Loading...
Mijn blog

PS5 vs PS4 Pro: Wat is wijsheid?

ps5 vs ps4 pro retrogamepapa foto bij uitverkocht bol pagina

Welke kiezen, of gewoon bij PS4 blijven?

Hier wil ik eens mooi op een rijtje zetten wat het verschil is tussen PS5 vs PS4 Pro. Al meerdere mensen hebben mij hierover om hulp gevraagd: Kunnen ze het beste hun oude PS4 upgraden naar een PS5, of misschien toch eerst nog een PS4 Pro kopen? En wat als je al een PS4 Pro hebt, is dan het verschil met de PS5 al wel echt de moeite waard? Dat soort vragen. Om heel eerlijk te zijn had ik niet gelijk een antwoord klaar. Het ligt ook aan je eigen voorkeur en wensen. Ik kan wel specs gaan droppen, maar dat is niet zo interessant. Liever bespreek ik: Hoe draaien de games, welke games kun je spelen en hoe is de prijs en beschikbaarheid? Ik ga er tevens van uit dat je een Playstation wil, en niet een Xbox (ik wil altijd allebei!).

De PS4 Pro op dit moment

De PS4 Pro is gemaakt voor 4K tv’s met HDR en dat soort grafische pimp-powers. De originele PS4 trekt dit eigenlijk allemaal niet. Als je kijkt naar hoe games er nu uitzien op de PS4 Pro, dan is dat echt dikke prima. AAA-titels als Spider-Man, God of War, Death Stranding en Days Gone zien er allemaal super uit. Maar onderschat niet: dit heeft vooral ook te maken met het soort tv dat je hebt. Toen ik zelf eind 2019 mijn oude 1080p tv’tje van 10 jaar oud verving voor een goede 4K tv met HDR (je hebt ook matige!), was ik wel even een weekje of twee helemaal onder de indruk. Wát een verschil.

Het is algemeen bekend dat de PS5 (voorlopig) erg moeilijk is aan te komen, maar de PS4 Pro is momenteel ook niet zo heel makkelijk. Qua prijsklasse is daarom de PS4 Pro erg wisselend. De normale prijs zou rond de 350-400 moeten liggen, maar vaak zie je ze nu ook 480-500 euro te koop staan. Bij BOL zijn ze zelfs volledig uitverkocht, maar bij Amazon zijn ze nog wel verkrijgbaar. Met die pricerange is PS5 vs PS4 Pro snel klaar, aangezien de PS5 hetzelfde kost, moet je voor die gaan. Vergeet ook niet de tweedehands markt trouwens, want daar staan veel PS4 Pro’s vrij goedkoop te koop.

ps5 consoles ps5 vs ps4 pro

De PS5

De PS5 is uiteraard sneller en beter dan de PS4 Pro, met al een bescheiden aantal games erop. Voor mij persoonlijk geen systemsellers nog. Al moet ik eerlijk zeggen dat Demon’s Souls mij het meest aanspreekt, maar dat is een remake van een game die ik al 2-3x heb uitgespeeld. Spider-Man Miles Morales is ook gaaf, maar dat is slechts een uitbreiding van een paar uurtjes. Alle echte Sony AAA PS4 titels zijn er ook op te spelen, waarbij ze een soort PS5-pimp upgrade krijgen. Grafisch is het geen groot verschil, maar wel qua framerate, want die 60fps bij de PS5.

Je hebt twee soorten PS5 consoles: eentje met discreader/-functie, en eentje zonder. De PS5 die discs kan lezen zit momenteel op € 499 en degene zonder disclezer zit op € 399. Dit is niet goedkoop, maar ik vind het wel meevallen. Daarbij is het ook wel dat dit “de eerste versie” is, en Sony zal ongetwijfeld eind 2021 of begin 2022 een verbeterde versie 2 aankondigen. Kinderziektes en productiefouten lijkt deze eerste PS5 niet te hebben, dat is wel weer positief. Check hieronder de beschikbaarheid bij BOL, want ze kunnen elk moment weer beschikbaar zijn.

