die mensen gecancelled moeten worden. Ik bedoel ook niet dat het is gelukt bijvoorbeeld met J K Rowling. Je ziet wel dat dit steeds meer tractie krijgt. Het is wel fijn om jouw positievere intake erover te lezen, dat is voor mij een opsteker. Ik hoop ook erg sterk dat je helemaal gelijk krijgt, en dat we over een paar jaar terugkijken op de term cancel culture als een domme term en movement die geen lang leven had.

   In de voorbeelden die ik geef was ik dan denk ik niet duidelijk genoeg. Ik niet dat hun al echt gecancelled zijn, maar meer dat er een grote groep is online die vindt dat dit moet gebeuren. Velen pleiten echt voor het verwijderen van alles van J K Rowling en Lovecraft. Louis CK refereer ik overigens juist naar dat hij weer aan het werk is. Nu teruglezend had ik bepaalde dingen duidelijker kunnen verwoorden, al is het nagenoeg onmogelijk om alles perfect in tekst aan te geven zonder dat het al snel tientallen alinea’s worden.

   De censuur is wellicht nog hetgeen wat mij het meest tegen het zere been is. Er zijn al dingen offline gehaald van Netflix, dat is toch echt censuur te noemen. The Mighty Boosh, een compleet debiele onschuldige serie, is compleet offline gehaald en bij Fawlty Towers is ook een aflevering verwijderd. Een hele serie offline halen omdat het kwetsend is volgens sommigen, daarbij is het eind al snel zoek. Iedereen is wel ergens door gekwetst. Ik voelde mij serieus gekwetst door de Transformers films, omdat ik mijn ultieme jeugdsentiment compleet kapot zag worden gemaakt, in een film die vrouw-denigrerend is, dom, lomp en infantiel. Dit is een hilarisch voorbeeld natuurlijk.

   Anywho, jouw reply werkt ook erg verhelderend voor mij. Deze discussies op normale toon naar elkaar worden er aangaande dit moeilijke item veel te weinig gedaan. Thanks. Ik zal er later dit jaar ongetwijfeld nog een keer op terugkomen. Het is alleen erg veel werk om er een concreet geheel over te schrijven. Jouw reply lezende, blijkt dan ook maar weer dat het altijd nog duidelijker en uitgebreider had mogen/moeten zijn. Maar goed, je doet wat je kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.