Loading...
4 bytes

4 IJskoude Games

4 ijskoude games retrogamepapa

Met veel sneeuw, ijs en onderkoeling!

Het dooit. Maar krijg jij nu echt geen genoeg van kou lijden, rillen, uitglijen en je vingertoppen niet meer voelen? Eis jij ijs? Zoek dan niet langer, want hier heb ik vier idioot ijskoude games op een rij gezet. In deze games vecht je tegen de kou en zorgen dat je niet doodvriest. Als een digitale Jake Gyllenhaal in The Day After Tomorrow, moet je wegrennen voor de diepe vries des doods. Alleen in deze games is dat de hele tijd, in plaats van slechts één hilarische scene (zie onderaan dit artikel). Zo heb je het over vriezen, en zo heb je het over dooien, zoals Finkers al zei. En in deze games, staat de vrieskou te trappelen om jou dood te maken!

1: The Thing

Release: 2002 | Platforms: pc, Xbox, PS2

In de film zien ze al aardig af, maar wacht maar totdat jij zelf in de game zit. The Thing “The Game” speelt zich af na de iconische gelijknamige film uit 1982. Deze creatie van John Carpenter is de beste horrorfilm ooit gemaakt (mijn site, mijn mening), dus deze game moest ik wel spelen natuurlijk.

Destijds kwamen games aan de hand van films vrijwel altijd met een “seal of shit”, dus ik keek er nooit naar om. Maar de film was in 2002 al 20 jaar oud en ik moet zeggen dat de game er veelbelovend uit zag, want het was echte vette survival-horror. The Thing bleek daarom ook echt mijn ding. Dat bleek waar, want ondanks wat B-niveau bugs, is de game erg vet. En koud. Sjongejonge wat vries je snel dood.

2: Lost Planet

Release: 2002 | Platforms: Xbox 360, PS3, pc

De subtitel “EXTREME CONDITION” belooft al wel dat het geen feestje zal zijn voor de personages in de game. Het was één van die eerste Xbox 360 titels, waarbij we destijds achterover vielen over de belachelijk goeie graphics. Ik wist echt niet wat ik zag destijds. Het idee van een ijsplaneet sprak mij niet heel erg aan, want ijslevels in games waren meestal ruk (op die in Sonic Adventure na).

Ook in Lost Planet kun je doodvriezen, al is het voornamelijk een echte actie shooter, wat het een beetje een rare combinatie maakt. Heel de game is inmiddels redelijk verouderd qua feel en look, maar ik vind het nog altijd een leuke game.

sfeer in winterlandschap met Ash ijskoude games

3: Fade To Silence

Al meerdere keren heb ik het over deze ijskoude game gehad. Ik heb een review van Fade To Silence geschreven, en zelfs speciaal de ontwikkelaar benaderd en een aantal exemplaren weggegeven. De game is vele malen beter dan dat de gemiddelde review erover zegt. Onder ijskoude games valt Fade to Silence zeer zeker, want 100% van de game zit je in een koude ijswereld.

In Fade to Silence heb je crafting, bouw je een dorp, terwijl het ondertussen echt een soort Dark Souls survival game is. En de ijskoude temperatuur dreigt jou constant te bevriezen. De game is erg pittig, met echte perma-death als je levens op zijn (of beter gezegd: permafrost-death!), maar van mij had het uiteindelijk nóg moeilijker mogen zijn. Lijden in deze game is een cadeautje.

4: Subnautica Below Zero

Alsof je nog niet genoeg “overlevingsmetertjes” hebt in de originele Subnautica, met oxygen, health, food en water. Nu komt er temperatuur bij! Jeeeeeej! Overleven wordt nóg moeilijker in Subnautica Below Zero, omdat je hier nu een Altera ruimteschipbreukeling speelt die de “mazzel” heeft om te crashen rondom het poolgebied. Pech voor hem, maar leuk voor ons gamers die houden van digitale zelfkastijding.

Subnautica Below Zero is momenteel alleen uit voor pc, maar zal ook verschijnen voor PS5 en Xbox Series X. PS4 en Xbox One X is momenteel niet zeker meer.

Geniet nog een keer van de super freeze scene

Je hebt nog wel meer ijskoude games waarbij je letterlijk kunt doodvriezen. Zo heb je ook Dead Space 3, een zowel zwaar ondergewaardeerde alsook onderkoelende game. Weet jij nog goeie ijskoude games waarbij je echt dood kan vriezen? Wees geen dooie, en let me know!

2 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.