Er is een verschil, maar de PS4 Pro is ook echt prachtig

Soort tv en wat je wil

Bij PS5 vs PS4 Pro ligt het voornamelijk aan 2 dingen:

  • Vind je het belangrijk de nieuwste games te (kunnen) spelen
  • Wat voor tv heb je?

De PS4 Pro heeft een gigantische gamelibrary vol met goeie games. Lang niet alle PS4 games zijn speelbaar op de PS5. Maar het soort tv dat je hebt is ook belangrijk. Heb je niet een 4K tv of een wat oudere die enkel 50hz is en geen HDR, dan heb je weinig aan de PS5 zijn kracht. Voorbeeld van een goede tv is een Sony Bravia 4K met OLED en HDR. Maar heb je een oude 4K tv of HDtv, dan is zelfs PS4 Pro niet volledig benut, en kun je zelfs beter wellicht kijken naar een PS4 Pro vs PS4 vergelijking (of zelfs PS5 vs PS4 Pro vs PS4). Maar ik had ook nog erbij kunnen zetten:

  • hoeveel wil je ervoor betalen
  • heb je zin om hard te zoeken en speuren

Beide punten zijn momenteel (en voorlopig) zo ontzettend wisselend in hoe het ervoor staat, dat ik hier weinig zinnigs over kan zeggen. Ene moment zie je goedkoop PS4 Pro’s overal te koop, anderemoment zijn ineens weer PS5 consoles beschikbaar. Tweedehands zal een PS4 Pro het goedkoopst zijn. Rond de 300 zie je ze al voorbij komen met dan een aantal games erbij. In de winkels echter zou er nog 1 run PS4 Pro’s voorbij kunnen komen, maar Sony heeft de PS4 Pro-ductie (hahaha) stopgezet.

death stranding screenshot

PS5 vs PS4 Pro: Conclusie

Op het moment van schrijven, eerste week van februari 2021, lijkt mij het volgende het beste advies. Heb je:

Oude PS4 en wel 4K tv: Koop dan een PS5, laat de PS4 Pro zitten.

Geen enkele PS4 en geen 4K tv: Koop een gewone PS4 of PS4 Pro (let op de prijs), of eerst een betere tv, en dan een PS5.

Geen enkele PS4 maar wel 4K tv: Koop een PS5, maar zie je goedkoop een PS4 pro, dan is dat wel de overweging waard.

Wel PS4 Pro en geen 4K tv: Koop een nieuwe tv. Of laat het lekker zo, zolang je tevreden bent.

Wel PS4 Pro en 4K tv: Koop uiteindelijk een PS5. Afhankelijk van je eigen geduld.

Zo zit ik zelf met een PS4 Pro en een dikke 4K tv, maar ik wacht wel op een pricedrop of bundle. Ik heb nog een gigantische backlog aan games, en ik kwijl nog altijd van de graphics via mn PS4 Pro en Xbox One X (daarover later meer). Daardoor heb ik nog geen drang om een PS5 te kopen, laat staan dat ik zoveel moeite ervoor wil doen door steeds op alle verkoopsites op F5 te rammen. Ik bespaar mezelf ook geld, want binnen 6 maanden komt er ongetwijfeld nog iets van een prijsdaling of voordelig bundeltje voorbij.

Uiteindelijk kijkend naar de toekomst is de PS5 de beste keuze voor nieuwe aanschaf, mits je er eentje kunt vinden. Je krijgt er trouwens 20 gratis digitale PS4 games zelfs bij (momenteel in elk geval). Maar hoef je niet de nieuwste games en heb je nog geen PS4, dan is de PS4 Pro ook echt geen slechte optie. Wel zou ik goed kijken naar de prijzen, want die wisselen momenteel sterk. Hopelijk heb ik je met dit artikel goed op weg kunnen helpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.