Loading...
4 bytes

4 Sneeuw Games met Ultieme IJspret

Als je binnen wil doorgaan met sneeuw en ijs!

Eindelijk was er weer eens degelijke sneeuwval in Nederland die langer blijft liggen dan 2 minuten. Het moet ook weer niet te lang duren, maar vaak is het erg snel weg. In elk geval kun je als echte Nederlander altijd erover mopperen dat de sneeuw te vroeg weg is óf te lang is blijven liggen. Voor de mensen die nog hunkeren naar pret in de sneeuw, heb ik eens 4 sneeuw games op een rijtje gezet waarbij je écht lol hebt in een winterlandschap. Meestal is het in games met sneeuw en ijs vooral afzien overigens… Kijk maar naar games zoals Fade To Silence, of elk ijslevel ooit van onze Super Mario. Tevens heb ik ook 4 sneeuw games gekozen waarin alles draait om een sneeuwrijke, ijs-tastische wereld, dus niet games met enkel één sneeuw-level of -gebied.

1: Snowrunner

Releasejaar: 2020 | Speelbaar op: pc, Xbox One, PS4

Een geweldige, verslavende en originele game. Qua opzet lijkt Snowrunner initieel overigens niks aan. Dit is een game waarbij je een soort super-vrachtwagenchauffeur bent; een eindbaas in logistieke uitdagingen. Je moet allerlei goederen zoals boomstronken, pijpleidingen etc van A naar B brengen, in zwaar onbegaanbaar ijsberg- en sneeuw-terrein. Dit klinkt niet als een leuke game, maar meer als één van mijn oude vakantiebaantjes waarvan ik op de eerste dag al spijt had dat ik eraan was begonnen.

Echter het tegendeel is waar: Snowrunner is ontzettend leuk om te spelen en het ziet er prachtig uit. De natuurgebieden die je doorkruist zijn schitterend. Qua uitdaging is het wel de Dark Souls van de rijd-/logistieke games te noemen overigens, maar je hebt een makkelijke modus. Ik heb in 2017 de voorganger Mudrunner gereviewd, die mij destijds zeer aangenaam wist te verrassen. Echt goedkoop zijn deze games nooit, maar je bent er ontzettend veel uren mee zoet, dus de 40-50 pricerange is Snowrunner zeker waard.

2: South Park

Releasejaar: 1998 | Speelbaar op: N64, pc, PS1

Het was best een hype toen er na anderhalf jaar sinds het ontstaan van South Park er al een game uitkwam. De serie was gigantisch populair toen, waarbij er een lawine aan spullen op de markt kwam (vooral veel met “Oh no they killed Kenny!” erop). En dus ook een game. Initieel verscheen South Park enkel voor de N64 , maar later ook op pc en PS1. De game was bovendien een FPS door de makers van Turok, en gemaakt met de (toendertijd schitterende) engine van Turok 2!

Uiteindelijk viel de singleplayer campaign behoorlijk tegen. Het was een erg eentonige en langdradige ervaring. Lange levels bij Turok zijn vet maar bij South Park, met zijn eeuwige sneeuwlandschap en cartoony stijl, kreeg ik er koppijn van. Maar… de multiplayer was geweldig! Vrijwel de gehele cast was speelbaar, zelfs Ike de baby. En dan nog de fantastische wapens, zoals sneeuwballen (ook gele!), dodgeballs, cowlauncher en mijn favoriet: de Terrence & Phillip dodelijke fart-action figures.

3: Steep

Releasejaar: 2016 | Speelbaar op: pc, Xbox One, PS4

Als er qua sneeuw games iets niet mag ontbreken in dit lijstje dan is het wel een snowboard- of ski-game natuurlijk. Steep is één van de laatste wintersport-sneeuw games die is verschenen. De game is gemaakt door Ubisoft dus daarmee weet je al gelijk dat het een groot spel is. Het leuke is dat je veel vrijheid hebt in de game met wat je gaat doen en waar. Er hangt een heerlijke “lekker wintersport hebben” vibe, en zoals je weet vind ik sfeer erg belangrijk.

Er is nog een Olympische winterspelen 2018 uitbreiding uitgebracht, waarbij je jezelf kunt wanen onder de topsporters. Ik hoop dat er een Steep 2 komt of andere soortgelijke game waarbij je ook nog wat RPG of adventure gameplay elementen krijgt. Dat je lekker keihard kunt après-skiën ook bijvoorbeeld. Waarom niet? Inmiddels is Steep trouwens redelijk cheap! Ik raad aan om de Winter Games Edition te kopen, dan heb je gelijk de volledige game plus de Olympics DLC.

4: Ski Or Die

Releasejaar: 1990 | Speelbaar op: pc, NES, Commodore 64

We sluiten af met een absolute klassieker (klas-skiër?). In eerste instantie (instan-ski! Oké, ik houd op) had ik moeite om op 4 leuke sneeuw games te komen. Ik vroeg daarom aan mijn verloofde Vintagemama, een fervente fan van real-life wintersporten (ik niet), of zij nog een leuke game wist met sneeuw. “Ja, SKI OR DIE natuurlijk!” Jemig inderdaad. Het is een game die ik zelf helemaal grijs gespeeld heb destijds op zowel de pc als de NES. Vandaag de dag is het nog steeds leuk om te spelen zelfs!

Je speelt verschillende mini-games, waarvan niet elke even geslaagd is. Toch weet iedereen altijd andere games op te noemen als wel of niet geslaagd. Uiteindelijk straalt de game zelfs na 30 jaar nog altijd één en al fun uit, en kan menig hedendaagse gamedeveloper hier naar mijn mening nog lering uit trekken.

sonic sneeuw game screenshot sonic adventure

Uiteindelijk heb ik nog wel meer sneeuw games kunnen vinden die je een winters ijspret gevoel geven. Ik had ook 4 toffe ski- en snowboard games kunnen noemen bijvoorbeeld waaronder SSX. Maar zo vond ik ook Super Snow Fight, een multiplayer sneeuwballengevecht deathmatch game. Zal ik voor volgende keer 4 sneeuw games kiezen waarin je als digitale hoofdpersoon moet afzien?

2 comments
    1. Retrogamepapa

      Ik had die ook als optie, maar wist er zelf nog te weinig van. Ik ben wel iets meer voor fun-fun gegaan en niet pc-gamers-elite zelfkastijding fun XD. ALhoewel Snowrunner een beetje in het midden valt. Anywho, ik zal de game eens checken haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.