Loading...
Mijn blog

Kleuters GTA V laten spelen

kleuters gta v laten spelen kan goed gaan

Of elk ander soort sandbox game.

Het klinkt als een zeer slecht idee, kleuters GTA V laten spelen (GTA V =Grand theft Auto 5). Immers, al die sandbox games zijn doorspekt met geweld en dat is niet geschikt voor kinderen. Mee eens, ik vind dat je daarmee moet oppassen, maar rigoreus verbieden hoeft echt niet. Meestal bereik je ook alleen een averechts effect daarmee. Ik raad elke ouder aan eens zo’n open wereld game door je kinderen te laten spelen. Het beste is een sandbox game waarin je echt bijna alles kunt doen. Waarom? Omdat het hilarisch is, daarom! Maar blijf er wel bij zitten voor het geval dat het uit de hand loopt. Ja, dat zal gebeuren hoe dan ook.

Kindersurprises

Als kinderen bij je iets doen als ouder, is het vermoei… eh verrassen. Omdat ze de wereld nog met verse, ongefilterde ogen zien dan de mensen die hier al heel wat jaren rondstruinen, komen ze geregeld met hele unieke, grappige en vaak ook juist gevatte opmerkingen. Voor mensen die kinderen hebben is dit zeer bekend, maar mensen zonder kinderen krijgen hier vaak niet veel van mee. Als persoon zonder kinderen lijken die kleine schepsels vaak pure irritatiemachines. Maar dat is dus niet zo, zeker niet bij je eigen kind. Ik blijf ook telkens opnieuw verrast. Zo dacht ons zoontje Wolf laatst dat “uitgehongerd” betekende dat je klaar was met honger hebben. Om heel eerlijk te zijn is dat een logischere betekenis voor dat woord. Dit is de eerste die mij te binnen schiet, er zijn nog veel meer van dit soort voorvallen.

Toen mijn zoontje graag eens de controller wou overnemen toen ik Assassin’s Creed Origins aan het spelen was, gebeurden er dus ook weer van dit soort voorvallen. Ten eerste wordt er door mijn zoontje natuurlijk alleen maar gek gedaan met onze Medjay in het oude Egypte. Dit deed mij ook gelijk denken aan de tijd dat net GTA III uit was, en ik met vrienden toen ook niks anders deed dan gewoon idioot doen en heel Liberty City onveilig maken. Je voelt ook met de goeie sandbox games een soort ongebreidelde losgeslagen vrijheid. En dit is iets dat mijn zoontje ook al heel snel doorhad. Het is hilarisch om mijn zoontje zo’n game te zien spelen. Alles wat in hem opkomt om te proberen, kan ook zo’n beetje. Lekker rondrennen en alle potten kapotslaan. Een paard stelen en het halve dorp omver rennen ermee. Met vuurpijlen de gewassen in de fik steken. Idiote pret alom.

kleuters gta v laten spelen, of poppen wiiu games, foto van zoontje met pop cee cee aan het gamen.
Kom je terug van de wc, zit je zoontje aan pop Cee Cee een demonstratie te geven.

Crimeboss Baby?

Nu zullen er ook mensen zijn die dat wangedrag afkeuren, ook al is het in een digitale wereld. Want dit gedrag zouden ze dan ook in het echt gaan doen. Nou, als dat zo zou zijn, dan waren overal ter wereld al jaren geleden talloze jongeren overal auto’s gaan stelen; met pubers die overal net zo lang de politie terroriseren en aanvallen totdat het leger wordt ingezet, zodat ze van hen weer een tank kunt jatten. Kom op zeg, wat een onzin. Bovendien weten kinderen vaak beter het verschil tussen realiteit en fictie dan volwassenen. Ik misdraag mezelf ook het liefst in open wereld sandbox games, en ik begon al op mijn 11de met DOOM spelen. De behoefte om extreme dingen uit een game in het echt te gaan proberen, Kleuters GTA V laten spelen zal niet eens gangsters van ze maken. Roekeloos autorijden doen ze overigens sowieso al.

Maar erbij blijven moet je wel. Je moet vind ik overigens altijd in de gaten houden waar je kind mee bezig is en naar kijkt, of wat hij/zij leest (ja dat is helaas zeldzaam). Zet bijvoorbeeld ook niet je kind onbewaakt een half uur achter YouTube, zoals veel ouders doen, want er komt de grootste shit voorbij. Met games spelen dus ook erbij zijn. Zo kan ik me nog herinneren dat in de tijd dat Grand Theft Auto San Andreas net uit was, er een heel jong mannetje van 5-6 geregeld die even kwam spelen in de lokale gamestore. Zijn moeder werkte in de winkel aan de overkant. Op een middag ging de gameverkoper eens kijken wat hij allemaal aan doen was in GTA San Andreas. Hij was met een grote paarse dildo een politieagent in elkaar aan het slaan.

Tot Slot

Kleuters GTA V laten spelen of Assassin’s Creed kan dus wel, mits je er wel echt bij blijft. 90% van de tijd is het rondrennen, zwemmen, racen en allemaal oké. Besef wel heel goed dat de games ondertussen echt niet geschikt zijn voor jonge kinderen, dus kijk wel echt uit. Ga geen verhaalmissies doen, en schieten met geweren vind ik zelf vaak ook niet wijs. Bij mij mag Wolf ook enkel een beetje rondracen en lopen, hieraan beleeft hij overigens ook veruit de grootste lol. Maar vermijden is uiteindelijk beter.

Is er dan wellicht niet een sandbox game die echt helemaal geschikt is ook voor kids? Ja die zijn er ook, namelijk de meeste Lego games van de afgelopen paar jaar. Met name Lego City Undercover is eigenlijk een soort Lego GTA for kids. Mijn zoontje heeft ook ontzettend veel lol met die game. Maar je weet hoe dat gaat, Assassin’s Creed met Egyptenaren wilt hij dan ook per se doen, en die ene game met die auto’s die zo hard alles kapotrijden ook. Prima, zolang ik er maar bij ben of meedoe. Sowieso ook gezelliger, samen gamen.

2 comments
  1. HAytam

    mijn ouders willen eigenlijk geen GTA spelen,omdat het veel te illegaal BV:naar een strip-club gaan,mensen vermoorden met wapens,s***n met naakte meiden,…

    1. Retrogamepapa

      Het is eigenlijk wel terecht dat ze dat niet willen. In mijn artikel gaat het ook vooral om dat je er als ouder bij moet blijven bij dit soort games. Bottomline: Wil je kind nou echt zo supergraag zo’n game spelen die eigenlijk echt ongeschikt is? Speel dan een stukje wat wel kan en blijf erbij. Dat is beter dan helemaal verbieden en dat iemand het alsnog stiekem gaat doen en erdoor geobsedeerd raakt, wat begrijpelijk gedrag is. Ooit ben je in elk geval oud genoeg, en er zijn ook zat supertoffe games die je wel mag spelen ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.